Η Cloudflare έχει διαθέσει μια νέα υπηρεσία DNS, γνωστή ως 1.1.1.1, η οποία υπόσχεται ότι είναι ο πιο γρήγορος και ασφαλέστερος τρόπος να έχεις πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το Digitaltrends.com, συνομίλησε πρόσφατα με τη συνιδρυτή και COO της Cloudflare, Michelle Zatlyn, όσον αφορά το γιατί δημιούργησε το 1.1.1.1 και γιατί ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο είναι απαιτητό περισσότερο από ποτέ σήμερα.

Με ποιους τρόπους οι χρήστες δεν προστατεύονται στο διαδίκτυο;

Michelle Zatlyn: Ο DNS είναι το πρωτόκολλο πάνω στο οποίο λειτουργεί το internet. Είναι ο τρόπος, με τον οποίο συνδεόμαστε με το διαδίκτυο, ωστόσο όμως δεν είναι ένα πρωτόκολλο, το οποίο έχει την ασφάλεια ενσωματωμένη από την δημιουργία του. Αυτό σημαίνει, ότι αν επιλέξετε τις υπηρεσίες μεγάλων παρόχων στις ΗΠΑ, όπως Time Warner, Comcast ή AT&T που έχουν μεγάλο μερίδιο, μπορούν να διαπιστώσουν τι ιστοσελίδες επισκέπτεσαι. Ακόμη και αν μεταβείτε στις ιστοσελίδες μέσω HTTPS, που είναι μια κρυπτογραφημένη σύνδεση, οι πάροχοι μπορούν να δουν αν επισκέπτεσαι το Facebook, το Youtube ή οποιοδήποτε άλλη ιστοσελίδα. Ο πάροχος μπορεί να δει το domain. Δεν μπορεί να δει τι κάνεις, αλλά μπορεί να δει το domain.

Υπήρχε ένας νόμος ο οποίος πέρασε πρόσφατα από την Γερουσία των ΗΠΑ, που επέτρεπε στους παρόχους να πουλούν αυτά τα δεδομένα, για στοχευμένη διαφήμιση. Αυτό είναι που συμβαίνει σήμερα. Το DNS δεν είναι ασφαλές.

Τι είναι η υπηρεσία DNS της Cloudflare και πως μπορεί να αποτρέψει κάτι τέτοιο;

Michelle Zatlyn: Το 1.1.1.1 είναι ένα DNS resolver. Αυτό που λέει η Cloudflare είναι ότι θα συλλέξουμε logs για 24 ώρες και στη συνέχεια θα τα διαγράψουμε και μάλιστα υπό την επίβλεψη μιας ανεξάρτητης εταιρείας. Κανένας άλλος δεν το κάνει αυτό. Δεν είναι δουλειά μας τι κάνετε στο διαδίκτυο. Δεν δραστηριοποιούμαστε στο χώρο αυτό. Να  αναφέρω ξανά, ότι οι DNS δεν δημιουργήθηκαν, έχοντας στο πλάνο την ασφάλεια. Υπάρχει μια ομάδα, η οποία αποκαλείται Internet Engineering Task Force και προσπαθεί να λύσει αυτό το πρόβλημα. Το αποτέλεσμα, είναι ορισμένα νέα πρωτόκολλα,  DNS over HTTPS και DNS over TLS και βοηθούν στο να γίνουν (DNS) πιο ασφαλείς. Ο 1.1.1.1 υποστηρίζει αυτά τα πρωτόκολλα.

Στην ανακοίνωσή σας αναφέρατε ότι συνεργάζεστε με εταιρείες browsers. Με ποιον τρόπο γίνεται αυτό;

Michelle Zatlyn: Υπάρχουν πολλές εταιρείες που δημιουργούν browsers και σε αυτήν την περίπτωση έχουμε συνεργαστεί με την Mozilla, η οποία έχει κάνει πραγματικά μια εξαιρετική δουλειά να προσφέρει την ιδιωτικότητα στους χρήστες της. Εργαζόμαστε στο να ενσωματώσουμε το 1.1.1.1 στον browser επειδή λατρεύουν το πρωτόκολλο DNS over HTTPs.

Είστε αισιόδοξη για το μέλλον ενός πιο κρυπτογραφημένου internet;

Michelle Zatlyn: Κάποιες φορές είμαι εντυπωσιασμένη από το πόσο καλά λειτουργεί το internet. Οι ιδρυτές του έκαναν μια εξαιρετική δουλειά πριν από 40 χρόνια και πολλές φορές δεν λαμβάνουν τα ανάλογα credits. Είναι ακριβώς αυτά τα πρωτόκολλα, DNS over TLS και DNS over HTTPS που κάνουν τους DNS πιο ασφαλείς. Βέβαια η υιοθέτησή τους δεν θα συμβεί από την μια μέρα στην άλλη, είμαστε όμως αρκετά αισιόδοξοι και πεπεισμένοι ότι σταδιακά κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.