Οι ερευνητές μοιράστηκαν πρόσφατα μια άκρως ριζοσπαστική ιδέα για το πώς θα μπορούσε να τεθεί ένα διαστημικό σκάφος σε τροχιά γύρω από τον Ποσειδώνα. Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο που προτείνουν είναι να χρησιμοποιήσουν τη λεπτή ατμόσφαιρα του Τρίτωνα, του μεγαλύτερου φεγγαριού του Ποσειδώνα.

Το μόνο διαστημικό σκάφος που επισκέφθηκε τον Ποσειδώνα ήταν το Voyager 2, το οποίο πέρασε μόλις λίγα πολύτιμα λεπτά κοντά σε αυτόν τον μυστηριώδη κόσμο τη δεκαετία του 1980. Έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια από την εκτόξευση εκείνης της αποστολής. Και ενώ οι διαστημικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο έχουν αναπτύξει δεκάδες ανιχνευτές, προσεδαφιστές και διαστημόπλοια στις δεκαετίες που ακολούθησαν, κανένας δεν έχει επισκεφθεί τον πλανήτη αυτό του ηλιακού συστήματος, πόσο μάλλον να τεθεί σε τροχιά γύρω του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι επιστήμονες ενδιαφέρονται εδώ και καιρό για μια ακόμη επίσκεψη στον Ποσειδώνα, αλλά ο πλανήτης είναι τόσο μακρινός που μια αποστολή σε τροχιά ή προσεδάφιση είναι σχεδόν αδύνατη.

Ένα πρόβλημα με μια αποστολή επιστροφής στον Ποσειδώνα είναι ότι μια πτήση που θα επικεντρωθεί αποκλειστικά σε αυτόν τον κόσμο δεν θα προσφέρει σημαντικά επιστημονικά οφέλη αναφέρουν οι ερευνητές, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν τόσες τεχνικές προκλήσεις λόγω της μεγάλης απόστασης. Ωστόσο, οι ίδιοι προτείνουν κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Να χρησιμοποιήσουν τη λεπτή ατμόσφαιρα του Τρίτωνα, του μεγαλύτερου φεγγαριού του Ποσειδώνα, για να αιχμαλωτίσουν ένα διαστημικό σκάφος.

Διαπίστωσαν ότι η ατμόσφαιρα του Τρίτωνα, παρά το γεγονός ότι έχει λιγότερο από το 1/70.000 της ατμοσφαιρικής πίεσης της γήινης ατμόσφαιρας, θα μπορούσε να επιβραδύνει επαρκώς ένα διαστημόπλοιο και να του επιτρέψει να μπει σε μια τροχιά γύρω από τον Ποσειδώνα. Επιπλέον, με την βοήθεια ενός ειδικού επιβραδυντή θα μπορούσαν να αλλάξουν την ευθυγράμμιση του ώστε να μπει τελικά στην τέλεια τροχιά.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.