Περίπου το 76% όλων των ατόμων που δεν παρουσιάζουν οπτική αναπηρία βιώνουν αυτές τις κινούμενες δομές, τα περίεργα σημάδια που βλέπουμε στη φωτογραφία. Εμφανίζονται στο οπτικό μας πεδίο, όταν κοιτάζουμε τον ουρανό, το χιόνι ή μια λευκή οθόνη.

οπτικό πεδίο

Η επιστημονική τους ονομασία είναι Muscae volitantes, ή ιπτάμενες μύγες – αλλά δεν είναι έντομα. Στην ουσία πρόκειται για μικροσκοπικά αντικείμενα μέσα στα μάτια μας. Θα μπορούσαν να είναι κομμάτια ιστού, ερυθρά αιμοσφαίρια ή πρωτεΐνες που επιπλέουν στο υγρό των ματιών.

Το φως εισέρχεται στο μάτι μέσω του φακού και ενεργοποιεί ορισμένα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή, αλλά καθώς τα αιωρήματα κινούνται γύρω από το υαλοειδές σώμα ρίχνουν σκιές στον αμφιβληστροειδή, δημιουργώντας τις περίεργες εικόνες που πολλοί από εμάς σίγουρα θα έχουμε βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας.

Στο παραπάνω βίντεο βλέπουμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Αυτά τα σημάδια προκαλούνται από λευκά αιμοσφαίρια στα τριχοειδή αγγεία του αμφιβληστροειδούς.

Αυτά τα ανοσοκύτταρα είναι αρκετά μεγάλα ώστε να επιβραδύνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, δημιουργώντας περιοχές στα τριχοειδή αγγεία που περιέχουν μόνο πλάσμα και ακολουθούν τα λευκά αιμοσφαίρια και μια δέσμη ερυθρών αιμοσφαιρίων. Κοιτάζοντας μια μπλε φωτεινή περιοχή, όπως ο ουρανός, μπορούμε πραγματικά να τα δούμε να κινούνται, καθώς το μπλε φως δεν απορροφάται από το πλάσμα ή τα λευκά αιμοσφαίρια όπως από τα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.