Ο στροναύτης Frank Rubio έσπασε ρεκόρ συνεχόμενης, μεγαλύτερης παραμονής στο διάστημα, φτάνοντας τις 371 ημέρες. Ο 48χρονος επέστρεψε στην Γη στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 και προσγειώθηκε στο Καζακστάν. Η αρχική αποστολή ήταν για 6 μήνες, όμως πήρε παράταση για κάτι παραπάνω από 6 μήνες.

Μετά την επιστροφή του στην Γη τον παρέλαβε ειδική ομάδα από το σημείο προσγείωσης και ανέλαβε την προσαρμογή του ξανά στην βαρύτητα της Γης.

Μπορεί το ρεκόρ του να μείνει στην ιστορία για τον πρώτο άνθρωπο που έμεινε πάνω από ένα χρόνο στο διάστημα, όμως αυτό είχε το τίμημά του.

Μπορεί να μην το φανταζόσασταν, όμως οι συνέπειες ενός τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματο σε μηδενική βαρύτητα, έχει μεγάλο κόστος στο ανθρώπινο σώμα. Αρχικά, η έλλειψη βαρύτητας προκάλεσε μεγάλη μείωση της μυϊκής του μάζας, αλλά και της οστικής μάζας στους πρώτους μήνες της αποστολής.

Όμως αυτό δεν είναι η μόνη επίπτωση. Η ροή αίματος ενός ανθρώπου που ζει στο διάστημα αλλάζει, προκαλώντας συμπτώματα όπως θολή όραση και πρήξιμο των ματιών. Αυτό συμβαίνει λόγω μετατόπισης του αίματος και του εγκεφαλονοταίου υγρού, προς τα πάνω στο σώμα,  γνωστό ως Νευροοφθαλμικό Σύνδρομο που σχετίζεται με τις διαστημικές πτήσεις.

Σύμφωνα με τον Δρ Michael Decker, συνδιευθυντή του Κέντρου Αεροδιαστημικής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, οι φλέβες στο σώμα μας έχουν βαλβίδες για να διασφαλίσουν ότι «το αίμα δεν ρέει προς τα πίσω όταν στεκόμαστε όρθιοι».

μεγαλύτερης παραμονής στο διάστημα

Αφαιρέστε τη βαρύτητα από την εξίσωση και έχει αντίκτυπο στη ροή του αίματος.

“Κάποια από αυτή την αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση μπορεί πραγματικά να επηρεάσει το μάτι και να οδηγήσει σε προβλήματα όρασης. Μερικές φορές, όταν οι αστροναύτες προσγειώνονται, αυτή η διαταραχή όρασης δεν υποχωρεί απαραίτητα.” εξήγησε περαιτέρω.

Το απομονωμένο περιβάλλον στον διαστημικό σταθμό μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση, άγχος και έλλειψη ύπνου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο διάστημα, η ψυχική και σωματική υγεία του Rubio αξιολογούταν από επιστήμονες, που παρακολουθούσαν και το ανοσοποιητικό του σύστημα για τυχόν αλλαγές στα γονίδιά του.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο Rubio δήλωσε πως είχε περάσει 4 μήνες στην Γη, αναρρώνοντας και προσπαθώντας να ενσωματωθεί και πάλι στον τρόπο ζωής στην Γη.

«Προσαρμόζεσαι απίστευτα γρήγορα στο διάστημα, αλλά δυστυχώς, η διαδικασία επαναπροσαρμογής πίσω στη γη μπορεί μερικές φορές να είναι λίγο μεγαλύτερη και πιο δύσκολη». είπε στο TIME.

μεγαλύτερης παραμονής στο διάστημα

“Και αυτό είναι απλώς, νομίζω, επειδή οι δυνάμεις της βαρύτητας και οι δυνάμεις που παίζουν εδώ στη Γη τείνουν να έχουν ισχυρότερη επίδραση στο σώμα σας. Έτσι χρειάζονται δύο έως τρεις μήνες για να επιστρέψετε εκεί που ήσασταν πριν από την πτήση. Νιώθω αρκετά φυσιολογικά».

“Σε αυτό το σημείο, νιώθω ότι έχω επιστρέψει στο 90-95%. Άρα πολλή άσκηση, πολλές δοκιμές και επιστήμη.”

Οι αστροναύτες έχουν μία μοναδική ικανότητα που τους βοηθά να “πετούν” στο διάστημα

Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση το διάστημα για τους αστροναύτες που περνούν μήνες σε μηδενική βαρύτητα. Ήδη η NASA ψάχνει τρόπους για να μετριάσει τα αποτελέσματα της έλλειψης βαρύτητας και ήδη έχουν σταλεί στον διαστημικό σταθμό όργανα γυμναστικής δεν βασίζονται στα βάρη, για την εκγύμναση των αστροναυτών. Ακόμα και έτσι όμως, όλη τους η μέρα είναι σε μηδενική βαρύτητα, με το σώμα τους να μην ζυγίζει τίποτα. Από μόνο του αυτό οδηγεί σε μείωση της μυϊκής μάζας.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.