Μια άκρως σημαντική εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί κιόλας ότι είναι βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Η NASA έκανε ένα πολύ μεγάλο βήμα όσον αφορά την επικοινωνία στο χώρο του διαστήματος, μεταφέροντας ένα μήνυμα με τη χρήση laser από το σκάφος Psyche στη Γη, σε απόσταση 16.000.000 χιλιόμετρα μακριά. Πρόκειται για έναν σταθμό στον τρόπο με τον οποίο στέλνουμε πληροφορίες στο διάστημα και αποτελεί μέρος του προγράμματος Deep Space Optical Communications Experiment (DSOC).

Έχοντας κάνει το ντεμπούτο του τον Οκτώβριο του 2023, το σκάφος Psyche βρίσκεται καθ οδόν να γνωρίσει έναν πλούσιο σε μέταλλα αστεροειδή μεταξύ Άρη και Δία. Αλλά ακόμη πριν φθάσει εκεί και γράψει τη δική του ιστορία, το σκάφος πέτυχε κάτι πολύ σημαντικό. Να στείλει δεδομένα με lasers πίσω στη Γη.

Η εν λόγω τεχνολογία επιτρέπει στη NASA να μεταφέρει δεδομένα κατά 10 – 100 φορές πιο γρήγορα σε σχέση με τα ραδιοκύματα. Με τα lasers, μπορούμε να περιμένουμε σχεδόν σε πραγματικό χρόνο μετάδοση δεδομένων ακόμη και video streaming από μακρινούς πλανήτες.

Γη laser μήνυμα

Το μήνυμα που έστειλε το Psyche με laser 

Στις 14 Νοεμβρίου του 2023, το Psyche έγραψε τη δική του ιστορία πετυχαίνοντας να στείλει το σήμα πίσω στο Hale Telecope στη Καλιφόρνια. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του επιτεύγματος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι απαιτείται περίπου διάστημα 50 λεπτών για να ταξιδέψει το φως. Η ευθυγράμμιση του laser με έναν στόχο που κινείται γρήγορα σε τόσο μεγάλη απόσταση έχει απίστευτες προκλήσεις. τα συστήματα της NASA και όμως το πέτυχαν παρά την κίνηση του στόχου, την περιστροφή της Γης και το κενό του διαστήματος. Και μάλιστα, η τεχνολογία αυτή όχι μόνο μεταφέρει δεδομένα, αλλά μπορεί και να συμπιέσει.

Γη laser μήνυμα

Η επιτυχία και το μέλλον

Ακριβώς αυτή η δοκιμή δεν αφορά μόνο μια αποστολή ή απλά ένα σκάφος. Βάζει τα θεμέλια για το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης. Σύντομα οι αστροναύτες ίσως θα μπορούν να κάνουν video κλήσεις σχεδόν σε πραγματικό χρόνο με τα κέντρα ελέγχου, ενώ και οι μη επανδρωμένες αποστολές θα έχουν στη διάθεσή τους τη δυνατότητα να εκμεταλλευθούν αυτές τις πιο γρήγορες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, επιτρέποντας πιο γρήγορη επιστημονική ανάλυση και πιο γρήγορες λήψεις αποφάσεων.

Τίποτα όμως δεν τελειώνει εδώ. Μόλις η αποστολή φθάσει στον προορισμό της το 2028, το σκάφος θα μελετήσει έναν αστεροειδή πλούσιο σε μέταλλα δίνοντας απαντήσεις για τις πρώτες στιγμές δημιουργίας πλανητών.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.