Το κάτω μέρος ενός ανεμοστρόβιλου καταγράφηκε να κινείται κατά μήκος του δυτικού χείλους του κρατήρα Jezero του Άρη από το Perseverance της NASA στις 30 Αυγούστου 2023. Το βίντεο, το οποίο δημοσιεύθηκε από τη NASA, επιταχύνθηκε 20 φορές, και αποτελείται από 21 καρέ που τραβήχτηκαν με διαφορά τεσσάρων δευτερολέπτων από μία από τις κάμερες του εν λόγω διαστημικού σκάφους.

mars

Πολύ πιο αδύναμοι και γενικά μικρότεροι από τους ανεμοστρόβιλους της Γης, οι διάβολοι σκόνης όπως ονομάζονται χαρακτηριστικά, είναι ένας από τους μηχανισμούς που μετακινούν και αναδιανέμουν τη σκόνη γύρω από τον Άρη. Οι επιστήμονες τους μελετούν για να κατανοήσουν καλύτερα την ατμόσφαιρα του Άρη.

Με τη χρήση δεδομένων από τις εικόνες, οι επιστήμονες της αποστολής προσδιόρισαν ότι ο συγκεκριμένος διάβολος σκόνης βρισκόταν σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων σε μια τοποθεσία  που είναι γνωστή ως Thorofare Ridge  και κινούνταν με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά με ταχύτητα περίπου 19 χιλιόμετρα ανά ώρα. Υπολόγισαν ότι το πλάτος του ήταν περίπου 60 μέτρα. Αν και στο video είναι ορατό μόνο το κάτω μέρος, οι επιστήμονες υπολόγισαν το ύψος του από τη σκιά του.

Αν και στη γη είναι πιο συχνοί κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, το βόρειο ημισφαίριο στο οποίο βρίσκεται το σκάφος της NASA βρίσκεται στη καλοκαιρινή περίοδο αυτή τη στιγμή, ωστόσο οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν πότε θα εμφανιστούν. Επομένως το Perseverance και το Curiosity παρακολουθούν συνεχώς όλες τις κατευθύνσεις λαμβάνοντας ασπρόμαυρες φωτογραφίες για να μειωθεί ο όγκος των δεδομένων που στέλνουν στη Γη.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.