Το οικοσύστημα των Chrome extensions έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη από τότε που αρχικά έκανε το ντεμπούτο του πάνω από δέκα χρόνια πριν. Αποτελεί έναν από τους πιο ιδανικούς τρόπους για τους χρήστες να προσαρμόσουν την εμπειρία πλοήγησης στο διαδίκτυο και να χρησιμοποιήσουν μοναδικά χαρακτηριστικά.

Η Google σε επίσημο blog post της εξηγεί ότι έχει επεκτείνει τις προσπάθειες αντιμετώπισης των κακόβουλων developers, μπλοκάροντας 1.800 επιβλαβή extensionts uploads κάθε μήνα και ότι έπρεπε να αυξήσουν την ομάδα των μηχανικών κατά 300% ως απάντηση των απειλών. Κάτι τέτοιο έχει οδηγήσει σε σημαντική επιτυχία, με τον αριθμό των επιβλαβών εγκαταστάσεων extensions να έχει μειωθεί κατά 89% από τις αρχές του 2018. Η Google όμως αισθάνθηκε ότι έπρεπε να δώσει στα extensions λιγότερη πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Κάναμε μια αλλαγή η οποία έχει εγείρει σημαντικές ερωτήσεις και αντιπαραθέσεις. Δεν εμποδίζουμε την ανάπτυξη των ad blockers ή σταματάμε  τη δυνατότητά τους να μπλοκάρουν διαφημίσεις. Αντίθετα, θέλουμε να βοηθήσουμε τους developers, να γράψουν extensions με τρόπο που προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών. Με τρόπο που αυτά να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερη πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα.

Με λίγα λόγια για να το καταλάβετε, πριν από περίπου ένα χρόνο, η Google είχε ανακοινώσει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο τα extensions έχουν πρόσβαση σε δεδομένα. Αντί δηλαδή αυτά να αποκτούν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα του browser μετά την έγκριση των χρηστών, η Google αποφασίζει πλέον να τα επιτρέπει να έχουν πρόσβαση μόνο σε δεδομένα που είναι απαραίτητα για την δραστηριότητά τους και τον σκοπό του, όπως για παράδειγμα το μπλοκάρισμα διαφημίσεων. Αυτή η αλλαγή όμως, έκανε τους developers σκεπτικούς για το κατά πόσο θα είναι εφικτή πλέον η δημιουργία και η βελτίωση adblocking extensions, extensions δηλαδή που μπλοκάρουν διαφημίσεις. Και δικαιολογημένα άλλωστε, καθώς αυτές οι αλλαγές, αναγκάζουν τους developers να ξαναγράψουν από την αρχή τα extensions.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.