Motorola-X8

Όταν μιλάμε για “Chip”, ορισμένοι σκέφτονται αμέσως τον κεντρικό επεξεργαστή (ή CPU). Σήμερα, το «chip» είναι πολύ περισσότερο από αυτό. Πλέον είναι πιο συχνό να υπάρχουν παραπάνω από έναν απλό επεξεργαστή, που στην ουσία αυτά ονομάζονται Chipsets. Σήμερα, είναι πιο συνηθισμένο να περιγράφεται σαν ένα σύστημα σε ένα Chip (ή αλλιώς SoC). Σίγουρα θα γνωρίζετε μερικά από αυτά, όπως το Tegra της NVIDIA, το Snapdragon από την Qualcomm, το Intel’s Atom και άλλα. Τώρα μπαίνει και η Google στο παιχνίδι, με τα δικό της Motorola X8 SoC.

motorola_x8Το Motorola X8 αποτελείται από έναν Dual-Core CPU στα 1.7GHz , με τετραπύρηνο παρακαλώ επεξεργαστή GPU, που ο καθένας τρέχει στα 400MHz. Αυτό που κάνει διαφορετικό το Motorola X8 από τα υπόλοιπα Smartphones είναι οι «πυρήνες ειδικοτήτων», δηλαδή ο καθένας έχει διαφορετική δουλειά να κάνει. Ο πρώτος είναι για την «επεξεργασία της γλώσσας» και ο άλλος για τους «συμφραζόμενους υπολογισμούς». Ο επεξεργαστής δεν είναι παρά ο Snapdragon S4 Pro, που όσο να ναι ακούγεται λίγο «παλιομοδίτικος».

 «Έχουμε κάνει επιπλέον βελτιστοποιήσεις … όπως η βελτιστοποίηση ολόκληρου του Linux για να μετακινήσετε  ένα σύνολο εντολών ARM, βελτιστοποίηση cache,βελτιστοποίηση  Dalvik just-in-time , και αλλαγή στο σύστημα αρχείων. Είναι ολοκληρωμένα από software και Hardware ώστε να προσφέρουν την καλύτερη απόδοση στην κατηγορία τους.» αναφέρει ο  Iqbal Arshad, Ανώτερος Αντιπρόεδρος στο Engineering της Motorola.

x8Οι δύο “πυρήνες ειδικότητας” δεν είναι μόνο run-of-the-mill επεξεργαστές, αλλά αφοσιώνονται σε συγκεκριμένες εντολές ο καθένας. Δεν είναι φυσικά, μέρος της κύριας SoC και θεωρητικά θα μπορούσαν να προστεθούν σε οποιοδήποτε άλλο SoC, ακόμη και σε ένα Snapdragon 800 ή Tegra 4. Αλλά τι κάνουν;

Ειδικότητα πυρήνα  # 1

Ένας από αυτούς  τους δύο «πυρήνες ειδικότητας”, μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα χαμηλής ισχύος CPU – μα πολύ χαμηλής ισχύος. Ο στόχος, σύμφωνα με τον Arshad, ήταν να απομακρυνθεί από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική CPU σε κάτι πιο ισομοιρασμένο . Ξεχωριστά chip μπορούν  να κάνουν πολύ εξειδικευμένα πράγματα, τα οποία όχι μόνο βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας,αλλά επιτρέπουν επίσης στον «έξυπνο, πιθανό υπολογισμό».

Αυτό το «Contextual  Computing Processor» (CCP) ειδικεύεται στον υπολογισμό «συναφών» δεδομένων – πληροφοριών  από πολλούς  αισθητήρες στη συσκευή  – η οποία επιτρέπει «έξυπνο κινητό υπολογισμό», ενώ είναι  «always on». Και το κάνει χωρίς να διαλύει την μπαταρία σας μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Το CCP γνωρίζει πότε το smartphone ή το tablet σας είναι στην τσέπη, την τσάντα σας, ή ακόμα και αν η οθόνη κοιτά προς τα κάτω. Με αυτές τις πληροφορίες at-hand,  η συσκευή δεν ανάβει κανένα pixel μέχρι να είστε έτοιμοι να το κοιτάξετε. Πολύ έξυπνο!

Ειδικότητα πυρήνα  # 2

Ο δεύτερος  “πυρήνας ειδικότητας” είναι ένας φυσικός επεξεργαστής γλωσσών (L-NLP). Ο L-NLP είναι ένας  ιδιόκτητος, χαμηλής κατανάλωσης επεξεργαστής που εξειδικεύεται ήδη με αισθητήρες ήχου, εκτιμητές του θορύβου, ακύρωση θορύβου, ακόμη και τη τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας. Αυτή η συσκευή σας επιτρέπει να έχετε πάντα on, το voice-based έτοιμο και να περιμένει , χωρίς να μειώνεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Απλά πείτε “OK Google Now”, που ακολουθείται από μια φράση, και το τηλέφωνό σας θα χειριστεί το αίτημα σας. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε το Google Now. Δεν χρειάζεται καν να έχετε ενεργή την οθόνη σας, απλά πείτε αυτή τη φράση και να ζητήσετε ότι θέλετε: πληροφορίες για την κυκλοφορία, το σκορ  της αγαπημένης ομάδας σας,πως θα είναι ο καιρός, calling  και messaging , και ακόμη και μια υπενθύμιση για να πάρετε  γάλα από τον δρόμο για το σπίτι.

Με λίγα λόγια, η συσκευή σας είναι πάντα, και πάντα θα είναι στο πλευρό σας για να κάνει ότι ζητήσετε από αυτό. Φανταστείτε την εξοικονόμηση χρόνου!

Game Changer

Αυτό είναι, παιδιά. Αυτό είναι το Game changer. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το concept και υιοθετηθεί στις περισσότερες OEM  και όχι μόνο από την Motorola (και ότι θα γίνει, είναι απλά θέμα χρόνου), το Android πρόκειται να εκραγεί. Αυτό θα αλλάξει τον τρόπο που χειρίζεστε την κινητή συσκευή σας – και τον τρόπο που αλληλεπιδρά με σας.

Δεν χρειάζεται πλέον, θα να ανοίξετε την οθόνη σας για να το χρησιμοποιήσετε. Τώρα θα κάνουμε ότι χρειάζεται, αν η οθόνη είναι ενεργοποιημένη ή απενεργοποιημένη. Θα μειώσει την ποσότητα του χρόνου και της προσπάθειας σας,  πραγματοποιώντας τις πιο κοινές εργασίες που εκτελεί το τηλέφωνο ή το tablet σας σε ελάχιστο χρόνο.

Έρχονται.Τα έχουμε δει στο Google Glass, τώρα βλέπουμε τις ίδιες έννοιες σε AndroidApple και η Microsoft δεν έχουν τίποτα πουθενά κοντά σε αυτό (όχι ότι ξέρουμε ούτως ή άλλως). Σίγουρα, η Apple φέρνει το  Siri πιο κοντά στο «μέτωπο» του λειτουργικού συστήματος της στην έκδοση 7, αλλά δεν είναι ακόμα τόσο κοντά, όπως το Google Now – και πουθενά κοντά έτοιμη να ανταποκριθεί, όπως η Motorola που κάνει με το X8.

Ναι, το X8 της Motorola είναι το μέλλον του Android, αλλά περισσότερο από αυτό, ο τρόπος που απελευθερώνει το δυναμικό των μικρών υπολογιστών στις τσέπες μας, είναι το μέλλον των φορητών υπολογιστών. Άλλοι είτε θα προσπαθήσουν  να παραμείνει ψηλά , ή θα καταντήσει να είναι άνευ σημασίας  γρήγορα.

πηγή

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.