Ένας νέος επεξεργαστής με έγχυση DNA παρουσιάστηκε σαν proof of concept και είναι ίσως η σημαντική ανακάλυψη που περιμέναμε για την τεχνητή νοημοσύνη. Το νέο chip κατασκευάστηκε με χρήση ενός υποστρώματος DNA, που μπορεί να εκτελέσει και να διαχειριστεί την επεξεργασία τεράστιου όγκου πληροφοριών, όλα μέσα από το chip.

Οι επιστήμονες έχουν αναφέρει εδώ και καιρό την δυνατότητα χρήσης συσκευών που βασίζονται στο DNA για σπρώξουν τις επιδόσεις σε νέα επίπεδα. Στο παρελθόν έχουμε ήδη δει συσκευές που βασίζονται σε DNA να χρησιμοποιούνται για κωδικοποίηση δεδομένων σε πολύ μικρή κλίμακα. Όμως το νέο chip πηγαίνει τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, στοχεύοντας σε χρήση DNA για την επεξεργασία δεδομένων μεγάλου όγκου.

Το chip έχει εγχυθεί με DNA και η τεχνολογία του καλύπτεται πλήρως σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε στο PLOS One. Οι ερευνητές που συμμετείχαν στην μελέτη αναφέρουν πως το DNA είναι εξαιρετικό στην αποθήκευση πληροφοριών και είναι μικρό σε μέγεθος από κάθε άλλο μέσω αποθήκευσης έχουμε αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα αναφέρουν πως είναι πιο αξιόπιστο από κάθε άλλο υλικό χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή. Η χρήση DNA ως μέσου αποθήκευσης δεδομένων, έχει προταθεί εδώ και αρκετό καιρό, ως την πιο αποτελεσματική επιλογή, ανάμεσα σε μηχανικούς δίσκους και δίσκους SSD. Μεγάλες εταιρίες όπως η Microsoft ήδη εξετάζουν την επιλογή του DNA και τους τρόπους χρήσης του, για την αποθήκευση τεράστιων όγκων δεδομένων.

Όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε χρήση DNA για την επεξεργασία δεδομένων και αυτό κάνει το όλο εγχείρημα πολλά υποσχόμενο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες πίσω από το εγχείρημα, η χρήση ενός chip με έγχυση DNA, θα κάνει πιο αποτελεσματική την εκπαίδευση για μελλοντικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, καθώς η αποθήκευση και η επεξεργασία των δεδομένων, θα γίνει απευθείας στο chip.

Δείτε σήμερα τον διαβολικό κομήτη, σε μια συνάντηση που δεν θα ξαναδούμε για άλλα 71 έτη

Μάλιστα, η επιστήμη έχει δημιουργήσει πολλά πράγματα τον τελευταίο καιρό σχετικά με το DNA. Ένα από αυτά είναι η δημιουργία τεχνητού DNA για πρώτη φορά, κάτι που μπορεί ενδεχομένων να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή DNA chips.

Βέβαια το chip θα πρέπει να μεγαλώσει για να γίνει χρήσιμο σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όμως το ότι έχουμε ένα πρώτο δείγμα λειτουργίας, μας δείχνει πως η τεχνολογία αυτή είναι πολλά υποσχόμενη. Οι μελλοντικοί επιστήμονες θα μπορούν να δουν την μελέτη και να βρουν τρόπους να την βελτιώσουν!

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Απλά σκεφτείτε τι “τεράστιο” επίπεδο τεχνολογίας είχε αυτό το ον ή όντα που έφτιαξε/αν το dna! ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΟ ΠΟΥΝ ΠΟΤΕ! Ή μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον… Προς το παρόν θεωρία της εξέλιξης και ένα άπειρο πολυσύμπαν που ούτε ξέρουν τι τους γίνεται με τις άθλιες θεωρίες τους…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.