Δεν περνάει από το μυαλό μας πως υπάρχει ένας ήχος τόσο δυνατός που μπορεί να μας σκοτώσει. Όμως υπάρχει αυτός ο ήχος και δεν είναι κάτι συνηθισμένο, αντιθέτως ακούγεται εξαιρετικά σπάνια. Όμως έχει καταγραφεί η ύπαρξη του πιο δυνατού ήχου, που αν είσαι κοντά του μπορεί να σκοτώσει.

Αυτός ο ήχος καταγράφηκε στις 27 Αυγούστου του 1883, όταν εξαγάγει το ηφαιστειο της Κρακατόα, στην Ινδονησία. Κατέστρεψε πλήρως το νησί και δημιούργησε τον δυνατότερο ήχο που έχει καταγραφεί, φτάνοντας τα 180db.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που ήταν αντίστοιχη μιας βόμβας 200 μεγατόνων. Σε απόσταση 160 χιλιομέτρων, η ήχος μετρήθηκε στα 172db. Επίσης, σε ένα πλοίο μόλις 64 χιλιόμετρα μακριά, τα τύμπανα των ναυτών έσκασαν από τον ήχο της έκρηξης.

Ο ήχος ήταν τόσο δυνατός, που ακούστηκε ακόμη και 4.800 χιλιόμετρα μακριά. Αγρότες στην Αυστραλία, σε απόσταση 3.500 χιλιομέτρων άκουσαν τον θόρυβο και νόμισαν πως ήταν πυροβολισμός από τουφέκι μέσα στο κτήμα τους.

πιο δυνατός ήχος
Ηφαίστειο Κρακατόα στην Ινδονησία. (Φωτογραφία αρχείου Getty)

Ο ήχος αναφέρεται πως ταξίδεψε σε όλο τον πλανήτη αρκετές φορές. Δεν υπάρχουν αναφορές από άτομα που άκουσαν τον κρότο σε απόσταση πάνω από 4.800 χιλιόμετρα, όμως το 538, αναφέρει πως υπήρξαν «αιχμές ατμοσφαιρικής πίεσης» σε περιοχές όπως ο Καναδάς, η Αγγλία και η Ρωσία. Αυτές οι αυξήσεις στην ατμοσφαιρική πίεση, πιστεύεται πως προήλθε από τα ηχητικά κύματα της έκρηξης, που ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το DecibelPro , «Οι ήχοι άνω των 150 dB έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν απειλητικά για τη ζωή προβλήματα».

ΗΧΟΣΥΠΟΗΧΟΣ?ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ
Ένα κουνούπι από 20 πόδια μακριά0
Ένας ψίθυρος20
Κλήσεις πουλιών44
Μικροβαρόμ30-50
Συζήτηση στο σπίτι50
Ελαφρύ αεράκι55-70
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ70
Μίξερ88
Δυνατό αεράκι70-90
Μια μοτοσυκλέτα από 25 πόδια μακριά90
Μετεωρίτης Chelyabinsk  από 400 μίλια μακριά90
Κομπρεσέρ100
Βροντή120
Μηχανή σύνθλιψης ορυχείου από 328 πόδια μακριά127
Κατάστρωμα αεροπλανοφόρου140
Ο θάλαμος ακουστικών δοκιμών της NASA για δορυφόρους163
Κρακατόα από 100 μίλια μακριά172
Ηχοεντοπισμός σπερματοφάλαινας174
Πύραυλος Saturn V204

 

Όμως ήχοι μεταξύ των 170-200db, μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρα προβλήματα, όπως πνευμονικές εμβολές, πνευμονικούς μώλωπες ή και έκρηξη των πνευμώνων. Το κεφάλι μας δε θα σκάσει, αφού χρειάζεται ήχους πάνω από 240db.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ήχοι πολύ υψηλών decibel λειτουργούν σαν κύματα που διαπερνούν το σώμα μας.

“Ο ήχος είναι ένα κύμα πίεσης που λειτουργεί ακριβώς όπως ένα πραγματικό κύμα. Μπορεί να κινηθεί μέσα από στερεά και υγρά και να περάσει και από το σώμα μας”, εξηγούν.

[Αποκλειστικό] Μάθαμε τα πάντα για όσα έρχονται στο επόμενο Unpacked της Samsung

«Αν η συσσώρευση πίεσης είναι αρκετά υψηλή, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα τύμπανα και στα εσωτερικά μας όργανα.

«Ένας δυνατός ήχος μπορεί να δημιουργήσει αρκετή πίεση ώστε να προκαλέσει ρήξη ή έκρηξη του τυμπάνου ή ακόμα και των εσωτερικών οργάνων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.