Η NASA για πρώτη φορά δημοσίευσε μια φωτογραφία που απεικονίζει κοσμική σύγκρουση εξωπλανητών. Όπως σημειώνει η γνωστή διαστημική υπηρεσία, ακόμη και μέσα στο δικό μας ηλιακό σύστημα, οι επιστήμονες έχουν δει στοιχεία γιγάντιων πλανητικών συγκρούσεων από πολύ παλιά.

nasa

Στοιχεία, όπως η ύπαρξη του φεγγαριού της Γης, υποδεικνύουν στιγμές της μακρινής μας ιστορίας κατά τις οποίες οι πλανήτες στην αστρική μας γειτονιά συγκρούστηκαν μεταξύ τους, αλλάζοντας για πάντα το σχήμα τους και τη θέση τους στην τροχιά. Πλέον, ψάχνοντας έξω από το ηλιακό μας σύστημα, εντόπισαν σύγκρούσεις εξωπλανητών.

Οι επιστήμονες παρατηρούσαν ένα νεαρό αστέρι, 300 εκατομμυρίων ετών που έμοιαζε με τον Ήλιο, όταν παρατήρησαν κάτι περίεργο: η φωτεινότητα του άστρου μειώθηκε ξαφνικά και σημαντικά.

Η ομάδα διερεύνησε περαιτέρω και διαπίστωσε ότι ο ένοχος τόσο πίσω από την έξαρση της φωτεινότητας όσο και πίσω από την μείωση αυτή ήταν ένα γιγάντιο, λαμπερό νέφος αερίου και σκόνης. Και ο πιο πιθανός λόγος για το ξαφνικό σύννεφο που προκάλεσε την έκλειψη; Μια κοσμική σύγκρουση μεταξύ δύο εξωπλανητών, ο ένας εκ των οποίων πιθανότατα περιείχε πάγο.

Σε μια νέα μελέτη που περιγράφει λεπτομερώς αυτά τα γεγονότα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δύο γιγάντιοι εξωπλανήτες, συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Μια τέτοια σύγκρουση θα υγροποιούσε πλήρως τους δύο πλανήτες, αφήνοντας πίσω έναν ενιαίο λιωμένο πυρήνα που περιβάλλεται από ένα νέφος αερίων, καυτών πετρωμάτων και σκόνης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.