Μια ομάδα αστρονόμων χρησιμοποίησε τα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτινών Χ eROSITA, του Max Planck Institute. Μέσω αυτών των δεδομένων μοντελοποίησε το θερμό αέριο της Τοπικής Φυσαλίδας (LHB) μέσα στην οποία βρίσκεται το ηλιακό μας σύστημα και βρήκε μια περίεργη διαστρική σήραγγα προς τον αστερισμό του Κενταύρου. Πιθανότατα αυτή η σήραγγα συνδέει την δικής μας Τοπική Φυσαλίδα, με μια γειτονική Υπερφυσαλίδα.

το ηλιακό μας σύστημα βρίσκεται μέσα σε μια Τοπική Φυσαλίδα πλάτους 1.000 ετών φωτός. Αυτή η «φυσαλίδα» είναι μια περιοχή πολύ λιγότερο πυκνή από τον τυπικό διαστρικό χώρο, με 0,001 σωματίδια ανά κυβικό εκατοστό σε σύγκριση με τα τυπικά 0,1 σωματίδια ανά κυβικό εκατοστό στο τοπικό μας νέφος.

Δε βρισκόμαστε πάντα μέσα στη φυσαλίδα και είναι πιθανό η διέλευση από άλλης πυκνότητάς φυσαλίδες του διαστήματος, να είχε βαθιές επιπτώσεις στο κλίμα μας, στο διαστημικό παρελθόν του ηλιακού μας συστήματος. Για αυτό καλύτερα να έχουμε το νου μας στο τοπικό περιβάλλον της Γης, που θα αποκαλούμε σπίτι μας για τα επόμενα 10-20 εκατομμύρια χρόνια.

Αυτό που παρατηρήσαμε για το ηλιακό μας σύστημα, συνέβη τα τελευταία χρόνια, με αρκετές προτάσεις για το πως αυτή η περιοχή φαινομενικά στερείται ουδέτερου αερίου που σχηματίστηκε αρχικά.

διαστρική σήραγγα
Ο χάρτης δημιουργήθηκε με χρήση δεδομένων eROSITA. Πίστωση εικόνας: Michael Yeung/MPE

«Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών που υποστηρίζουν ένα σενάριο σχηματισμού, όπου δεκάδες εκρήξεις σουπερνόβα δημιουργούν και συντηρούν την Τοπική Φυσαλίδα», εξηγεί η ομάδα αστρονόμων στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο eROSITA, μια ομάδα με επικεφαλής τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Max Planck για Εξωγήινη Φυσική δημιούργησε το νέο μοντέλο, το οποίο μπορείτε να δείτε σε μια διαδραστική έκδοση εδώ . Η ομάδα βρήκε μεγαλύτερη έκταση προς τους γαλαξιακούς πόλους, καθώς το θερμό αέριο παίρνει το μονοπάτι της ελάχιστης αντίστασης, απομακρυνόμενο από τον γαλαξιακό δίσκο, κάτι που είχε βρεθεί χρησιμοποιώντας δεδομένα από άλλα τηλεσκόπια. Εκεί όμως βρέθηκε ένα νέο και εντυπωσιακό εύρημα, η ύπαρξη μιας διαστρικής σήραγγας προς τον αστερισμό του Κενταύρου.

«Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, όπως είχε ήδη βρεθεί από την έρευνα της ROSAT”, δήλωσε ο Michael Freyberg, συν-συγγραφέας της εφημερίδας, σε μια δήλωση . “Αυτό που δεν γνωρίζαμε ήταν η ύπαρξη μιας διαστρικής σήραγγας προς τον Κένταυρο, η οποία χαράζει ένα κενό στο ψυχρότερο διαστρικό μέσο (ISM). Αυτή η περιοχή ξεχωρίζει με έντονα χάρη στην πολύ βελτιωμένη ευαισθησία του eROSITA».

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως σύμφωνα με τα δεδομένα, αυτή η σήραγγα μπορεί να γεμίσει με καυτό πλάσμα και να συνδέσει την τοπική φυσαλίδα με την υπερφυσαλίδα Loop I. Αν και είναι ενδιαφέρουσα, δεν γνωρίζουμε ακόμα πολλά για τη σήραγγα. Περιπλέκοντας τα πράγματα, οι απόψεις της σήραγγας μπλέκονται με μια άλλη τεράστια δομή πάνω από το κέντρο του γαλαξία. Οι επιστήμονες εικάζουν πως μπορεί να είναι μέρος ενός μεγαλύτερου δικτύου σηράγγων θερμού αερίου, που διαμορφώνονται από αστρικούς ανέμους, εκρήξεις σουπερνόβα και πίδακες που εκπέμπουν οι πρωτοαστέρες.

Τέλος τα router της TP-Link

«Η περιοχή της σήραγγας του Κενταύρου βρίσκεται στην άκρη των φυσαλίδων eROSITA , περιπλέκοντας περαιτέρω τη φασματική προσαρμογή», ​​γράφει η ομάδα στην εργασία της. “Μια αποκλειστική φασματική ανάλυση, με μια προσαρμοσμένη περιοχή φασματικής εξαγωγής, αυτής της περιοχής πιθανότατα θα βοηθήσει στην αποσύνδεση της εκπομπής από την υπερφυσαλίδα Loop I (η φύση ή η ύπαρξή της έχει γίνει ασαφής μετά την ανακάλυψη των φυσαλίδων eROSITA) από τις φυσαλίδες eROSITA, των φασματικών ιδιοτήτων και της απόστασης».

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη πως ο γαλαξίας μας αποτελείται από ένα ολόκληρο δίκτυο Τοπικών Φυσαλίδων και διαστρικών σηράγγων. Αυτή η ιδέα προτάθηκε πρώτη φορά το 1974 και μέχρι τώρα έχουν προκύψει ελάχιστα στοιχεία για την επαλήθευσή της. Με αυτή την ανακάλυψη όμως, ίσως είμαστε στα πρόθυρα της ανακάλυψης αυτού του δικτύου, και αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για την πρόσφατη ιστορία του γαλαξία μας.

Δυστυχώς πρέπει να γίνουν πολλές μελέτες για το θέμα καθώς δε μπορούμε να γνωρίζουμε με τα υπάρχοντα δεδομένα τι συνδέεται με τη διαστρική σήραγγά. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα που μπλοκάρουν την ορατότητά μας προς το σημείο που κατευθύνεται, όπως το νεφέλωμα της Γαρίδας, μια ακόμα γειτονική Φυσαλίδα, όπως επίσης και πολλά μοριακά νέφη.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.