Ο Marques Brownlee, γνωστός και ως MKBHD, δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες τη λίστα με τους νικητές των βραβείων ως προς την ποιότητα της κάμερας σε διάφορες κατηγορίες. Αν και το iPhone 14 Pro κέρδισε στη κατηγορία Best Camera System, ο Youtuber δεν έχασε την ευκαιρία να επισημάνει ορισμένα προβλήματα όσον αφορά τις φωτογραφίες που λαμβάνονται με την εν λόγω συσκευή.  Πλέον, ο MKBHD επανήλθε με ένα νέο video στο οποίο αναφέρει γιατί το iPhone πλέον κάπου το χάνει όσον αφορά την ποιότητα των φωτογραφιών. Η απάντηση είναι το post-processing.

Λίγο πριν τα βραβεία, ο ίδιος είχε δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του δικού του blind camera test. Σε αυτό, το Pixel 6A κατέλαβε την πρώτη θέση, με το Pixel 7 Pro τη δεύτερη. Κάτι που έκανε τόσο τον Youtuber όσο και πολλούς συνδρομητές του να αναρωτηθούν τι επιτέλους φταίει με τις φωτογραφίες που λαμβάνει το iPhone.

Για να μπορέσει μια συσκευή να λάβει μια καλή φωτογραφία, χρειάζεται αφενός ένας ικανός αισθητήρας, για να μπορέσει να λάβει όσο περισσότερο φως και λεπτομέρειες. Και επειδή ακριβώς οι αισθητήρες αυτοί δεν έχουν το μέγεθος των DSLR, οι κατασκευαστές με το software προσπαθούν να αντισταθμίσουν την κατάσταση. Το λογισμικό δηλαδή αναλαμβάνει να μειώσει τον θόρυβο, να προσαρμόσει την ισορροπία λευκού ή και να αυξήσει τη φωτεινότητα για να εμφανιστεί περισσότερη λεπτομέρεια σε σκοτεινές σκηνές.

pixel 7 pro

Τα τελευταία χρόνια, τόσο η Apple όσο και οι άλλες εταιρείες το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο. Η Apple στο iPhone χρησιμοποιεί το Smart HDR το οποίο συνδυάζει πολλαπλές φωτογραφίες διαφορετικών ρυθμίσεων σε μια. Κάτι τέτοιο, επιτρέπει στη συσκευή να αξιοποιήσει τα καλύτερα στοιχεία κάθε μιας για να παρέχει ένα ακόμη καλύτερο τελικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς όμως, αποδεικνύεται ότι το μεγάλο αυτό post-processing κάνει τις φωτογραφίες να φαίνονται μη ρεαλιστικές.

Όπως αναφέρει ο MKBHD, τα περισσότερα τηλέφωνα κάνουν εξαιρετική δουλειά σε ιδανικές συνθήκες. Ωστόσο, όταν η σκηνή έχει διαφορετικά χρώματα για παράδειγμα και textures τότε το post-processing πρέπει να είναι αρκετά έξυπνο για να καταλάβει ποιες θα έπρεπε να είναι οι ιδανικές ρυθμίσεις.

Και αν και η Google το κάνει σωστά, η Apple όχι και τόσο. Όπως δείχνει ο Youtuber, το iPhone 14 Pro προσπαθεί πάντα να φωτίσει τις σκιές, ιδίως στα πρόσωπα των ανθρώπων κάνοντας την φωτογραφία να φαίνεται πολύ τεχνική. Το iPhone υπερβάλλει και με την ευκρίνεια των φωτογραφιών σε σύγκριση με άλλα smartphones, με τον MKHD να τονίζει πως ακόμη και το χρώμα του δέρματός του μοιάζει διαφορετικό στην κάμερα του iPhone.

Παρά το γεγονός ότι το iPhone έχει εξαιρετικό hardware, αυτό καταστρέφεται από όλα τα smart features της Apple, όπως το Smart HDR. Κάθε χρόνο το βελτιώνει, ωστόσο αντί να κάνει καλύτερο το τελικό αποτέλεσμα, οι φωτογραφίες δείχνουν εντελώς μη φυσικές.

Σε αυτό το review του Sebastian de With, o developer του δημοφιλούς camera app Halide, αναφέρει συγκεκριμένα προβλήματα του Smart HDR. Για παράδειγμα, κάθε φορά που υπάρχει ένα φωτεινό background, το iPhone προσπαθεί επίσης να αυξήσει τη φωτεινότητα των ανθρώπων εντός της φωτογραφίας.

Αλλά και το ίδιο το 9to5mac.com σημειώνει ότι το Smart HDR καταστρέφει ορισμένες φωτογραφίες, τονίζοντας ότι θα ήθελαν να υπάρχει η επιλογή απενεργοποίησής του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.