Η Apple μέχρι σήμερα έχει υπερισχύσει στην αγορά των 10-ιντσών tablet.

Κάποια βέβαια οικονομικά tablet τα είχαν πάει καλά στις χαμηλές κατηγορίες, στα full-sized tablets όμως έχει κυριαρχήσει το iPad.

Η Samsung μαζί με τη Google και η Microsoft ετοίμασαν για μας 2 συναρπαστικές συσκευές – πλήρους μεγέθους-, οι οποίες ήρθαν για να αλλάξουν ριζικά τα σημερνά δεδομένα.

Nexus 10 vs Surface RT

 • Μέγεθος

Οι ταμπλέτες έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος, αν και το Surface είναι λίγο πιο επιμηκές.

Το Nexus 10 απ’ την άλλη είναι λεπτότερο, αλλά όχι με μεγάλη διαφορά.

 •  Βάρος

Το Nexus 10 εδώ υπερισχύει, διότι είναι αισθητά πιο ελαφρύ.

Το καλύτερο επιχείρημα, για να μη πάρει κάποιος ένα 10-ιντσο tablet είναι, ότι είναι πάρα πολύ βαρύ. Έτσι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την ταμπλέτα της Samsung.

 • Οθόνη

Η οθόνη αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα του Nexus 10.

Έχει την υψηλότερη ανάλυση από οποιοδήποτε άλλο tablet της αγοράς. Όλες οι εικόνες και τα κείμενα θα είναι εξαιρετικά ευκρινή. Η τεχνολογία ClearType της Microsoft (sub-pixel rendering) βοηθά την οθόνη του Surface να φαίνεται πιο ευκρινής από τη πραγματική του ανάλυση…., αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να συγκριθεί με την οθόνη του Nexus 10.

 • Επεξεργαστής

Και οι δύο ταμπλέτες έχουν εξαιρετικούς επεξεργαστές, έτσι δεν θα έπρεπε να υπάρχει ζητήματα επιδόσεων.

Αν συγκριθούν οι επεξεργαστές δίπλα-δίπλα βέβαια το Nexus 10, πάλι έχει το πλεονέκτημα καθώς φοράει το ολοκαίνουργιο ταχύτατο τσιπ της Samsung.

 • RAM

Η απόδοση στο Multitasking είναι άψογη, καθώς και τα δύο tablet έχουν 2 GB μνήμης (RAM).

 • Αποθηκευτικός Χώρος

Η αλήθεια είναι, ότι οι αριθμοί αυτοί εξαπατούν.

Τα Windows RT καταλαμβάνουν στο σκληρό τους δίσκο πολύ περισσότερο χώρο απ’ ότι περιμέναμε. (περίπου 16GB)

Έτσι το μοντέλο των 32 GB του Windows Surface αφήνει διαθέσιμο, για να χρησιμοποιήσουμε περίπου 16 GB, όσο δηλαδή δίνει και το Nexus 10 των 16 GB. Σε αντίθεση με το Nexus 10, όμως, το Surface διαθέτει υποδοχή για κάρτα microSD, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επεκτείνετε τον αποθηκευτικό σας χώρο.

 • Wireless

Κανένα απ’ τα δύο tablet δεν προσφέρουν χρήση δεδομένων, οπότε θα χρειαστεί να συνδεθείτε μέσω Wi-Fi (ή μέσω hotspot του τηλεφώνου σας) για να έχετε πρόσβαση στο Internet.

 • Μπαταρία

Οι παραπάνω εκτιμήσεις μπαταρίας είναι τα πρώτα δείγματα που έχουμε για τις 2 ταμπλέτες, αλλά το Nexus 10 φαίνεται να έχει και εδώ το πλεονέκτημα.

 • Κάμερα

Η κάμερα του Nexus 10 είναι ξεκάθαρα καλύτερη.

Τόσο οι απλές φωτογραφίες καθώς και το βίντεο chat θα είναι αισθητά πιο ευκρινές στο Nexus απ’ ότι στο Surface.

 • Εφαρμογές

Το Hardware είναι σημαντικό, αλλά μία ταμπλέτα δεν είναι τίποτα χωρίς τις εφαρμογές της. Εδώ είναι που σκοντάφτουν και οι 2 ταμπλέτες.

Το Google Play Store  έχει ότι λογής εφαρμογή χρειάζεσαι…αν έχεις smartphone.

Υπάρχει όμως ακόμα έλλειψη ποιότητας στις εφαρμογές για tablets. Σίγουρα, όλες οι εφαρμογές των smartphones θα λειτουργούν και με το Nexus 10, αλλά κάποιες μπορεί να φαίνονται σαν την εφαρμογή του Twitter που απεικονίζεται παραπάνω. Αρκετός μη-χρησιμοποιήσιμος χώρος και έλλειψη ελκυστικής διάταξης.

Το Surface βέβαια έχει τα δικά του θέματα…

Τα Windows RT είναι μια εντελώς νέα πλατφόρμα και δεν τρέχει τις ίδιες εφαρμογές με αυτές που έχουμε στο desktop υπολογιστή. Έτσι, μην εκπλαγείτε αν δείτε κάποιες πολύ σημαντικές ελλείψεις. Με τις πρώτες ενδείξεις στις πωλήσεις του Surface να είναι ‘’αργές’’, ίσως στο κατάστημα των Windows να μη δούμε κάποια αλματώδης αύξηση εφαρμογών στο κοντινό μέλλον.

Από την άλλη.

Το Nexus 10 θα διατεθεί με την τελευταία έκδοση του Android  4,2 Jellybean, ενώ θα λαμβάνει επίσης άμεσα τις μελλοντικές ενημερώσεις της Google.

Παρά την έλλειψη εφαρμογών, τα Windows RT είναι ένα τολμηρό νέο λειτουργικό σύστημα. Είναι ουσιαστικά τα Windows 8, χωρίς τις desktop εφαρμογές τους. To Surface έχει επίσης ένα ζευγάρι μοδάτων add-on πληκτρολόγιων. Το Type Cover είναι ένα παραδοσιακό attachment πληκτρολόγιο, αλλά το Touch Cover είναι κάτι νέο. Είναι σαν ένα iPad Smart Cover, μόνο που αυτό έχει -ευαίσθητα στην πίεση- πλήκτρα. Οι απόψεις βέβαια διίστανται, οπότε ίσως να χρειαστεί να το δοκιμάσετε πριν πετάξετε επιπλέον 100 €.

 • Τιμή

Το Nexus 10 έχει πάλι το πάνω χέρι σε αυτό τον τομέα.

Το βασικό του μοντέλο θα διατεθεί στην αγορά 100 € φτηνότερο από το Microsoft Surface.

Ανακεφαλαίωση

Θα έπρεπε η Apple να ανησυχεί ; Είναι δύσκολο να πω. Και τα δύο νέα 10-ιντσών tablet φέρουν 2 συναρπαστικά νέα λειτουργικά συστήματα. Θα είναι αυτό αρκετό για να προσελκύσει τους προγραμματιστές λογισμικού ; Οι πελάτες θα κάνουν το μεγάλο βήμα ;

Και οι δύο συσκευές έχουν έναν απότομο λόφο να αναρριχηθούν, αλλά το Nexus 10 μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες. Έχει χαμηλότερη τιμή εκκίνησης, μια τεράστια βάση Android καταναλωτών, ενώ τo Surface σύντομα θα έχει να ανταγωνιστεί και τo αδερφάκι του (Surface Pro).

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.