Η αλήθεια είναι πως οι γνώσεις μας για τον πλανήτη στον οποίο ζούμε αυξάνονται συνεχώς, ωστόσο υπάρχουν ακόμη περισσότερα πράγματα που δεν γνωρίζουμε, ιδίως για τον άξονα της Γης. O άξονας περιστροφής της Γης είναι η νοητή γραμμή που περνάει μεταξύ του Βόρειου και του Νότιου Πόλου. O τροχιακός άξονας της Γης είναι η ευθεία που είναι κάθετη στο νοητό επίπεδο στο οποίο κινείται η Γη καθώς περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο.

earth axis

Η αξονική κλίση είναι η γωνία μεταξύ αυτών των δύο. Σήμερα υπολογίζεται ότι βρίσκεται περίπου στις 23.44 μοίρες, αλλά μεταβάλλεται κατά περίπου 46.8 εξηκοστά του ενός βαθμού ανά αιώνα.

Πριν από μερικά χρόνια, η μετατόπιση της αξονικής κλίσης θεωρούνταν ότι ήταν αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ωστόσο, νέες έρευνες δείχνουν ότι η άντληση υπόγειων υδάτων αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα.

Ο Ki-Weon Seo, ένας από τους επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Geophysical Research Letters, δήλωσε: Ο περιστροφικός πόλος της Γης αλλάζει στην πραγματικότητα πολύ. Η μελέτη μας δείχνει ότι μεταξύ των αιτιών που σχετίζονται με το κλίμα, η ανακατανομή των υπόγειων υδάτων έχει στην πραγματικότητα τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μετατόπιση του πόλου περιστροφής. Το φαινόμενο έχει τη δυνατότητα να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον πλανήτη μας, μεταξύ άλλων προκαλώντας την αλλαγή των εποχών της Γης με την πάροδο του χρόνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.