Οι ανασκαφές της Κουβέιτιανής και Πολωνικής Αρχαιολογικής Αποστολής σε τοποθεσία στην έρημο Al-Subiyah του βόρειου Κουβέιτ ανακάλυψαν ένα παράξενο πήλινο κεφάλι που αντιπροσωπεύει τον πολιτισμό ενός προϊστορικού λαού, των Ubaid, που άκμασε στην περιοχή μεταξύ 5500 και 4900 π.Χ.
Το πήλινο κεφάλι παρουσιάζει μακρόστενο κρανίο, επίπεδη μούρη, απουσία στόματος και στενά -στραβά μάτια. Το μικρό γλυπτό είναι σε καλό δρόμο για να γίνει ένα ακόμα παράδειγμα ερπετόμορφου, που συνήθως φιλοτεχνείται από την κουλτούρα των Ubaid.
Το έργο τέχνης είναι ένα μοναδικό εύρημα στην τοποθεσία Bahra 1, συνεισφέροντας ζωτικά στοιχεία για τη διάδοση των πρακτικών και των πεποιθήσεων Ubaid στη δυτική Ασία.
“Η παρουσία του εγείρει ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τον σκοπό του και τη συμβολική, ή πιθανώς τελετουργική, αξία που είχε για τους ανθρώπους αυτής της αρχαίας κοινότητας”, εξηγεί ο αρχαιολόγος Piotr Bieliński σε πρόσφατο δελτίο τύπου .
Αρκετά πριν οι Σουμέριοι ιδρύσουν τους πρώτους πολιτισμούς, οι Ubaid έθεσαν πολλά από τα θεμέλια. Εμπορικά δίκτυα, συστήματα άρδευσης και ορόσημα όπως οι πρώτοι ναοί, έκαναν την εμφάνισή τους σε όλο το σημερινό Ιράν και Κουβέιτ. Όλα αυτά αναπτύχθηκαν από έναν πολιτισμό που αναγνωρίζεται από ένα μοναδικό στυλ στην αγγειοπλαστική.
Από το 2009, ο χώρος της πρώιμης περιόδου Ubaid, γνωστός ως Bahra 1, έχει προσελκύσει την προσοχή για μοναδικά αρχαιολογικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης μιας δομής που περιγράφεται ως «λατρευτικό κτίριο» και μιας διάταξης της αρχιτεκτονικής απροσδόκητη για την ηλικία του.
Σε αυτό το σημείο βρέθηκαν τεχνουργήματα που βοηθούν στο να λυθεί ένα μυστήριο στην αγγειοπλαστική, το «Coarse Red Ware». Αυτά τα τεχνουργήματα βρέθηκαν σε όλη την περιοχή, όμως οι τόποι κατασκευής τους δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα, καθιστώντας τα ερείπια ενός εργαστηρίου κεραμικής στην Bahra 1, μια ανακάλυψη ορόσημο.
Εκεί βρέθηκαν δείγματα κεραμικής με υπολείμματα χειροτεχνίας Ubaid, ενώ στα δείγματα είχαν φυτικό υλικό ενσωματωμένο μέσα στον πηλό. Αυτά τα τεχνουργήματα όχι μόνο επιτρέπουν στους ερευνητές να τα συνδέσουν με μια τοποθεσία, αλλά και με μια μεγάλη ιστορία του πολιτιστικού δικτύου των Ubaid. Παράλληλα μπορούν να κατανοήσουν την γύρω οικολογία της περιοχής, για περισσότερα από 7 χιλιάδες χρόνια πριν.
«Οι πρώτες αναλύσεις αποκάλυψαν ίχνη άγριων φυτών, ιδιαίτερα καλαμιού, στην τοπικά παραγόμενη κεραμική, ενώ καλλιεργημένα φυτικά υπολείμματα, συμπεριλαμβανομένων δημητριακών, όπως κριθάρι και σιτάρι, βρέθηκαν στα εισαγόμενα είδη Ubaid», λέει ο αρχαιοβοτανολόγος Roman Hovsepyan.
Ανακοίνωση Nova με πλήθος αυξήσεων και τροποποιήσεων σε κινητή, καρτοκινητή και σταθερή
Ανάμεσα στα εξαιρετικά διακοσμημένα πιάτα και γλάστρες που έφτιαξαν οι τεχνίτες του Ubaid είναι παράξενα λεπτές γυναικείες φιγούρες, συνήθως με κεφάλια πουλιών ή σαυρών. Αυτά τα γλυπτά από τερακότα, που αναφέρονται ως ειδώλια των Οφιδίων για την εμφάνισή τους που μοιάζει με φίδι, έχουν συχνά μάτια από κόκκους καφέ και κουκκίδες ζωγραφισμένες στο σώμα τους σαν να αντιπροσωπεύουν λέπια.
Οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να αναπτύξουν θεωρίες για τη σημασία αυτών των γλυπτών με μορφή ανθρώπου και ερπετού. Τα περισσότερα έχουμε βρεθεί σε οικιακά περιβάλλοντα ή σε τάφους μαζί με άλλα αγαθά.
Με την ανακάλυψη αυτού του γλυπτού, που θα μπορούσε να είναι θραύσμα των Οφιδών, στο παλαιότερο εργαστήριο κεραμικής των Ubaid, οι αρχαιολόγοι μπορούν να επεκτείνουν το χρόνο και τη σχέση μεταξύ των ειδωλίων και αυτού του συναρπαστικού πολιτισμού.
Και για να σας προλάβω, τίποτα από όλα αυτά δεν έχει σχέση με τις θεωρίες συνομωσίας γύρω από τους ερπετόμορφους.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.