Η NASA δημιούργησε έναν στοιχειωμένο ήχο με ηχητικά κύματα που ήρθαν από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα 250 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Η μαύρη τρύπα βρίσκεται στο κέντρο του σμήνους γαλαξιών του Περσέα και τα ακουστικά κύματα που προέρχονται από την μαύρη τρύπα μετακινήθηκαν 57-58 οκτάβες, ώστε να μπορεί να τα ακούσει το ανθρώπινο αυτί.

Το αποτέλεσμα κυκλοφόρησε από τη NASA το 2022 και είναι ένας απόκοσμος ήχος, σαν ουρλιαχτό, από κάτι που είναι πιθανότατα πολύ θυμωμένο και τρομερά απειλητικό. Είναι η πρώτη φορά που αυτά τα ηχητικά κύματα συγκεντρώνονται και γίνονται ενιαίος ήχος.

Πως έγινε αυτό όμως; Μπορεί να μη μπορούμε να ακούσουμε ήχο στο διάστημα, λόγω του κενού, όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει.

Το 2003, οι αστρονόμοι εντόπισαν κάτι πραγματικά εκπληκτικό: ακουστικά κύματα που διαδίδονται μέσω των άφθονων ποσοτήτων αερίου που περιβάλλουν την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του σμήνους των γαλαξιών του Περσέα, το οποίο είναι πλέον γνωστό για τον απόκοσμου θρήνο του.

Κανονικά δε μπορούμε να ακούσουμε αυτούς τους ήχους, καθώς περιλαμβάνουν την χαμηλότερη νότα στο Σύμπαν, που έχει εντοπιστεί ποτέ από τον άνθρωπο. Αυτή η νότα είναι πολύ χαμηλότερα από τα όρια της ανθρώπινης ακοής.

Αλλά αυτή η πρόσφατη ηχοποίηση όχι μόνο έφερε στην ηχογράφηση πολλές οκτάβες, αλλά έχουν προστεθεί και οι νότες που ανιχνεύθηκαν από τη μαύρη τρύπα, ώστε να μπορούμε να πάρουμε μια αίσθηση του πώς θα ακούγονταν, να ηχεί στον διαγαλαξιακό χώρο.

Η χαμηλότερη νότα, αυτή που αναγνωρίστηκε το 2003, είναι ένα B-flat, λίγο πάνω από 57 οκτάβες κάτω από τη μέση C., με συχνότητα ενός εικοστού του δευτερολέπτου.

Τα ηχητικά κύματα εξήχθησαν ακτινικά ή προς τα έξω από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του σμήνους του Περσέα και παίζονταν αριστερόστροφα από το κέντρο, έτσι ώστε να μπορούμε να ακούμε τους ήχους προς όλες τις κατευθύνσεις από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, σε pitches 144 τετρασεκατομμύρια και 288 τετράκις φορές υψηλότερα από την αρχική τους συχνότητα.

Το αποτέλεσμα είναι ένας απόκοσμος ήχος, βγαλμένος από θρίλερ, όπως και τα περισσότερα ηχητικά κύματα που ηχοποιήθηκαν στο παρελθόν. Ωστόσο, οι ήχοι δεν είναι απλώς μια επιστημονική περιέργεια. Το ασθενές αέριο και το πλάσμα που παρασύρεται μεταξύ των γαλαξιών στα σμήνη γαλαξιών είναι πιο πυκνό και τρομερά πιο ζεστό από το διαγαλαξιακό μέσο έξω από τα σμήνη γαλαξιών.

Αστεροειδής, 3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, προκάλεσε τσουνάμι και βοήθησε τη ζωή στη Γη

Τα ηχητικά κύματα μεταδίδονται μέσω του αερίου και του πλάσματος και μεταφέροντα μέσω της ενέργειας που εκπέμπουν.

Επειδή οι θερμοκρασίες βοηθούν στη ρύθμιση του σχηματισμού των άστρων, τα ηχητικά κύματα μπορεί επομένως να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην εξέλιξη των σμηνών γαλαξιών για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα δεδομένα για την κατασκευή του ήχου που ακούσατε, ήταν φως σε διαφορετικές συχνότητες. Τα ραδιοφωνικά δεδομένα, στις χαμηλότερες συχνότητες, έχουν το χαμηλότερο βήμα στην ηχοποίηση. Τα οπτικά δεδομένα κρατούν το μεσαίο εύρος και οι ακτίνες Χ βρίσκονται στην κορυφή.

Η μετατροπή οπτικών δεδομένων όπως αυτά σε ήχο μπορεί να είναι ένας υπέροχος νέος τρόπος για να βιώσετε κοσμικά φαινόμενα και η μέθοδος έχει επίσης επιστημονική αξία.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.