Ο εξωπλανήτης LHS-1140b, που ανακαλύφθηκε το 2017, είναι ένας από τους πιο υποσχόμενους προορισμούς για την αναζήτηση ζωής εκτός του Ηλιακού Συστήματος. Πρόσφατη έρευνα τον κάνει ακόμα πιο ενδιαφέροντα και παράξενο, καθώς φαίνεται να είναι ένας πλανήτης-μάτι.

Ο LHS-1140b έχει έναν παγκόσμιο ωκεανό καλυμμένο από πάγο και μια “ίριδα” 4.000 χιλιομέτρων που κοιτάζει μόνιμα το αστέρι του. Αυτό τον καθιστά μοναδικό και ίσως τον καλύτερο υποψήφιο για την επιβεβαίωση υγρού νερού στην επιφάνεια.

Ο πλανήτης έχει ακτίνα 1.73 φορές μεγαλύτερη από της Γης και μάζα 5.6 φορές μεγαλύτερη. Αν και είναι κοντά στο αστέρι του, ο LHS-1140b βρίσκεται στη ζώνη κατοικιμότητας λόγω του ότι το αστέρι του είναι ένας ψυχρός ερυθρός νάνος. Αυτό σημαίνει ότι η απόσταση δεν είναι τόσο μικρή ώστε να εξατμιστεί το νερό, ούτε τόσο μεγάλη ώστε να παγώσει.

LHS-1140b
Ο LHS-1140b θα μπορούσε να είναι πλήρως καλυμμένο με πάγο ή να έχει ένα κομμάτι ωκεανού σαν την ίριδα ενός ανατριχιαστικού ματιού

Η εγγύτητα του πλανήτη στο αστέρι πιθανότατα σημαίνει ότι είναι παλιρροιακά κλειδωμένος, με την ίδια πλευρά να βλέπει πάντα το αστέρι. Αυτό δημιουργεί συνθήκες για ένα μέρος του πλανήτη που είναι πάντα παγωμένο και ένα που είναι αρκετά ζεστό ώστε να υπάρχει υγρό νερό.

Καταγράφηκε η μακρινότερη συγχώνευση μαύρων τρυπών από το JWST, 740.000.000 χρόνια μετά το Big Bang

Η ομάδα του Charles Cadieux από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο James Webb (JWST) για να μελετήσει την ατμόσφαιρα του LHS-1140b. Βρήκαν ενδείξεις για την παρουσία αζώτου, κάτι που υποδηλώνει μια δευτερεύουσα ατμόσφαιρα, η οποία σχηματίστηκε μετά τη γέννηση του πλανήτη.

Με την πυκνότητα και την ακτίνα του πλανήτη να υποδεικνύουν είτε έναν μικρό Ποσειδώνα είτε έναν ωκεάνιο κόσμο, η πιθανότητα του ωκεάνιου κόσμου είναι πιο ισχυρή. Ο παλιρροιακός κλειδωμένος ωκεανός δημιουργεί μια εικόνα ενός “βολβού ματιού” στο διάστημα, με την επιφάνεια στο κέντρο να φτάνει έως και τους 20°C, ιδανική για θαλάσσια ζωή.

Περισσότερες παρατηρήσεις θα χρειαστούν για να επιβεβαιωθεί η ατμόσφαιρα και η παρουσία διοξειδίου του άνθρακα. Ο LHS-1140b φαίνεται να είναι ο πιο ελπιδοφόρος υποψήφιος για εξωγήινη ζωή που έχουμε βρει μέχρι σήμερα.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.