Η εφημερίδα The Guardian λαμβάνει συχνά ερωτήματα αναγνωστών και δίνει απαντήσεις μέσω άρθρων που δημοσιεύει. Ένα τέτοιο ερώτημα έλαβε πριν από μερικές ημέρες η συγκεκριμένη εφημερίδα και δημοσίευσε ως απάντηση σε αυτό ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Το ερώτημα:

Έχω ένα Moto 3 smartphone και η γυναίκα μου είχε ένα παρόμοιο μοντέλο παλαιότερα. Βρισκόμαστε στην ΕΕ (πάροχος) Λαμβάνω πολύ λίγο σήμα, αν το συνδέσω σε ένα selfie stick ή αν μεταβώ μέχρι την τράπεζα πίσω από το σπίτι. Άλλες φορές, η συσκευή της γυναίκας μου έχει δυνατό σήμα, ενώ η δική μου δεν λαμβάνει καθόλου. Αυτό με έκανε να αναρωτηθώ αν υπάρχει κάποιος τρόπος να διαπιστώσουμε πόσο καλή είναι η λήψη σήματος από μια συσκευή πριν την αγοράσουμε σε περιοχές με χαμηλή κάλυψη, και αν υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για κάποιον που δεν γνωρίζει να το κατανοήσει.

Οι κατασκευαστές smartphone συσκευών προβαίνουν σε δοκιμές με τις συσκευές τους, κυρίως για certification σκοπούς. Τα αποτελέσματα αυτά, αν μπορείς να τα λάβεις, αφορούν τις τιμές ολικής ισοτροπικής ευαισθησίας (Total Isotropic Sensitivity (TIS)) για τη λήψη και η Total Radiated Power (TRP) για την μετάδοση. Και δυστυχώς, αυτές οι τιμές δεν αποτελούν κάτι εύκολο να το καταλάβει ο τελικός χρήστης. Και σε κάθε περίπτωση, φαντάζει λίγο απίθανο ο κάθε κατασκευαστής να θέλει να προωθήσει τις τιμές TIS. Υπάρχουν πολλές παράμετροι για να θεωρηθεί ένας αξιόπιστος οδηγός που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις την ποιότητα της λήψης σήματος από τη συσκευή σου σε πραγματικές συνθήκες. Για παράδειγμα, έρευνες έχουν διαπιστώσει σημαντικές διαφορές του να κρατάς μια συσκευή στο αριστερό η στο δεξί χέρι. Το μέγεθος του χεριού και η γωνία στην οποία κρατάς τη συσκευή, κάνει επίσης τη διαφορά.

Τα tests αυτά, δημιουργήθηκαν από την CTIA (Cellular Telecommunications Industry Association) για να πιστοποιήσει τις επιδόσεις ασύρματων συσκευών και μια γρήγορη ματιά σε αυτό το PDF των 591 σελίδων θα σου δείξει πόσο περίπλοκο είναι το όλο εγχείρημα.  Ένα άλλο πρόβλημα, έχει να κάνει με τη δημιουργία κεραιών που θα λειτουργούν με τα διάφορα 2G, 3G, 4G δίκτυα που λειτουργούν σε διαφορετικές συχνότητες. Ένα τηλέφωνο που λειτουργεί καλά με την GSM 900, μπορεί να μην τα πηγαίνει εξίσου καλά με την UMTS 2100. Το μειονέκτημα του να έχεις ένα τηλέφωνο το οποίο λειτουργεί καλά με όλες, είναι ότι δεν θα έχει γίνει optimised με αυτή που χρησιμοποιείς στη πράξη. Και επομένως, μείναμε με την πρόταση, ρώτα έναν φίλο, ή δοκίμασέ το και δες, προτάσεις οι οποίες δεν βοηθούν ιδιαίτερα.

Είναι δύσκολο να βρεις μια έρευνα όσον αφορά την ποιότητα λήψης σήματος, κυρίως εξαιτίας των προβλημάτων που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Ο καθηγητής Gert Frølund Pedersen δοκίμασε εννιά διαφορετικές συσκευές στη Δανία το 2012. 

Πέρυσι, η Comreg, (Commission for Communications Regulation) στην Ιρλανδία, δημοσίευσε μια λίστα με 71 smartphones που εξέτασε και που ήταν διαθέσιμα στην αγορά τον Ιούνιο του 2017. Στόχος ήταν να ποσοτικοποιηθούν τα επίπεδα ελάχιστου σήματος που απαιτούνταν για την διενέργεια ή λήψη μιας κλήσης. (PDF). Η ComReg δίνει αποτελέσματα, μόνο για το TRP (active transmission) και όχι το TIS (reception) Το CTIA test προτείνει ότι οι τιμές TRP και TIS να εξετάζονται μαζί, επειδή τα εσωτερικά εξαρτήματα της συσκευής (επεξεργαστής, μνήμη) δημιουργούν ηλεκτρικό θόρυβο που επηρεάζει την λήψη. Η  StellaDoradus δημοσίευσε τον πίνακα με τα αποτελέσματα.

Οι περισσότερες δοκιμές υποθέτουν ότι όλα τα μοντέλα μιας συγκεκριμένης συσκευή θα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει. Όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα, τηλέφωνα που μοιάζουν ίδια μπορεί να διαφέρουν. Άλλες φορές έχουν κατασκευαστεί και συναρμολογηθεί σε διαφορετικές χώρες, σε άλλα τα κυκλώματα αλλάζουν μεταξύ των εκδόσεων. Και όλα τα παραπάνω, εξηγούν τις δυσκολίες σύνταξης μιας τέτοιας λίστας και της ύπαρξής της.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.