Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας, το Ingenuity της NASA πέταξε για τελευταία φορά στον ουρανό του Άρη. Πριν λίγες ημέρες, κατά την 72η πτήση του, έχασε την επικοινωνία με το Perseverance, που σημαίνει πως έχασε την επικοινωνία με την Γη. Η NASA κατάφερε να συνδεθεί και πάλι στο Ingenuity και βρήκε πως ένας από τους έλικές του είχε σπάσει κατά την τελευταία του πτήση στις 18 Ιανουαρίου. Το ελικόπτερο είναι σε επικοινωνία με το Perseverance, όμως δεν μπορεί να απογειωθεί ξανά.

Το Ingenuity είναι ένας πραγματικός μαχητής, καθώς το αρχικό πλάνο ήταν να κάνει μόλις 5 φορές και μέχρι 30 ημέρες, καθώς δεν περίμεναν να αντέξει παραπάνω. Όμως το ελικόπτερο κατάφερε να πετάει για πάνω από τρία χρόνια, ενώ πραγματοποίησε 72 πτήσεις. Συγκεκριμένα άντεξε 14 φορές παραπάνω από ότι περιμέναμε.

Το Ingenuity είναι το πρώτο αεροσκάφος της Γης σε άλλο πλανήτη και αυτό από μόνο του είναι ιστορικής σημασίας.

«Το ιστορικό ταξίδι του Ingenuity, του πρώτου αεροσκάφους σε άλλο πλανήτη, έφτασε στο τέλος του», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA, Bill Nelson. «Αυτό το αξιοσημείωτο ελικόπτερο πέταξε ψηλότερα και μακρύτερα από ό,τι φανταζόμασταν ποτέ και βοήθησε τη NASA να κάνει αυτό που κάνουμε καλύτερα – να κάνει το αδύνατο, δυνατό. Μέσω αποστολών όπως το Ingenuity, η NASA ανοίγει το δρόμο για μελλοντικές πτήσεις στο ηλιακό μας σύστημα και πιο έξυπνη, ασφαλέστερη ανθρώπινη εξερεύνηση στον Άρη και πέρα από αυτήν».

Αφού ολοκλήρωσε τις πέντε πτήσεις για τις οποίες είχε σχεδιαστεί, η NASA αποφάσισε να το κρατήσει σε λειτουργία, ώστε να παρακολουθεί τον χώρο που θα πήγαινε το Perseverance για έρευνες, ώστε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα.

Στις 18 Ιανουαρίου, η ομάδα Ingenuity σχεδίασε μια σύντομη κατακόρυφη πτήση για να μπορέσει να εντοπίσει τη θέση του ελικοπτέρου αφού έπρεπε να κάνει έκτακτη προσγείωση στην προηγούμενη πτήση του. Το ελικόπτερο έφτασε σε ύψος 12.2 μέτρων και αιωρήθηκε για 4,5 δευτερόλεπτα πριν κατέβει με ρυθμό 1 μέτρο ανά δευτερόλεπτο. Ωστόσο, έχασε την επαφή με το Perseverance όταν ήταν περίπου 1 μέτρο πάνω από την επιφάνεια.

Ingenuity

Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμα πως έσπασε ο έλικάς του, ίσως χτύπησε κάπου στο έδαφος, όμως δεν μπορούμε να το ανακαλύψουμε εύκολα, καθώς κάποιος θα πρέπει να πάει εκεί και αυτό είναι προς το παρόν αδύνατο. Την ζημιά όμως φωτογράφισε το ίδιο το Ingenuity, μέσω της σκιάς του έλικά του.

Το ελικόπτερο επιβίωσε μέσα από δύσκολη τοποθεσία, έναν νεκρό αισθητήρα και αμμοθύελλές, όπως επίσης και τον χειμώνα στον Άρη. Η ομάδα του Ingenuity θα το θέσει εκτός λειτουργίας, όταν τρέξει τις τελευταίες δοκιμές και συλλέξει όλα τα δεδομένα που έχει στην μνήμη του.

Η Ελλάδα αποκτά μικροδορυφόρους στο διάστημα

Οπότε το μόνο που έχουμε να πούμε είναι, R.I.P. Ingenuity! Ήσουν το πρώτο αεροσκάφος που εξερεύνησε άλλον πλανήτη και οι φωτογραφίες που μας έδωσες ήταν απίστευτες.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.