Skip to content

Νέο χαστούκι ΕΕ στην Apple, πρέπει να “ανοίξει” το iOS στις third-party διασυνδεδεμένες συσκευές

Η προειδοποίηση έρχεται παρά το γεγονός ότι η Apple έχει ήδη χαλαρώσει τους κανονισμούς του App Store και έχει δεσμευτεί να ανοίξει το NFC.

Κοινοποίηση:
european commission vs apple by spotify Apple Pay οικοσύστημα ΕΕ iMessage iOS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κλιμακώνει τις πιέσεις της προς την Apple, απαιτώντας από τον τεχνολογικό γίγαντα να ανοίξει το λειτουργικό σύστημα iOS σε ανταγωνιστικές εταιρείες και τρίτους προγραμματιστές, αλλιώς κινδυνεύει με σοβαρά πρόστιμα. Αυτή η ενέργεια εντάσσεται στις προσπάθειες της ΕΕ να επιβάλει τον Κανονισμό Ψηφιακών Αγορών (DMA), που στοχεύει στη διασφάλιση δίκαιου ανταγωνισμού στην ψηφιακή αγορά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει δύο διαδικασίες για να καθοδηγήσει την Apple προς τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της για διαλειτουργικότητα βάσει του DMA. Οι διαδικασίες αυτές εστιάζουν στις δυνατότητες σύνδεσης του iOS με διασυνδεδεμένες συσκευές και τη διαδικασία που ακολουθεί η Apple για την αντιμετώπιση αιτημάτων διαλειτουργικότητας από προγραμματιστές.

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margrethe Vestager, δήλωσε: «Σήμερα είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε τις διαδικασίες καθορισμού υπό το DMA για να καθοδηγήσουμε την Apple στην αποτελεσματική συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις διαλειτουργικότητας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου.»

Η πρώτη διαδικασία επικεντρώνεται στις λειτουργίες του iOS που χρησιμοποιούνται κυρίως από συνδεδεμένες συσκευές, όπως έξυπνα ρολόγια, ακουστικά και συσκευές εικονικής πραγματικότητας. Η ΕΕ σκοπεύει να καθορίσει πώς πρέπει η Apple να παρέχει αποτελεσματική διαλειτουργικότητα με χαρακτηριστικά όπως ειδοποιήσεις, συνδεσιμότητα και συγχρονισμό συσκευών.

Η δεύτερη διαδικασία ελέγχει τη διαφάνεια, την ταχύτητα και τη δικαιοσύνη της διαδικασίας που ακολουθεί η Apple για την αντιμετώπιση αιτημάτων διαλειτουργικότητας από προγραμματιστές και τρίτους για το iOS και το iPadOS.

Αυτήν τη στιγμή, η Apple προσφέρει περιορισμένη πρόσβαση σε συγκεκριμένες δυνατότητες του iOS, όπως η Siri, και περιορίζει την πρόσβαση στο σύστημα επαφών, που είναι θεμελιώδες για το Apple Pay. Η ενέργεια της ΕΕ στοχεύει στη διόρθωση αυτών των περιορισμών και στη διασφάλιση ενός πιο ανοιχτού οικοσυστήματος.

Η ΕΕ έχει δώσει στην Apple προθεσμία έξι μηνών για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες αυτές. Εάν η εταιρεία δεν συμμορφωθεί, κινδυνεύει με πρόστιμα έως 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών της βάσει των διατάξεων του DMA.

Φρένο και στην AI της Apple βάζει η ΕΕ, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα

Η τελευταία προειδοποίηση έρχεται παρά το γεγονός ότι η Apple έχει ήδη χαλαρώσει τους κανονισμούς του App Store για τους προγραμματιστές και έχει δεσμευτεί να ανοίξει το NFC chip της σε τρίτους, ως απάντηση στον DMA. Ωστόσο, η τελευταία ενέργεια της ΕΕ δείχνει ότι αυτά τα μέτρα ενδέχεται να μην είναι επαρκή για πλήρη συμμόρφωση με τους νέους κανονισμούς.

Πηγή: European Commission

Ακολουθήστε μας

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα, ή προσθέστε μας στον RSS feed reader και στα social media σας.

Αναγνωστόπουλος Χαρίλαος

Αναγνωστόπουλος Χαρίλαος

Ο Χαρίλαος Αναγνωστόπουλος ασχολείται με τη δημιουργία περιεχομένου από το σωτήριο έτος 2004. Ως συντάκτη τεχνολογίας, επιστήμης, και υγείας, κατάφερε να συνδυάσει ορισμένες από τις μεγάλες αγάπες του. Τα υπόλοιπα, είναι απλά ιστορία.

Loading comments...
Loading more stories...
Loading reviews...

Μείνε ενημερωμένος

Ακολούθησέ μας στα social media και πρόσθεσέ μας στις αγαπημένες σου πηγές για να μη χάνεις καμία είδηση.