Το Netmap είναι μια δωρεάν εφαρμογή που μας επιτρέπει να δούμε μετρήσεις ταχύτητας internet ανά πάροχο και περιοχή, να κάνουμε speedtest και να δηλώσουμε στο χάρτη την ταχύτητά μας.
Δηλαδή, μπορούμε να δούμε πραγματικές μετρήσεις τόσο προς το download όσο και προς το upload, αλλά και για το ping από διάφορους χρήστες που έτρεξαν προηγουμένως τέτοια tests. Μπορούμε να συγκρίνουμε την Telekom, τη Nova, τη Vodafone, την Inalan και το Starlink στην περιοχή μας. Με μια σημαντική εξαίρεση βέβαια, περιοχές όπου κατά κανόνα ελάχιστοι είναι οι χρήστες που ασχολούνται με το internet, ιδιαίτερα δηλαδή σε κάποια χωριά, εκεί είναι λίγο δύσκολο να βρούμε δεδομένα.
Τα χαρακτηριστικά του Netmap
Στο Netmap μπορούμε να κάνουμε δωρεάν speedtest και να υποβάλουμε στο χάρτη την ταχύτητα που έχουμε χωρίς να φαίνονται προσωπικά δεδομένα.
Η τοποθεσία μάλιστα είναι σκοπίμως κατά προσέγγιση.
Η υπηρεσία όμως έχει και ορισμένα πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα μπορούμε να δούμε ταχύτητες internet ανά περιοχή της χώρας. ‘
Στην ειδική ενότητα ταχύτητες internet ανά περιοχή στην Ελλάδα, μπορούμε να δούμε τον μέσο όρο ταχύτητας download και upload, όπως και ping, ανά περιφερειακή ενότητα και πόλη σε όλη την Ελλάδα. Βασίζεται σε πραγματικές μετρήσεις χρηστών από όλη τη χώρα.
Kάθε μέτρηση πραγματοποιείται μέσω του δικτύου Cloudflare, χρησιμοποιώντας πολλαπλά παράλληλα streams για να αξιοποιήσει πλήρως τη διαθέσιμη εύρος ζώνης. Η διαδικασία:
- Ping: 10 διαδοχικές μετρήσεις round-trip time προς τον κοντινότερο Cloudflare PoP. Αποθηκεύεται ο διάμεσος (median), όχι ο μέσος όρος, για ανθεκτικότητα σε spike.
- Jitter: Η τυπική απόκλιση των ping μετρήσεων.
- Download: Πολλαπλά παράλληλα streams δεδομένων για 10 δευτερόλεπτα. Μετράται ο σταθερός ρυθμός, όχι το burst peak.
- Upload: Αντίστοιχα με το download, προς τον ίδιο server.