Οθόνη

Η οθόνη του Nokia 9 Pureview είναι ίσως ένα από τα δυνατά χαρτιά του. Η οθόνη είναι στις 5.99 ίντσες και είναι τεχνολογίας P-OLED. Αυτό δείχνει πως είναι πιθανότατα κατασκευής LG, που παρά το κακό ιστορικό της τελευταία, εδώ έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Το panel έχει ανάλυση QHD+ και προσφέρει άριστη εμπειρία θέασης και πολύ καλές επιδόσεις, ακόμα και κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο.

Μάλιστα, στο αυτόματο, η οθόνη φτάνει φωτεινότητα μέχρι και τα 730nits, που σημαίνει πως ακόμα και με τον ήλιο να χτυπάει την οθόνη, μπορούμε να δούμε με σχετική ευκολία.

Χρωματικά η οθόνη είναι άριστη σε χρωματική απόδοση, αφού η οθόνη μπορεί να μας μεταφέρει με μεγάλη πιστότητα την ζωντάνια στα χρώματα του περιεχομένου μας. Φυσικά υπάρχουν και οι επιλογές να ρυθμίσουμε εμείς τα χρώματα, ώστε να τα φέρουμε στα δικά μας θέλω.

Στα presets της οθόνης, θα βρούμε λειτουργίες όπως Δυναμική, Ζωηρό, Κινηματογράφος και Βασική, ώστε να πάρουμε το μέγιστο από την οθόνη. Φυσικά η οθόνη υποστηρίζει HDR10 περιεχόμενο και είναι ήδη στις υποστηριζόμενες συσκευές του YouTube, ενώ περιμένουμε ανάλογη κίνηση και από το netflix, που ακόμα δεν έχει δημοσιεύσει κάτι.

Τέλος οι γωνίες θέασης είναι εντυπωσιακά μεγάλες, με απόδοση που εντυπωσιάζει, ξεπερνώντας ακόμα και πολύ δυνατούς ανταγωνιστές με πολύ καλές οθόνες.

Γενικότερα η οθόνη του Nokia 9 Pureview θα χαροποιήσει ακόμα και του πιο απαιτητικούς, παρουσιάζοντας μεγάλη βελτίωση, σε σχέση με τους προκατόχους του. Μάλιστα αποτελεί μια από τις καλύτερες οθόνες αυτή τη στιγμή.

Ήχος

Εδώ το Nokia 9 μας άφησε μια απογοήτευση, τουλάχιστον εν μέρη. Έχουμε μονοφωνικό ήχο, ενώ υπήρχε χώρος για δεύτερο ηχείο στο πάνω bezel. Το πρόβλημα όμως δεν είναι η έλλειψη στερεοφωνικού ήχου, αλλά ο επίπεδος ήχος που παράγει το ηχείο. Τα μπάσα δεν είναι τόσο έντονα, ενώ η ψηλές είναι κάπως τσιριχτές. Ούτε η ένταση μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους. Φυσικά ο ήχος δεν είναι “για πέταμα”, όμως από μια ναυαρχίδα έχουμε άλλες απαιτήσεις και το Nokia 9 ήθελε λίγο παραπάνω δουλειά στο ηχείο του. Στα αρνητικά φυσικά και η απώλεια του 3.5mm jack για τα ακουστικά μας.

Από την άλλη αν βάλουμε ένα καλό ζευγάρι ακουστικά, μέσω του αντάπτορα, στην συσκευή, το DAC που διαθέτει είναι πολύ καλό και ο ήχος που παράγει είναι εξαιρετικός. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να απολαύσετε περιεχόμενό σας, προσθέτοντας στην ήδη άριστη οθόνη.

Κάμερα

Περνάμε στο πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του Nokia 9 Pureview που είναι φυσικά η κάμερα ή μάλλον οι 5 κάμερες που έχει στο πίσω μέρος. Οι κάμερες σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό δεν προσφέρουν υπερευρυγώνιο φακό ή τηλεφακό, αλλά είναι και οι 5 με ίδιο φακό και αισθητήρες ίδιας ανάλυσης. Έτσι έχουμε 2 έγχρωμους αισθητήρες και 3 ασπρόμαυρους. Η επιλογή της εταιρίας για αυτό το στήσιμο είναι γιατί θεωρεί πως σε χαμηλότερο φωτισμό θα έχουμε περισσότερη λήψη φωτός, ενώ θα δούμε και σημαντικά καλύτερο δυναμικό εύρος.

Η συσκευή τραβάει μία φωτογραφία από κάθε κάμερα και αναλαμβάνει να τις ενώσει, συλλέγοντας όση περισσότερη πληροφορία μπορεί στο τελικό αρχείο. Η λήψη μπορεί να γίνεται αμέσως μόλις πατάμε το πλήκτρο, όμως η αποθήκευση και ένωση των 5 φωτογραφιών, χρειάζεται περίπου 10 δευτερόλεπτα, ώστε να παράγει μία μόνο φωτογραφία. Αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στην εμπειρία χρήσης, αφού αν τραβήξουμε πολλαπλές φωτογραφίες ένα θέμα, οι φωτογραφίες μπαίνουν στην ουρά για επεξεργασία και μπορεί να χρειαστούμε αρκετό χρόνο μέχρι να δούμε την τελευταία που βγάλαμε έτοιμη και επεξεργασμένη. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως αν βγάλουμε πολλές φωτογραφίες, η θερμοκρασία της συσκευή ανεβαίνει πολύ, ενώ έχουμε και αντίκτυπο στην κατανάλωση της μπαταρίας.

Η Nokia μπορεί να υπόσχεται φωτογραφίες με το μεγαλύτερο δυναμικό εύρος, όμως τα πράγματα δεν ακριβώς έτσι. Οι παραγόμενες φωτογραφίες δεν διαφέρουν πολύ από τις τυπικές φωτογραφίες ενός smartphones της εποχής, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι καλύτερες. Η λεπτομέρεια είναι στον μέσω όρο, ενώ δεν υπάρχει HDR.

Όμως το Nokia 9 κάνει κάτι πιο ξεχωριστό, καθώς αποθηκεύει και RAW αρχεία, με στοιχεία από τις 5 κάμερες. Έτσι αν ξέρετε πως να επεξεργαστείτε τα RAW αρχεία, θα πήρατε πολύ περισσότερη λεπτομέρεια και το δυναμικό εύρος που υπόσχεται η εταιρία. Αν έχετε χρόνο και διάθεση για να παίξετε με τις φωτογραφίες σας, τότε το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και θυμίζει λήψεις από κάμερα και όχι απλά ένα smartphone. Εδώ είναι και η ένστασή μας στο κομμάτι της κάμερας, αφού η πλειοψηφία των χρηστών θέλουν απλά να βγάλουν μια όμορφη φωτογραφία, με τον ευκολότερο τρόπο.

Σε χαμηλό φωτισμό η κάμερα είναι πίσω από τον ανταγωνισμό, αφού πάλι θα πρέπει να κάνετε βαριά επεξεργασία για ένα σχετικά καλό αποτέλεσμα. Η κάμερα δεν έχει το AI που προσφέρει ο ανταγωνισμό, οπότε μην περιμένετε θαύματα.

Στο κομμάτι του βίντεο, μπορούμε να τραβήξουμε 4Κ βίντεο από τις πίσω κάμερες, αλλά και από την μπροστινή. Δυστυχώς δεν έχουμε κάποιου είδους σταθεροποίηση, οπότε δεν είναι για λήψεις εν κινήσει. Η ποιότητα είναι ικανοποιητική, όμως θέλει ακόμα δουλειά.

Αυτό που όμως μας ενόχλησε, είναι πως το interface της κάμερας είναι αρκετά αργό, με αποτέλεσμα να χάσουμε λήψεις την στιγμή που το θέλαμε, σε συνδυασμό με τον προβληματικό σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Κλείνοντας, αν έχετε όρεξη και γνώσεις στην επεξεργασία θα πάρετε εξαιρετικές φωτογραφίες. Άμα αφιερώσετε λίγο χρόνο, θα έχετε την ανταμοιβή που υπόσχεται η Nokia. Αν όμως δεν θέλετε να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία, καλύτερα να κοιτάξετε προς κάποια άλλη συσκευή.

Συνεχίστε στην επόμενη σελίδα για να δείτε σχετικά με επιδόσεις και αυτονομία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.