Το Ερευνητικό Κέντρο Glenn της NASA έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες και πλάνα από την δοκιμές σε νέα ελαστικά, που θα θα είναι πιθανότατα τα επόμενα ελαστικά που θα έχουν τα μελλοντικά οχήματα στον Άρη. Το νέο ελαστικό ονομάζεται «ελαστικό ελατηρίου από κράμα μνήμης σχήματος» και μπορεί να υποστεί σημαντική παραμόρφωση σε ανώμαλο έδαφος και να επανέλθει στο αρχικό του σχήμα.
«Μπορούμε πραγματικά να το παραμορφώσουμε μέχρι τον άξονα και να το επαναφέρουμε σε σχήμα, κάτι που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να σκεφτούμε σε ένα συμβατικό μεταλλικό σύστημα», εξήγησε ο Santo Padula, μηχανικός έρευνας υλικών στη NASA Glenn, σε ένα νέο βίντεο.
Η NASA δοκίμασε πρόσφατα ελαστικά σε έδαφος που προσομοιώνει αυτό του Άρη, στο Airbus Defense and Space, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μηχανικοί αναφέρουν πως τα ελαστικά πέρασαν τις δοκιμές στη βραχώδη και ολισθηρή τεχνητή επιφάνεια, δείχνοντας πολύ ενθαρρυντικά αποστλέσματα για την νέα τεχνολογία.
Το ελαστικό μέταλλο αποτελείται από νικέλιο και τιτάνιο, υλικά που όταν συνδυάζονται μπορούν να αντέξουν έντονη καταπόνηση. Προηγούμενα σχέδια της NASA χρησιμοποιούσαν χάλυβα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μη αναστρέψιμη παραμόρφωση.
Τα υπάρχοντα ρόβερ που βρίσκονται στον Άρη, έχουν ελαστικά από αλουμίνιο και έχουν χτυπηθεί και τρυπηθεί πολύ έντονα, καθώς κινούνται στην άγρια έρημο του πλανήτη.
Τα μελλοντικά οχήματα του Άρη, πόσο μάλλον αυτά που θα μεταφέρουν πλήρωμα, σίγουρα θα επωφεληθούν από ελαστικά που θα είναι πολύ ανθεκτικά στην φθορά. Άλλωστε, δεν είναι εύκολο να βρεις βουλκανιζατέρ στον Άρη και την Σελήνη.
Alpha Bank: Απεριόριστες συναλλαγές χωρίς προμήθεια και δωρεάν κάρτα για όλους
Για αυτό τον λόγο, ένα αυτοεπισκευαζόμενο υλικό, ίσως να είναι ζωτικής σημασίας για τις μελλοντικές αποστολές, επανδρωμένες και μη. Το φεγγάρι, για παράδειγμα, δεν έχει σχεδόν καθόλου προστατευτική ατμόσφαιρα, πράγμα που σημαίνει ότι η επιφάνειά του συχνά χτυπιέται από μικρομετεωρίτες με ταχύτητα.
«Χρειαζόμαστε νέα υλικά για ακραία περιβάλλοντα που μπορούν να παρέχουν απορρόφηση ενέργειας από χτυπήματα μικρομετεωριτών που συμβαίνουν στο φεγγάρι για να επιτρέψουν πράγματα όπως οι δομές οικοτόπων για μεγάλους αριθμούς αστροναυτών και επιστημόνων να κάνουν εργασίες στο φεγγάρι και τον Άρη», είπε ο Padula.
Ποιός ξέρει, ίσως στο μέλλον δούμε την εν λόγω τεχνολογία και στα οχήματα που θα διανύουν τον πλανήτη μας!
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.