Κατά τη διάρκεια του Google I/O 2017, η Google είχε αποκαλύψει επισήμως το Project Treble. Μια σημαντική αλλαγή στην αρχιτεκτονική του Android, με στόχο να κάνει ευκολότερη για τους κατασκευαστές τη διάθεση Android software updates σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει το πρόβλημα κατακερματισμού και να κάνει τις Android συσκευές πιο ασφαλείς. Κάθε συσκευή που έκανε το ντεμπούτο με το Android Oreo και άνω απαιτούνταν να υποστηρίζει το Project Treble. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το XDA Developers, ένα ακόμη όφελος του Project Treble είναι η πιο γρήγορη πρόσβαση σε μελλοντικές εκδόσεις του Android, όπως το Android Q.

Ένα συστατικό στοιχείο του Project Treble είναι τα Generic System Image ή GSI. Ένα GSI είναι ένα pure build του Android από το Android Open Source Project (AOSP). Αυτό σημαίνει, ότι δεν υπάρχουν customizations του κατασκευαστή ή των παρόχων. Και η Google καθιστά επιτακτικό όλες οι συμβατές συσκευές με το Treble να μπορούν να κάνουν boot ένα GSI. Και για το λόγο αυτό, απαιτεί από τους κατασκευαστές να υποβάλλουν τις συσκευές τους σε μια σειρά δοκιμών όπως το CTS-on-GSI (Compatibility Test Suite on Generic System Image) και το VTS (Vendor Test Suite)  για να διασφαλιστεί ότι το hardware δουλεύει όταν οι συσκευές τρέχει ένα GSI. Ωστόσο όμως, η εταιρεία θέλει τα GSIs να είναι περισσότερο χρήσιμα για το ευρύ κοινό.

Κατά τη διάρκεια του Android Dev Summit, ο Hung-ying Tyan της ομάδας Project Treble της Google τόνισε τη σημασία του GSI σε συμβατές με το Treble συσκευές ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι η ομάδα σκοπεύει να κάνει τα GSIs πιο χρήσιμα για το ευρύ κοινό.

Τα GSI είναι το κεντρικό κομμάτι της συμβατότητας Treble. Αισθανόμαστε ότι έχει πολλές περισσότερες προοπτικές. Στόχος μας είναι να κάνουμε τα GSI πιο προσβάσιμα ευρέως και χρήσιμα, όχι μόνο για τους κατασκευαστές αλλά και για το ευρύ κοινό όπως την κοινότητα των developers και τους χρήστες. Αναζητούμε τρόπους να κάνουμε τα μελλοντικά GSI διαθέσιμα νωρίτερα από την διάθεση της επόμενης Android έκδοσης. Επομένως θα μπορείτε πολύ πιο σύντομα να δοκιμάσετε την επόμενη Android έκδοση μέσω του GSI. 

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για εμάς; Ότι θα μπορούμε να δοκιμάσουμε το Android Q πριν ο κώδικας φθάσει στο AOSP. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα επιτρέψει στους χρήστες να δοκιμάσουν τη νέα πλατφόρμα νωρίτερα από ότι συνήθως. Η Android P Developer Preview 1 κυκλοφόρησε στις 7 Μαρτίου για τα Google Pixel και Pixel 2. Η Android P developer preview 2 κυκλοφόρησε στις 8 Μαίου για τα Google Pixel και ορισμένα μη Google smartphones. Αν η Google είχε διαθέσει ένα Android P GSI, οποιαδήποτε Project Treble συμβατή συσκευή θα μπορούσε να το εγκαταστήσει πριν την επίσημη κυκλοφορία του και τη δημοσίευση του πηγαίου κώδικα στις 6 Αυγούστου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.