Οι γρήγορες ραδιοεκρήξεις όπως χαρακτηρίζονται (FRBs), είναι εξαιρετικά ισχυρές εκρήξεις ενέργειας που προέρχονται από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του διαστήματος, και συνεχίζουν να προκαλούν απορίες στους επιστήμονες εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Είναι τόσο ισχυρές που μπορούν να απελευθερώσουν τόση ενέργεια σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου όση εκπέμπει ο Ήλιος σε τρεις ολόκληρες ημέρες, Οι ερευνητές στην πάροδο των ετών έχουν προτείνει διάφορες θεωρίες. Η πρώτη τις θέλει να είναι το αποτέλεσμα σύγκρουσης αστέρων νετρονίων, των υπολειμμάτων νεκρών αστέρων με άλλους αστέρες ή ακόμη και μαύρες τρύπες.
Αναζήτηση Google χωρίς προσωπικά δεδομένα – Αυτός είναι ο τρόπος
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal, δίνει μια νέα εκδοχή. Πιο συγκεκριμένα η έρευνα προτείνει ότι οι εκρήξεις θα μπορούσαν να προκληθούν από αστεροειδείς που πέφτουν πάνω σε αστέρια νετρονίων, μια μικρότερη σύγκρουση που θα μπορούσε ωστόσο να απελευθερώσει ασύλληπτες εκρήξεις ενέργειας.
Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα νέα ιδέα για ένα φαινόμενο που επιδέχεται διαφορετικές πιθανές εξηγήσεις. Η εργασία της ομάδας πάντως παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς κατάφεραν και υπολόγισαν τον αριθμό των διαστρικών συγκρούσεων αστεροειδών με αστέρια νετρονίων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι φαίνεται να συσχετίζεται με τον εκτιμώμενο αριθμό των FRB που παρατηρούνται στο σύμπαν.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι υπάρχουν περίπου 1 δισεκατομμύριο αστέρια νετρονίων στον γαλαξία μας. Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους αριθμούς, η επιστημονική ομάδα υπολογίζει ότι μια σύγκρουση θα μπορούσε να συμβαίνει κάθε 10 εκατομμύρια χρόνια ανά αστέρα νετρονίων, γεγονός που συνάδει με τον παρατηρούμενο ρυθμό των FRB σε όλους τους γαλαξίες.
Μόλις ο κομήτης ή ο αστεροειδής χτυπήσει στο μαγνητικό πεδίο ενός αστέρα νετρονίων, θα μπορούσε αμέσως να εξαυλωθεί και να επιταχυνθεί κοντά στην ταχύτητα του φωτός. Αυτή η μπάλα πλάσματος εκτοξεύεται κατά μήκος του μαγνητικού πεδίου και δημιουργεί μια δέσμη ακτινοβολίας που μπορεί να παράγει μια FRB, αναφέρουν οι επιστήμονες.
Η αναλυτική έρευνα είναι δημοσιευμένη στον εν λόγω σύνδεσμο
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.