Είναι πολύ σύνηθες να ξυπνάμε λίγα λεπτά πριν να χτυπήσει το ξυπνητήρι μας. Είναι αλήθεια ότι αποτελεί κάτι το ενοχλητικό αλλά υπάρχει επιστημονικός λόγος που συμβαίνει αυτό. Αν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια του ύπνου και διαπιστώνετε ότι έχετε λίγα λεπτά πριν να χτυπήσει το ξυπνητήρι δεν είστε οι μόνοι και υπάρχει λόγος για τον οποίο βιώνετε αυτή τη κατάσταση.
Πιο συγκεκριμένα, το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας είναι αποτελεσματικό καθώς υπεύθυνη για τον κύκλο ύπνου – εγρήγορσης είναι μια πρωτεΐνη γνωστή ως PER. Σύμφωνα λοιπόν με τη Daily Star, η πρωτεΐνη αυτή λειτουργεί πλήρως όταν ακολουθείται ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Όταν τα επίπεδα PER είναι στο χαμηλότερο σημείο τους, συνήθως νιώθουμε υπνηλία καθώς ο καρδιακός ρυθμός είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με το συνηθισμένο. Αυτό επιτρέπει να κοιμηθούμε πιο εύκολα.
Τα επίπεδα PER όμως λέγεται ότι αυξάνονται περίπου μία ώρα πριν ξυπνήσουμε και παράλληλα αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και η συνολική θερμοκρασία του σώματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο ύπνος σταδιακά να ελαφρύνει εξαιτίας του μείγματος των ορμονών του στρες που απελευθερώνει το σώμα μας. Οι ορμόνες αυτές προετοιμάζουν το σώμα μας να ξυπνήσει. Σε αυτό το στάδιο ξυπνάμε.
Το ρομπότ της Honda που βοηθά παιδιά σε νοσοκομείο!
Η νοσοκόμα Τζόρνταν σε ένα βίντεο του TikTok εξήγησε ότι το να ξυπνάει κανείς με πολλαπλά ξυπνητήρια κάθε πρωί διακόπτει τον κύκλο REM του. Αυτή η συνήθεια στην πραγματικότητα προκαλεί αδράνεια ύπνου, αυξημένη υπνηλία, κόπωση, εναλλαγές της διάθεσης και επίσης αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.