Δεν είναι πάντα εύκολο να κατανοήσουμε την άνοδο των θερμοκρασιών, ούτε το πόσοι παράγονται παίζουν ρόλο. Όμως το ότι τους τελευταίους 12 μήνες είχαμε ρεκόρ θερμοκρασίας, σύμφωνα με την NASA, είναι κάτι που είναι ανησυχητικό. Φυσικά, κάποιοι θα πουν, σιγά, τι είναι δύο βαθμοί αύξηση; Τι 25 τι 25 βαθμοί Κελσίου. Δεν δουλεύει ακριβώς έτσι, πόσο μάλλον αν αναρωτηθούμε πως το σώμα μας αν ανεβάσει 2-3 βαθμούς, τρέχουμε να χαπακωθούμε και να μιλήσουμε με γιατρό. Φανταστείτε τι αντίκτυπο έχει αυτό σε πιο ευαίσθητες μορφές ζωής.

Τώρα η NASA επιβεβαιώνει πως από μέχρι και τον περασμένο Μάιο,  κάθε μήνας έσπαγε ρεκόρ θερμοκρασίας, όσον αφορά τις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες. Τέτοιο σερί υψηλών θερμοκρασιών δεν έχουμε δει ποτέ ξανά, για όσο καιρό κρατάμε αρχεία. Αυτό δείχνει πως ο πλανήτης βιώνει ταχεία θέρμανση κα όλα δείχνουν πως έρχονται χειρότερα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι αντιμετωπίζουμε μια κλιματική κρίση», λέει ο διαχειριστής της NASA, Bill Nelson. «Κοινότητες σε όλη την Αμερική –όπως η Αριζόνα, η Καλιφόρνια, η Νεβάδα– και κοινότητες σε όλο τον κόσμο αισθάνονται από πρώτο χέρι υπερβολική ζέστη σε άνευ προηγουμένου αριθμούς».

Τον περασμένο Νοέμβριο, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν περισσότερο από 2 °C υψηλότερη από τα προβιομηχανικά επίπεδα για πρώτη φορά , ενώ οι ΗΠΑ μόλις κατέγραψαν τον θερμότερο χειμώνα τους .

Την στιγμή που βλέπουμε το κλίμα του πλανήτη να αλλάζει δραματικά, η ανθρωπότητα έχει τις μεγαλύτερες εκπομπές σε αέρια του θερμοκηπίου από ποτέ. Όσο το κλίμα φτάνει στο χείλος του γκρεμού, δεν παρουσιάζουμε σημάδια επιβράδυνσης, το αντίθετο μάλιστα.

«Βιώνουμε περισσότερες ζεστές μέρες, περισσότερους ζεστούς μήνες, περισσότερα ζεστά χρόνια», λέει η Kate Calvin, επικεφαλής επιστήμονας και ανώτερος σύμβουλος για το κλίμα στη NASA. «Γνωρίζουμε ότι αυτές οι αυξήσεις της θερμοκρασίας οφείλονται στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μας και επηρεάζουν τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο».

NASA ρεκόρ θερμοκρασίας

Ένα ισχυρό μοτίβο καιρικών συνθηκών Ελ Νίνιο που ξεκίνησε στις αρχές του 2023 είναι πιθανό να έχει οδηγήσει ορισμένες από αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες και τα σημάδια είναι ότι καθώς μειώνεται , μπορεί να δούμε ένα τέλος κάθε μήνα με θερμοκρασίες ρεκόρ, τουλάχιστον προς το παρόν.

Τα δεδομένα που δημοσιεύει η NASA προέρχονται από χιλιάδες μετεωρολογικούς σταθμούς και όργανα, απλωμένα σε όλη τη Γη και πάρα πολλοί οργανισμοί ανά τον κόσμο εμπλέκονται στην συλλογή δεδομένων.

Μόλις λύθηκε το μεγαλύτερο μυστήριο της μεγάλης έκρηξης – Big Bang

«Παρέχουμε κρίσιμα δεδομένα για το κλίμα για καλύτερες ζωές και μέσα διαβίωσης και για όφελος όλης της ανθρωπότητας», λέει ο Nelson.

Κάποια στιγμή οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θα πρέπει να λάβουν σοβαρά μέτρα για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτά θα πρέπει να ισχύουν για όλους και όχι μόνο τους πολίτες, αφήνοντας εκτός τις μεγάλες βιομηχανίες, με τεράστιες παραγωγές ρίπων.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.