Η Google διέθεσε την πρώτη έκδοση του Chrome σαν χθες πριν από 10 ολόκληρα χρόνια. Είχε αρχικά κάνει το επίσημο ντεμπούτο του σαν ένα Windows only beta app πριν κάνει την εμφάνισή του στο Linux και στο macOS περισσότερο από ένα χρόνο μετά, το 2009. Ο Chrome έκανε το ντεμπούτο του σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι χρήστες ήταν εκνευρισμένοι με τον Internet Explorer και με τον Firefox να ανεβαίνει σιγά σιγά αλλά σταθερά.

Η Google χρησιμοποίησε εργαλεία από την Apple και την Mozilla για να φέρει τον Chrome browser στη ζωή. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησε την WebKit rendering engine της Apple και της Mozilla. Ο Chrome είχε εστιάσει στην εκπλήρωση των web standards και στο HTML5 και είχε περάσει ακόμη και τα Acid1 και Acid2 tests την περίοδο που έκανε το ντεμπούτο του. Επρόκειτο για ένα πολύ σημαντικό βήμα, καθώς η Microsoft προσπαθούσε να ικανοποιήσει και να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των open web standards με τον Internet Explorer.

Ένα άλλο σημαντικό μέρος της διάθεσης του Chrome browser ήταν η ιδέα του sandboxing των browser tabs, κάτι που σήμαινε, ότι αν ένα κρασάριζε δεν θα επηρέαζε τα άλλα. Αυτό βοήθησε σημαντικά να βελτιωθεί η ταχύτητα και η σταθερότητα του Chrome, ενώ με την V8 javascript engine της Google, η εταιρεία προσπάθησε να προωθήσει προς τα εμπρός το web συνολικά. Έτσι, σήμερα, μετά από μια δεκαετία, ο browser συνεχίζει να ηγείται στην αγορά και να αποτελεί τον κυρίαρχο τρόπο με τον οποίο οι χρήστες έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ο Chrome έχει πάνω από 60% μερίδιο αγοράς στο desktop κομμάτι και οι μηχανικοί συνεχίζουν να τον βελτιώνουν με νέα features. Έχει μεταμορφωθεί σε κάτι πολύ περισσότερο από έναν απλό web browser, αποτελεί μια ολόκληρη πλατφόρμα, που τρέχει σε Windows, macOS, Linux, Android και iOS.

Ο Chrome εξοπλίζει και το Chrome OS, το ελαφρύ λειτουργικό σύστημα της Google για laptops και tablets. Αν και δεν είναι έτοιμο (το Chrome OS) για tablets, η Google φέρει Android apps στο Chrome OS για να κάνει τα Chromebooks και τα tablets πιο χρήσιμα. Μπορεί ο Chrome να μην έχει δει μια ριζική ανανέωση ως προς το design εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο το Material Design Refresh καταφθάνει. (μπορείς να διαβάσεις τον αναλυτικό οδηγό για το πως να το κάνεις και εσύ σε αυτόν το θέμα που έχουμε γράψει παλαιότερα).

Ενεργοποίησε τώρα το Material Design Refresh του Chrome με ένα και μόνο Chrome flag [οδηγός]

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.