Skip to content

Νεύτωνας: Χαμένες σημειώσεις του για 150 χρόνια ήταν στα ελληνικά!

Dimitrios Amprazis
Dimitrios Amprazis
Κοινοποίηση:
Νεύτωνας

Ο Ισαάκ Νεύτωνας ήταν ο μεγαλύτερος επιστήμονας που έχει υπάρξει ποτέ στη Γη, μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της επιστημονικής κοινότητας τον θεωρεί ακόμα και πιο πάνω από τον Αϊνστάιν. Ήταν πολυπράγμον και ένας από τους μεγαλύτερους πολυμαθείς ανθρώπους που έχουν υπάρξει ποτέ.

Κάτι που πιθανότατα δεν γνωρίζατε όμως, είναι πως ο Νεύτωνας μιλούσε και έγραφε άπταιστα ελληνικά, ενώ τα χρησιμοποιούσε για να κρατάει σημειώσεις.

Ο Νεύτωνας ήταν ένας Άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και θεολόγος. Γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 1643 και απεβίωσε το 1727. Ήταν λάτρης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και μάλιστα είχε πει την διάσημη φράση «Amicus Plato, amicus Aristoteles, magis amica veritas» (δηλ. Ο Πλάτων είναι φίλος μου, ο Αριστοτέλης είναι φίλος μου, αλλά η μεγαλύτερη φίλη μου είναι η αλήθεια»).

Όλα τα κείμενα του Νεύτωνα που σώζονται, υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Cambridge, στο οποίο ήταν καθηγητής. Μάλιστα, ο Stephen Hawking κατείχε την έδρα του Νεύτωνα μέχρι τον θάνατό του. Μέσα στα κείμενα του Νεύτωνα θα βρούμε και κείμενα στα ελληνικά, αφού στην εποχή του, οι λόγιοι μιλούσαν ελληνικά και λατινικά. Αυτό συνέβαινε καθώς οι λόγιοι ασχολούνταν με την ελληνική ιστορία, την ελληνική λογοτεχνία και το δράμα, όπως επίσης μελετούσαν τους Έλληνες μαθηματικούς, φυσικούς και φιλόσοφους. Ο Νεύτωνας ήταν φυσικά ένας από αυτούς τους λόγιους.

Νεύτωνας

Πολλά από τα σημειωματάρια του Νεύτωνα, στα οποία έγραφε τις θεωρίες του για τον κόσμο, ήταν γραμμένα στα ελληνικά, αν και οι τίτλοι και τα θέματα αναγράφονταν στα λατινικά, όπως επίσης και οι σύντομες εξηγήσεις που σημείωνε στο πλάι των σελίδων . Η ανάλυση των θεμάτων που καταπιανόταν όμως, ήταν γραμμένη σε άπταιστα ελληνικά, με πεζά γράμματα και με το πολυτονικό σύστημα.

Ο τρόπος γραφής του, που περιλάμβανε διορθώσεις, διαγραφές και χαρακιές, έκαναν τα σημειωματάρια ακατάλληλα για εκτύπωση εκείνη την εποχή. Για αυτό και τα σημειωματάρια του Νεύτωνα ξεχάστηκαν, καθώς περνούσαν από γενικά σε γενικά στους απογόνους του. Το 1872 όμως, τα σημειωματάρια και τα χειρόγραφα του Νεύτωνα, μαζί με τις σημειώσεις του στα ελληνικά, παραδόθηκαν στη βιβλιοθήκη του Cambridge.

Νεύτωνας

Έτσι, το Cambridge διαθέτει τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη συλλογή χειρόγραφων του Νεύτωνα, η οποία ψηφιοποιήθηκε και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το 2011.

Στις σημειώσεις βλέπουμε και μελέτη του Αριστοτέλη και στην Εισαγωγή του Πορφυρίου, όπως και άλλους αρχαίους φιλόσοφους και φυσικούς. Στο σημειωματάριο, κάτω από τον λατινικό τίτλο «Amicus Plato, amicus Aristoteles, magis amica veritas» [φύλλο 88r], ο Νεύτωνας κατέγραψε τις σκέψεις του, ξεκινώντας μια διάσημη ενότητα του χειρογράφου με τίτλο «Quaestiones Quaedam Philosophiae» , δηλαδή «Ορισμένα Φιλοσοφικά Ερωτήματα».  Σε αυτό έγραφε θέματα που τον ενδιέφεραν και ήθελε να μελετήσει βαθύτερα, όχι μόνο διαβάζοντας συγγράμματα του Αριστοτέλη, αλλά και μέσω πειραμάτων.

Μπορείτε να δείτε όλο το σημειωματάριο ΕΔΩ, όπου πατώντας στο Thumbnails, θα βρείτε τις σκαναρισμένες σελίδες του σημειωματάριου!

Ο Νεύτωνας διατύπωσε τους τρεις μνημειώδεις νόμους της κίνησης των σωμάτων, οι οποίοι έγιναν γνωστοί ως «οι τρεις νόμοι του Νεύτωνα» (στο εμβληματικό έργο του «Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica», «Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας», 1687) και τον ξακουστό «νόμο της βαρύτητας». Με αυτούς τους νόμους, ο άνθρωπος κατάφερε να πάει στο Διάστημα και να προσγειωθεί στη Σελήνη.

Το 1950 η Βρετανία ήθελε να φτιάξει πυρηνική βόμβα γεμάτη με ζωντανά κοτόπουλα!

Ο Νεύτωνας μάλιστα, δημιούργησε τον Απειροστικό Λογισμό στα μαθηματικά, μόνο και μόνο για να απαντήσει σε ένα ερώτημα που του έκαναν. Κυριολεκτικά, δημιούργησε την βάση των σύγχρονων μαθηματικών, απλά για να μπορεί να απαντήσει σε κάτι που δεν γνώριζε!

Μιλάμε για έναν τεράστιο επιστήμονα και για έναν άνθρωπο που άλλαξε για πάντα τον κόσμο, προς το καλύτερο! Η συμβολή του σε όλα έχουμε σήμερα είναι τεράστια!

Πηγή: Cambridge

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Dimitrios Amprazis

Dimitrios Amprazis

Owner and Editor in Chief! Από μικρό με τράβαγε ότι είχε κουμπιά. Ξεκίνησα με Atari 2600 και μια AMIGA 500. Από τότε δεν έχω σταματήσει ποτέ να ασχολούμαι με την τεχνολογία και τους υπολογιστές, οπότε είπα να το σπουδάσω σαν μηχανικός υπολογιστών και δικτύων, ενώ έχω και σπουδές στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημείου Αιγαίου. Τώρα κάθε μέρα βρίσκομαι περιτριγυρισμένος από δεκάδες smartphones και gadgets. Να σας πως κάτι; Δεν το βαριέμαι ποτέ! Στον ελεύθερο χρόνο μου, έχει gaming και απέλπιδες προσπάθειες να μάθω κιθάρα!

Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.