Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι. Ο ένας είναι ότι η περιστροφή της Γης είναι ομαλή. Αν βρισκόμαστε σε ένα αυτοκίνητο και πηγαίνουμε με σταθερή ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο, αν κλείσουμε τα μάτια μας και αποσυντονιστούμε από τον θόρυβο του δρόμου, θα αισθανθούμε ακίνητοι, δηλώνει η αστρονόμος Stephanie Deppe.

Αν το αυτοκίνητο πατούσε επανειλημμένα τα φρένα, θα καταλαβαίνατε ότι βρίσκεστε σε κίνηση. Αλλά επειδή παραμένει σε σταθερή ταχύτητα, αισθάνεστε ότι είστε ακίνητοι, συμπληρώνει.

Για να το θέσουμε αλλιώς, γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει απόλυτη κίνηση. Το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι η σχετική κίνηση, ανέφερε ο Greg Gbur, καθηγητής φυσική στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Τα πάντα στη Γη κινούνται μαζί μας. Αν κατεβάσετε το παράθυρο ενός αυτοκινήτου στον αυτοκινητόδρομο, το πρόσωπό μας γεμίζει αέρα, καθώς το αυτοκίνητο χτυπάει πάνω σε εκατομμύρια μόρια αέρα. Αλλά μέσα στο αυτοκίνητο ο αέρας κινείται μαζί μας και δεν αισθανόμαστε τον άνεμο. Ομοίως, η ατμόσφαιρα του πλανήτη μας κινείται εξίσου γρήγορα με εμάς άρα, σε σχέση με εμάς, είναι ακίνητη.

Ο δεύτερος λόγος που δεν αισθανόμαστε την περιστροφή της Γης είναι η βαρύτητα. Η δύναμη της βαρύτητας που μας συγκρατεί στη Γη είναι πολύ πιο ισχυρή από τη δύναμη που θα μας έστελνε να πετάξουμε προς τα έξω. Η περιστροφή της Γης έλκει τα πάντα προς τα έξω, όπως ένα αυτοκίνητο όταν γυρίζουμε το τιμόνι προσπαθεί να στρίψει το σώμα μας που κινείται ευθεία. Αλλά η δύναμη που κρατά τα πάντα κολλημένα στο έδαφος υπερτερεί αυτής της έλξης.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ναι η δύναμη της βαρύτητας και ο καπνός π.χ. πάει προς τα πάνω… Οκ… Πολύ σανό… Προτιμώ την εξήγηση των επιπεδιστων που μιλούν για πυκνότητα πιο λογική μου φαίνεται…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.