Στο εγγύς μέλλον, το δάχτυλό σας μπορεί να μην χρειάζεται πλέον να πιέζει ένα inkpad για να παρέχει την ταυτότητά σας. Μια πρόσφατη αναφορά από το Wired ρίχνει μια ματιά στην contactless fingerprinting τεχνολογία, έναν αναπτυσσόμενο χώρο που αρχίζει να βλέπει ορισμένες εφαρμογές που αφορούν πραγματικές εφαρμογές χρήσης, δηλαδή την επιβολή του νόμου και την επιτήρηση.

Μια εταιρεία τεχνολογίας στον τομέα των δακτυλικών αποτυπωμάτων χωρίς επαφή, η Telos, εξήγησε στο Wired πώς λειτουργεί αυτή η τεχνολογία. Βασικά, χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνολογία, μπορεί κανείς να σαρώσει το χέρι ενός ατόμου με μια κάμερα smartphone με ανάλυση μόλις δύο megapixel. Η κάμερα μπορεί να σαρώσει τα δάχτυλα του ατόμου από απόσταση περίπου 2 ιντσών και να παράγει μια “παραδοσιακή εικόνα δακτυλικών αποτυπωμάτων”.

Η Telos, μαζί με πέντε άλλες εταιρείες δακτυλικών αποτυπωμάτων, κέρδισε έναν διαγωνισμό του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ (NIST) την περασμένη εβδομάδα με τίτλο Mobile Fingerprinting Innovation Technology (mFIT) Challenge. Ο διαγωνισμός σχεδιάστηκε ειδικά για να δοκιμάσει την απόδοση των contactless fingerprint συστημάτων και πώς η contactless fingerprinting τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις αρχές επιβολής του νόμου.

Σύμφωνα με το Biometric Update, το οποίο κάλυψε τον διαγωνισμό, οι ειδικοί λένε ότι η αξιολόγηση δείχνει ότι τα βιομετρικά δακτυλικά αποτυπώματα χωρίς άγγιγμα είναι πλέον έτοιμα για πρακτική ανάπτυξη. στόσο, οι ειδικοί σε θέματα πολιτικών ελευθεριών και οι ομάδες προστασίας της ιδιωτικής ζωής είναι κατανοητό ότι ανησυχούν για τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.

Πριν από μερικά χρόνια, η Amazon επικρίθηκε από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επειδή πούλησε την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου της στις αρχές επιβολής του νόμου. Μελέτες έχουν δείξει ότι τέτοιες τεχνολογίες είναι ελαττωματικές και έχουν υψηλά ποσοστά παροχής ψευδών θετικών στοιχείων, ειδικά όταν πρόκειται για έγχρωμους ανθρώπους. Με απλά λόγια, αυτές οι τεχνολογίες μερικές φορές θα προσδιορίζουν εσφαλμένα ένα άτομο.

Ένα περισσότερο άμεσο πρόβλημα με την contactless fingerprinting τεχνολογία, σύμφωνα με τους επικριτές της, φαίνεται να είναι το πόσο εύκολο θα είναι τώρα για τις αρχές επιβολής του νόμου να συγκεντρώσουν και να συλλέξουν ακόμη περισσότερα δεδομένα για τον άμαχο πληθυσμό. Όπως επεσήμανε το Wired, σε μια έρευνα του 2020, ανακάλυψε ότι μια τεχνολογία σάρωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων που συνδέεται με smartphone χρησιμοποιήθηκε για να στοχεύσει κυρίως εθνοτικές μειονότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.