Ας φανταστούμε μια ζύμη μέσα σε ένα ταψί. Καθώς η ζύμη ψήνεται στο φούρνο, διαστέλλεται μέσα στο ταψί. Και αν είχε κομματάκια σοκολάτας, αυτά απομακρύνονται το ένα από το άλλο. Κάπως έτσι δηλαδή λειτουργεί και η διαστολή του σύμπαντος. Αν και η αναλογία αυτή εμφανίζει ένα λάθος. Η ζύμη διαστέλλεται μέσα στο ταψί, το σύμπαν διαστέλλεται μέσα στον εαυτό του.
Στο διαστελόμενο σύμπαν δεν υπάρχει ταψί, μόνο ζύμη. Μπορεί να μοιάζει περίεργο αλλά το σύμπαν θεωρείται το καθετί μέσα στο σύμπαν. Αλλά ακόμη και να υπήρχε ένα τηγάνι για παράδειγμα, θα ήταν μέρος του σύμπαντος και επομένως θα διαστελλόταν μαζί με το τηγάνι. Όπως παραδέχεται και η ίδια η συγγραφέας του άρθρου, Nicole Granucci, οι ιδέες αυτές είναι κάπως δύσκολο να κατανοηθούν ακόμη και για την ίδια.
Δες ηλεκτρονικά online τα ένσημά σου – Αυτή είναι η διαδικασία
Ένας άλλος τρόπος για να σκεφτείτε τη διαστολή του σύμπαντος είναι να σκεφτείτε πώς άλλοι γαλαξίες απομακρύνονται από τον δικό μας γαλαξία, τον Γαλαξία μας. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το σύμπαν διαστέλλεται επειδή μπορούν να παρακολουθήσουν άλλους γαλαξίες καθώς απομακρύνονται από τον δικό μας. Ορίζουν τη διαστολή χρησιμοποιώντας τον ρυθμό με τον οποίο άλλοι γαλαξίες απομακρύνονται από εμάς. Αυτός ο ορισμός τους επιτρέπει να φανταστούν τη διαστολή χωρίς να χρειάζονται κάτι για να διασταλεί.
Πως ξεκίνησαν όλα
Το σύμπαν ξεκίνησε με το Big Bang πριν από 13.8 δισεκατομμύρια χρόνια, η αλλιώς γνωστή ως Μεγάλη Έκρηξη. Αν και ο όρος Μεγάλη Έκρηξη είναι παραπλανητικός, καθώς δεν συνέβη μια μεγάλη έκρηξη απλά μια πολύ γρήγορη διαστολή – επέκταση. Το σύμπαν τότε γρήγορα συμπυκνώθηκε και ψύχθηκε και άρχισε να παράγει ύλη και φως. Τελικά, εξελίχθηκε σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα.
Cosmote TV: Βλέπουν μέχρι και 3 οθόνες χωρίς περιορισμό τοποθεσίας
Η ιδέα ότι το σύμπαν μας δεν ήταν στατικό και θα μπορούσε να διαστέλλεται ή να συστέλλεται δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από τον φυσικό Alexander Friedman το 1922. Επιβεβαίωσε μαθηματικά ότι το σύμπαν διαστέλλεται, με τον Edwin Hubble στη συνέχεια να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο στον ρυθμό διαστολής, ενώ το 1929 δημοσίευσε την περίφημη μελέτη του ότι το σύμπαν διαστέλλεται και ότι ο ρυθμός διαστολής επιταχύνεται.
Η ανακάλυψη συνεχίζει να προκαλεί απορίες και ερωτηματικά στους επιστήμονες. Ποιο φαινόμενο είναι αυτό που επιτρέπει στο σύμπαν να ξεπεράσει τη δύναμη της βαρύτητας που το κρατά μαζί, την ίδια στιγμή που αυτό διαστέλλεται. Και μάλιστα η διαστολή επιταχύνεται. Δυστυχώς δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν αυτή τη δύναμη, ούτε να τη μετρήσουν και ως εκ τούτου την αποκαλούν σκοτεινή ενέργεια.
Οι επιστήμονες δεν έχουν ενδείξεις για οτιδήποτε βρίσκεται έξω από το γνωστό σύμπαν, αν και υποψιάζονται ή καλύτερα προβλέπουν ότι ίσως υπάρχουν πολλαπλά σύμπαντα.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.