Στα πλαίσια της CES 2015 η NVidia ανακοίνωσε την επόμενη CPU για φορητές συσκευές, τον Tegra X1. Το νέο chip βασίζεται στο NVidia Maxwell GPU με τους 256 πυρήνες, ενώ ο επεξεργαστής θα είναι 8πύρηνος στα 64bit.

tegra-x1-a-710x437

Ο Tegra X1 είναι ο πρώτος επεξεργαστής σε φορητή συσκευή, που φτάνει το 1 Teraflop και μπορεί να παίξει 4K σε 60 fps και είναι δύο φορές πιο ισχυρός από τον Tegra K1!

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της NVidia, το νέο Chip θα έχει:

  • 256πύρηνο επεξεργαστή γραφικών
  • 8πύρηνο επεξεργαστή με 4 πυρήνες Cortex-A57 και 4 πυρήνες Cortex-A53
  • Υποστήριξη 4Κ βίντεο στα 60fps
  • Υποστήριξη σε κάμερα μέχρι 1.3gigapixels
  • 20nm

tegra-x1-specs

Η Nvidia επικεντρώνεται στο Gaming φυσικά και το εν λόγω chip είναι συμβατό με Unreal Engine 4, DirectX12, OpenGL 4 και 5, CUDA (R), OpenGL ES 3.2 και το Android Extension Pack. Έχουμε και ξεχωριστά χαρακτηριστικά όπως το Voxel Global Illumination και το Multi-Frame Anti-Aliasing.

Στο θέμα του επεξεργαστή, έχουμε το κλασσικό στήσιμο με 4 ARM Cortex-A57 για τις βαριές διεργασίες και 4 πυρήνες Cortex-A53 για τις πιο ελαφριές, ώστε να εξοικονομείται ενέργεια. Στο θέμα του επεξεργαστή έχουμε κάτι παρόμοιο με τον Snapdragon 810, που θα δούμε σε αρκετές ναυαρχίδες του 2015. Εντύπωση προκαλεί η χρήση Cortex πυρήνων, αντί των Denver που είδαμε στον Tegra K1, πιθανότατα όμως να τους δούμε ξανά σε μελλοντικά μοντέλα.

tegra-x1-specs-710x399

Η NVidia έχει και έκδοση για αυτοκίνητα, με dual Tegra X1 setup, το οποίο θα είναι ικανό να παράξει εικόνα 17MP, πράγμα που σημαίνει πως η ανάλυση θα είναι σαν δύο 4Κ οθόνες.

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πληροφορίες για τις συσκευές που θα ενσωματώσουν τον Tegra X1, αλλά πιθανότατα αυτό είναι κάτι που θα μάθουμε σύντομα, καθώς η εταιρία δήλωσε πως θα δούμε τις πρώτες συσκευές στο πρώτο μισό του 2015. Η εταιρία πάντα είχε ένα πρόβλημα με τις ημερομηνίες κυκλοφορίας, οπότε ελπίζουμε φέτος να πάνε όλα καλά και να μην έχουμε τα ίδια.

Πηγή

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.