Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν οι σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές είναι η περιορισμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.  Οι μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα χρειάζονται φόρτιση τουλάχιστον μια φορά την μέρα, έχουν καθορισμένο αριθμό φορτίσεων και εκφορτίσεων και μετά από λίγο η διάρκεια τους όλο και λιγοστεύει, με αποτέλεσμα να χρειάζονται αναγκαστικά άλλαγμα.

Το MIT ανακάλυψε (τυχαία) μια νέα μπαταρία την οποία μπορούμε να  παρομοιάσουμε με αυγό, έχει τριπλάσια χωρητικότητα από τις συνηθισμένες μπαταρίες λιθίου και φορτίζει έξι φορές πιο γρήγορα.

MIT-Nanoparticles-for-Batteries_0

Η μπαταρία “αυγό” αποτελείται από ένα εξωτερικό κέλυφος από διοξείδιο του τιτανίου (TiO2) και στο εσωτερικό περιέχει μια καρδιά από αλουμίνιο η οποία μπορεί να αλλάζει σχήμα. Το διοξείδιο του τιτανίου είναι ένας πολύ καλός αγωγός ηλεκτρονίων και σε συνδυασμό με την μαλακότητα του εσωτερικού της μπαταρίας εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια και ταχύτερη φόρτιση.

Η τεχνολογική αυτή ανακάλυψη θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές από τις σύγχρονες συσκευές, καθώς τα υλικά του είναι πολύ πιο φθηνά και έχει καλύτερες επιδόσεις. Ας ελπίσουμε ότι με αυτήν την ανακάλυψη δεν θα χρειαζόμαστε πλέον να φορτίζουμε το κινητό μας κάθε μέρα.

Πηγή

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.