Nokia Lumia 520
Τη βδομάδα που μας πέρασε είχαμε στα χέρια μας το Nokia Lumia 520. Η Nokia πλασάρει τη συσκευή αυτή στην χαμηλή κατηγορία, αφού η τιμή του δεν ξεπερνάει τα 200€. Τίποτα, όμως, δεν υποδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα budget smartphone, αφού η δουλεία που έχει κάνει η εταιρία είναι συγκρίσιμη με συσκευές μεγαλύτερης κατηγορίας!!
Εμφάνιση – Κατασκευή
Αμέσως μόλις αντικρίσετε το Lumia 520, καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για κάποιο Nokia smartphone, αφού διαθέτει τον χαρακτηριστικό σχεδιασμό όλων των Lumia συσκευών. Το μοντέλο που είχαμε στα χέρια μας είχε το λευκό πίσω κάλυμμα, αλλά η Nokia διαθέτη τη συσκευή και σε μαύρο, θαλασσί (cyan), κίτρινο και κόκκινο. Όλα τα καλύμματα έχουν ματ χρωματισμό με το καπάκι να είναι μεν σκληρό, αλλά η αίσθηση στο χέρι αφήνει την εντύπωση μια στιβαρής και ποιοτικής κατασκευής, ανώτερης από συσκευές σε αυτή την κατηγορία. Αν και δεν το δοκιμάσαμε, το κινητό είναι αρκετά στιβαρό και θα αντέξει σε μερικές μικρές πτώσεις.
Το Lumia 520 έχει μικρές διαστάσεις (119.9 x 64 x 9.9mm), και χάρη στον σχεδιασμό του κάθεται πολύ άνετα στο χέρι. Λόγο του μικρού μεγέθους του είναι πολύ χρηστικό με το ένα χέρι ακόμα και αν διαθέτετε μικρά χέρια.
Οθόνη – Ήχος
Η οθόνη είναι μεγέθους 4 ιντσών, ανάλυσης 800 x 480 pixels και τεχνολογίας IPS LCD. Αν και δεν είναι η πιο τεχνολογικά εξελιγμένη οθόνη στην αγορά, την δουλεία της την κάνει και με το παραπάνω, κυρίως χάρη στις ρυθμίσεις που ενσωματώνει η Nokia. Η οθόνη είναι ευανάγνωστη ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους με πολύ ήλιο. Όσον αφορά τις ειδικές ρυθμίσεις της εταιρίας, η Nokia έχει επιλογές για περισσότερη αυτονομία ή για καλύτερη ανάγνωση στον ήλιο. Εδώ να αναφέρουμε ότι η οθόνη παραμορφώνει τα χρώματα όταν αυξάνονται οι γωνίες θέασης.
Στον τομέα του ήχου συναντάμε κάποια “προβλήματα” αφού το 520 έχει πολύ δυνατό ηχείο και πολύ δυνατό ακουστικό!! Είναι ίσως από τα δυνατότερα μεγάφωνα που έχουμε συναντήσει, σε τέτοιο σημείο που, στην μέγιστη ένταση, άνετα μπορούν να ακούσουν τις συνομιλίες σας όσοι βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με εσάς. Βέβαια μην φανταστείτε ότι θα κάνετε πάρτι με το 520, αφού το ηχείο παραμορφώνει αρκετά την μουσική στις μεγαλύτερες εντάσεις.
Κάμερα
Όσον αφορά την κάμερα, συναντάμε ίσως το μοναδικό παράπονο, αφού η εταιρία παρέλειψε να προσθέσει ένα φακό flash κάνοντας αδύνατη την χρήση της κάμερας σε εσωτερικούς χώρους και σε βραδινές εξορμήσεις!! Κατά τα άλλα, η κάμερα τραβάει φωτογραφίες με ανάλυση 5Mp και ικανοποιητική ποιότητα για την κατηγορία. Ενώ και το video είναι ικανοποιητικό, πάντα με γνώμονα την τιμή της συσκευής, και τραβάει έως και 720p HD ανάλυση με συνεχές autofocus.
Επιδόσεις
Ο συνδυασμός των τεχνικών χαρακτηριστικών και του λειτουργικού συστήματος, αρχικά δεν γεμίζουν το μάτι. Όμως η Nokia και η Microsoft έχουν κάνει τέτοια δουλειά, που το 520 εκτελεί τις εντολές του χρήστη χωρίς κόπο και με αρκετή σβλετάδα. Η συσκευή έτρεξε ότι κι αν του ρίξαμε, με περιστασιακά κολλήματα να παρουσιάζονται μόνο σε βαριές εφαρμογές, όπως παιχνίδια σαν το asphalt 7, ένα, αντικειμενικά, απαιτητικό παιχνίδι. Στα benchmarks δεν έβαλε φωτιά, αλλά πόσταρε αξιοπρεπείς βαθμούς, με το WP Bench να δείχνει 180.9 και το Antutu 7308. Για τα χαρακτηριστικά που έχει το 520, δεν περιμέναμε να έχει τέτοιες επιδόσεις, αλλά τα Windows Phone είναι πολύ καλά ρυθμισμένα για τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και τρέχουν απροβλημάτιστα και γρήγορα.
Επειδή το 520 έχει μόνο 512ΜΒ μνήμης RAM, δεν θα μπορεί να τρέξει ορισμένες εφαρμογές, καθώς αυτό είναι περιορισμός που βάζουν κάποιοι developers για να εξασφαλίσουν συγκεκριμένη ποιότητα και επιδόσεις για τις εφαρμογές τους.
Στο Browsing, είδαμε ικανοποιητικούς χρόνους φόρτωσης των σελίδων, αλλά κατά τα άλλα η πλοήγηση το zooming και το scrolling στα site ήταν αρκετά γρήγορα, με ελάχιστο lag να παρουσιάζεται περιστασιακά σε βαριές σελίδες.
Συμπεράσματα
Το Nokia Lumia 520 είναι (σχεδόν) ένα τεχνολογικό θαύμα, αφού τέτοιες επιδόσεις δεν συναντάτε εύκολα, ακόμα και σε συσκευές με διπλάσια τιμή. Η Nokia, με το 520, έφτιαξε το πρώτο smartphone κάθε χρήστη, όπως θα έπρεπε να είναι. Φθηνό, αξιόπιστο και ανθεκτικό. Και αυτό αντικατοπτρίζεται και στις πωλήσεις, αφού είναι ήδη best seller για την εταιρία, στους μόλις 3 μήνες (παγκόσμιας) κυκλοφορίας του.
Τα μόνα παράπονα που έχουμε για αυτή τη συσκευή είναι η έλλειψη φακού flash, που δεν πρέπει να κοστίζει παραπάνω από μερικά cents ανά συσκευή (ακούς Nokia??) και η σχετικά μικρή μπαταρία των 1430mAh που με βαριά χρήση δεν είναι ικανή να βγάλει το φορτίο όλης της μέρας. Για πιο μέτρια χρήση, η αυτονομία θα ξεπεράσει την μια μέρα, αλλά όχι για πολύ παραπάνω, θα χρειαστεί οπωσδήποτε φόρτιση, όταν θα χρειαστείτε και εσείς φόρτιση!!
Το Nokia Lumia 520 μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα μεγάλα Ελληνικά καταστήματα ηλεκτρονικών στην τιμή των 200€.
Nokia Lumia 520
- Οθόνη: 4.0” WVGA IPS LCD (800 x 480, χρήση και με γάντια)
- Επεξεργαστής: dual-core Qualcomm Snapdragon 1GHz
- Μνήμη RAM: 512MB
- Αποθηκευτικός χώρος: 8GB (επέκταση με microSD έως 64GB)
- Κάμερα: 5MP (720p/30fps) με αυτόματη εστίαση
- Συνδεσιμότητα WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0, aGPS, HSPA+
- Λειτουργικό σύστημα: Windows Phone 8
- Μπαταρία: 1430mAh
- Διαστάσεις: 119.9 x 64 x 9.9mm
- Βάρος: 124gr
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.
πως βαζω ηχο κλησης καποιο δικο μου τραγουδι στο lumia 520?
παιδια δν μπορω να βρω το κλειδωμα περιστροφης οθονης….