Ραδιενεργά υλικά μπορούν να βρεθούν στη φύση. Ωστόσο, η ανθρώπινη δραστηριότητα, από δοκιμές πυρηνικών όπλων, μέχρι βιομηχανικά ατυχήματα, έχουν δημιουργήσει ορισμένες άκρως ραδιενεργές περιοχές στο πλανήτη μας, με σημαντικές επιπτώσεις για τους κοντινούς και όχι μόνο πληθυσμούς. Αυτή είναι η λίστα με τα 13 πιο ραδιενεργά μέρη της Γης.
Chernobyl Ουκρανία
Tον Απρίλιο του 1986, έλαβε χώρα ένα από τα χειρότερα πυρηνικά ατυχήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής δοκιμής ασφαλείας στο εργοστάσιο, η οποία είχε ως στόχο να προσομοιώσει μια διακοπή ρεύματος του σταθμού.
Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο είχε ως αποτέλεσμα, την απενεργοποίηση των συστημάτων ασφαλείας του σταθμού, η οποία δημιούργησε μια τεράστια έκρηξη εκθέτοντας πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους σε επικίνδυνη ακτινοβολία με τα αποτελέσματά της να φαίνονται μέχρι σήμερα.
Στα χρόνια που ακολούθησαν παρατηρήθηκαν υψηλότερα ποσοστά ορισμένων καρκίνων και άλλων ασθενειών, καθώς και υψηλό ποσοστό θανάτων σε όσους επιφορτίστηκαν με τον έλεγχο της κατάστασης. Παράλληλα ορισμένα ζώα κατάφεραν να μεταλλαχθούν και να προσαρμοστούν πιο γρήγορα στις νέες συνθήκες αναπτύσσοντας ανθεκτικά στον καρκίνο κύτταρα.
Fukushima Ιαπωνία
Το 2011, η καταστροφή του πυρηνικού σταθμού είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή ραδιενεργών υλικών από τους τρεις αντιδραστήρες του σταθμού όπως και μολυσμένων λυμάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η πόλη της Fukushima επλήγη από σεισμό μεγέθους 9,1 βαθμών που προκάλεσε τσουνάμι. Οι αντλίες θαλασσινού νερού του εργοστασίου καταστράφηκαν με αποτέλεσμα η ψύξη των αντιδραστήρων να μην λειτουργεί.
Το εργοστάσιο έπρεπε να κλείσει, αλλά τεράστιες ποσότητες ραδιενεργών αποβλήτων εξακολουθούσαν να διαχέονται στο περιβάλλον. Πιστεύεται ότι θα χρειαστούν περίπου τέσσερις δεκαετίες για τον πλήρη παροπλισμό του σταθμού.
The Hanford Site – Washington – ΗΠΑ
Η εγκατάσταση θεωρείται ως από τα πιο ραδιενεργά μέρη του κόσμου , μετά την παραγωγή 74 τόνων πλουτώνιο για τα αποθέματα πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1943 και χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ως μια από τις κύριες εγκαταστάσεις παραγωγής πλουτωνίου για πυρηνικά όπλα.
Είναι ευρέως γνωστό ότι συνέβαλε στην πρώτη ατομική βόμβα.
Το Handford παρήγαγε σχεδόν τα δύο τρίτα του πλουτωνίου που χρησιμοποιήθηκε στο απόθεμα πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, καθώς εκεί κατασκευάστηκαν περίπου 60.000 πυρηνικά όπλα, συμπεριλαμβανομένης της βόμβας που έπεσε στο Ναγκασάκι το 1945. Ο χώρος έχει πλέον παροπλιστεί, αλλά εξακολουθεί να περιέχει περίπου το 60% των ραδιενεργών αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας.
The Polygon – Kazakhstan
Η εγκατάσταση Semipalatinsk, γνωστό και ως Polygon, είναι λιγότερο γνωστό, αλλά χρησιμοποιήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση για τη δοκιμή πυρηνικών όπλων και υπολογίζεται ότι σχεδόν 456 βόμβες ρίχθηκαν μεταξύ 1949 και 1989.
Ο πλήρης αντίκτυπος των δοκιμών ήρθε στο φως μόνο όταν ο χώρος έκλεισε το 1991, καθώς η Σοβιετική Ένωση δεν αποκάλυψε ποτέ τι περιελάμβαναν οι δοκιμές της. Υπολογίζεται πάντως ότι περίπου 200.000 κάτοικοι της περιοχής επηρεάστηκαν, καθώς πολλοί εμφάνισαν διάφορους τύπους καρκίνου. Το 2010, ένα άρθρο του BBC ανέφερε ότι ένα στα 20 παιδιά γεννιέται με γενετικά προβλήματα.
Mailuu-Suu, Kyrgyzstan
Kάτω από τη γη στο Mailuu-Suu στο Kyrgyzstan βρίσκεται μια πλούσια πηγή ουρανίου. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση εξόρυξε μεγάλες ποσότητες μεταλλεύματος ουρανίου, και τα μολυσμένα απόβλητα εξόρυξης θάφτηκαν γύρω από τις περιοχές εκσκαφής.
Συνεντεύξεις με τους κατοίκους της περιοχής το 2015 αποκάλυψαν ότι οι κάτοικοι της περιοχής έπασχαν από επιθετικές μορφές καρκίνου εξαιτίας των ενεργειών της Σοβιετικής Ένωσης. Σε μια έκθεση του 2010, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανέφερε ότι το Mailuu-Suu χρειαζόταν επειγόντως καθαρισμό.
Siberian Chemical Combine, Tomsk-7 – Ρωσία
Γνωστή παλαιότερα ως μυστική πόλη Tomsk – 7 και πλέον ως Severs διέθετε αρκετές πυρηνικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή πλουτωνίου και ουρανίου. Η πόλη ήταν κλειστή και μόνο οι εργαζόμενοι του εργοστασίου και οι οικογένειές τους μπορούσαν να ζήσουν στην περιοχή. Αλλά το 1993, οι εργάτες προκάλεσαν ένα τεράστιο ατύχημα που απελευθέρωσε ραδιενεργό αέριο, ουράνιο και πλουτώνιο στο περιβάλλον σε απόσταση 28 χιλιομέτρων και πιστεύεται ότι 177.000 άνθρωποι επηρεάστηκαν από τη ραδιενεργό σκόνη.
Sellafield – Ηνωμένο Βασίλειο
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το Sellafield χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή πυρηνικού υλικού για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Έκτοτε, ήταν ο πρώτος εμπορικός πυρηνικός σταθμός στον κόσμο που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αυτό το τμήμα της εγκατάστασης έχει έκτοτε παροπλιστεί και σήμερα αποσυναρμολογείται.
Ακτές της Σομαλίας
Οι ακτές της Σομαλίας έχουν μετατραπεί σε χώρο απόρριψης μεγάλης ποσότητας πυρηνικών και επικίνδυνων αποβλήτων.
Το 2009, εκπρόσωπος του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), ο Nick Nuttall, είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ότι κατά μέσο όρο, κοστίζει στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες 2.50 δολάρια ανά τόνο να πετάξουν τα απόβλητα στις παραλίες της Σομαλίας παρά της Ευρώπης.
Karunagappalli, Ινδία
Η παράκτια πόλη Karunagappalli στην Ινδία είναι γνωστή για την υψηλή ακτινοβολία που προέρχεται από το φωσφορικό ορυκτό μοναζίτη στο έδαφός της, το οποίο περιέχει θόριο. Το θόριο είναι ένα φυσικό, ελαφρώς ραδιενεργό μέταλλο.
BOMARC Site RW-01, The McGuire Air Force Base – ΗΠΑ
Τμήμα της εν λόγω αεροπορικής βάσης είχε χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ ως ιδιαίτερα μολυσμένο. Τον Ιούνιο του 1960, μια πυρκαγιά κατέστρεψε έναν πύραυλο εξοπλισμένο με πυρηνική κεφαλή, ο οποίος απελευθέρωσε ραδιενεργό πλουτώνιο στο περιβάλλον, ενώ η θερμότητα από την πυρκαγιά και τις δραστηριότητες κατάσβεσης της πυρκαγιάς οδήγησαν στη διασπορά πλουτωνίου στην περιοχή.
Church Rock Uranium Mill – Νέο Μεξικό – ΗΠΑ
Το 1979, μια μεγάλη διαρροή έστειλε χιλιάδες τόνους στερεών ραδιενεργών αποβλήτων και πλήθος γαλονιών όξινου διαλύματος στον ποταμό Puerco. Η ραδιενέργεια εξαπλώθηκε σε απόσταση 130 χιλιομέτρων και έφτασε μέχρι την κομητεία Navajo στην Αριζόνα.
Mayak, Ρωσία
Tο 1957, ένα μεγάλο πυρηνικό ατύχημα έλαβε χώρα στον άκρως απόρρητο πυρηνικό σταθμό Mayak στη Σοβιετική Ένωση, το οποίο αποτέλεσε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά ατυχήματα στον κόσμο εκείνη την εποχή .
The Goiânia incident – Βραζιλία
Το 1987, στο Instituto Goiano de Radioterapia της Βραζιλίας, άγνωστοι έκλεψαν μια μονάδα τηλεθεραπείας που περιείχε cesium-137 από την εγκαταλελειμμένη ιατρική κλινική. Στη συνέχεια άνοιξαν το μηχάνημα, αφαίρεσαν τη μολύβδινη κάψουλα που περιείχε το καίσιο και εν αγνοία τους διασκόρπισαν το ραδιενεργό υλικό σε μια μεγάλη περιοχή.
Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στον εν λόγω σύνδεσμο
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.