Ένα μυστήριο κυκλοφορεί γύρω από τον Kirin 9000s του HUAWEI Mate 60 Pro. Κανείς δεν γνωρίζει πως κατασκευάστηκε, με τι διαδικασίες και δεν μπορούμε να ξέρουμε αν καταπατάει τους περιορισμούς των ΗΠΑ. Τώρα, έρχεται ο @RGcloudS στο X (πρώην Twitter), για να μεταφέρει νέες πληροφορίες. Η αλήθεια είναι πως ακόμα η εταιρία δεν έχει ανακοινώσει το εν λόγω chip, όμως τα πρόσφατα teardowns που έγιναν, έδειξαν πως πρόκειται για ένα chipset κατασκευασμένο από την SMIC, στα 7nm, κάτι που αύξησε τις πιέσεις για περαιτέρω πιέσεις στην αμερικάνικη κυβέρνηση, για πιο σκληρούς περιορισμούς.

Το 2020 οι ΗΠΑ, έθεσαν σε ισχύ τους περιορισμούς εξαγωγών στην HUAWEI, ενώ παράλληλα της απαγόρευσαν να χρησιμοποιεί αμερικάνικη τεχνολογία για την δημιουργία κυκλωμάτων και επεξεργαστών. Από τότε, η HUAWEI κυκλοφορούσε συσκευές με επεξεργαστές της Qualcomm, συνήθως μια σειρά πίσω και χωρίς 5G. Τώρα όμως η εταιρία επέστρεψε με τον Kirin 9000s, που φέρνει 5G συνδεσιμότητα και επιδόσεις αρκετές για απροβλημάτιστη χρήση των συσκευών, φέρνοντας πανικό στις ΗΠΑ, για το πως κατάφερε η HUAWEIσε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, να δημιουργήσει δικούς της επεξεργαστές. Μάλιστα, έχοντας αποκλειστεί από EUV μηχανήματα, κοπής των Waffers για τους επεξεργαστές, παραμένει άγνωστο, πως κατάφερε η εταιρία να κόψει νέους επεξεργαστές στα 7nm.

Σύμφωνα με τον Tipster του X, που μοιράστηκε screenshots, βλέπουμε πως ο Kirin 9000s είναι τελικά ένα 5nm chipsetΜάλιστα, σε μια φωτογραφία, βλέπουμε πως το chip, έχει σφραγίδα 2035, που σημαίνει πως τυπώθηκε αρχικά την 35 εβδομάδα του 2020. Με άλλα λόγια, το @RGcloudS, πιστεύει πως ο Kirin 9000s είναι ένας rebranded Kirin 9000, που κατασκευάστηκε πριν 3 χρόνια από την TSMC και που η HUAWEI είχε στις αποθήκες της. Αν ισχύει αυτό, σημαίνει πως η SMIC δεν κατάφερε να φτιάξει νέο επεξεργαστή, αλλά να παραμετροποιήσει τον παλαιότερο, του 2020.

https://twitter.com/RGcloudS/status/1711660361458635190

Ο tipster συνεχίζει λέγοντας πως η HUAWEI μπορεί να κατασκευάσει περίπου 142 εκατομμύρια επεξεργαστές, από τους Kirin 9000 και Kirin 9000E που έχει ήδη, σε τρεις μήνες. Συμπληρώνει πως όσο ταλαντούχος και αν είσαι, δεν μπορείς να παράγεις 7nm επεξεργαστές, με τα παλιά 1980 DUV μηχανήματα, καθώς χρειάζονται πολλά παραπάνω βήματα για να δημιουργήσεις τον επεξεργαστή από ότι με τα νέα EUV μηχανήματα.

Διαβάστε επίσης: Xiaomi 14 και Xiaomi 14 Pro: Έρχονται στις 27 Οκτωβριου;

Βέβαια, αυτή είναι η άποψη ενός μόνο ατόμου, με δεδομένα από δικές του δοκιμές. Μην ξεχνάμε πως ο Kirin 9000 περιέχει 15.3 δισεκατομμύρια transistors, που είναι πολύ κοντά στα 16 δις του a16 Bionic και τα 19 δις που έχει ο Apple A17 Pro.

Όσο περνάει ο καιρός θα έχουμε ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τον Kirin 9000s, μέχρι τουλάχιστον η ίδια η εταιρία να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ανακοινώνοντας επίσημα τι είναι τελικά ο νέος επεξεργαστής, αν το κάνει ποτέ.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.