Η τεχνολογία που κρύβει στο εσωτερικό του ένα smartphone είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Για παράδειγμα, πόσοι γνωρίζουν ότι τα optical in-display fingerprint scanner είναι κατά κάποιο τρόπο κάμερες που καταγράφουν το δάχτυλο του χρήστη; Σε άφησα άφωνο; Συνέχισε να διαβάσεις, για να δεις πώς κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν το FPS ενός Xiaomi ως κάμερα.

Ένα χρήστης του Reddit περιέγραψε αναλυτικά πώς κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα που καταγράφει το optical in-display fingerprint scanner του Xiaomi Mi 9T. Ο χρήστης χρησιμοποίησε τον Activity Launcher, μία εφαρμογή που δίνει πρόσβαση σε όλες τις κρυφές διεργασίες του κινητού, και από εκεί κατάφερε να αποκτήσει εικόνα από όσα καταγράφει ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων.

You can see what the fingerprint camera sees by searching it in "activity launcher" app. from Xiaomi

Προφανώς η ποιότητα είναι άθλια, γιατί αυτοί οι αισθητήρες έχουν σχεδιαστεί για να καταγράφουν ότι συμβαίνει σε απόσταση χιλιοστών, μέχρι το γυαλί της οθόνης. Επίσης, το βίντεο δεν είναι σταθερό και η ανάλυση είναι εκπληκτικά χαμηλή. Άρα, σίγουρα δεν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει το optical in-display fingerprint scanner για να παρακολουθεί τη ζωή του άλλου.

Το θέμα είναι άλλο. Εφαρμογές όπως ο Activity Launcher έχουν πρόσβαση σε λειτουργίες του κινητού που μία ανεξάρτητη εφαρμογή δεν θα έπρεπε να έχει. Επιπλέον, δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα να αποκτήσει πολύ εύκολα πρόσβαση σε αυτές τις λειτουργίες και φυσικά κάποιος με κακόβουλες προθέσεις θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα προς όφελος του.

Όπως καταλαβαίνουμε, το πρόβλημα δεν είναι το optical in-display fingerprint scanner, ούτε αφορά αποκλειστικά το Xiaomi Mi 9T. Έχει σχέση με το γεγονός ότι οι OEMs δεν ασχολούνται με τα συγκεκριμένα apps, τα οποία θα έπρεπε να έχουν υπόψη τους και να φροντίζουν να τους κλείνουν την πόρτα στα μούτρα. Πρώτη από όλους βέβαια θα έπρεπε να λάβει τα μέτρα της η μαμά Google.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πω τι είπες τώρα… Έχω μείνει… Η Google θα τρέξει πρώτη μην το συζητάμε… Έχει μαζέψει ένα σωρό άχρηστες εφαρμογές στο store… Λεφτά να βγάζει και “άγιος ο Θεός”…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.