Μόνο ένα κομμάτι σε μέγεθος κύβου ζάχαρης, από ένα αστέρι νετρονίων,  τα απομεινάρια ενός άστρου που κατέρρευσε, ζυγίζει 1 δισεκατομμύριο τόνους. Οι επιστήμονες που χρησιμοποιούν το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi Gamma-ray Space Telescope ανακοίνωσαν την ανακάλυψη σχεδόν 300 μοναδικών αστέρων νετρονίων, που ονομάζονται πάλσαρ. Πρόκειται για ταχύτατα περιστρεφόμενα άστρα νετρονίων που εκπέμπουν ισχυρές ακτίνες φωτός από τους πόλους τους.

nasa

Η εύρεση και χαρτογράφηση των πάλσαρ παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον. Τα αντικείμενα αυτά παρέχουν πληροφορίες για την εξέλιξη των άστρων, την ιστορία των γαλαξιών και μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιηθούν για τον προσανατολισμό, σαν το GPS, για τα διαστημικά ταξίδια.

Το παρακάτω βίντεο της NASA δείχνει τα πολλά πάλσαρ που εντοπίστηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο στον Γαλαξία μας. Αυτά τα ίδια τα πάλσαρ είναι μοναδικά, μόλις το 10% εκατό των πάλσαρ θεωρείται ότι εκτοξεύουν στο διάστημα ακτίνες γάμμα, την πιο ισχυρή μορφή ενέργειας. Κάθε σύμβολο στο video δείχνει τη θέση ενός πάλσαρ.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.