Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν οι σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές είναι η περιορισμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.  Οι μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα χρειάζονται φόρτιση τουλάχιστον μια φορά την μέρα, έχουν καθορισμένο αριθμό φορτίσεων και εκφορτίσεων και μετά από λίγο η διάρκεια τους όλο και λιγοστεύει, με αποτέλεσμα να χρειάζονται αναγκαστικά άλλαγμα.

Το MIT ανακάλυψε (τυχαία) μια νέα μπαταρία την οποία μπορούμε να  παρομοιάσουμε με αυγό, έχει τριπλάσια χωρητικότητα από τις συνηθισμένες μπαταρίες λιθίου και φορτίζει έξι φορές πιο γρήγορα.

MIT-Nanoparticles-for-Batteries_0

Η μπαταρία “αυγό” αποτελείται από ένα εξωτερικό κέλυφος από διοξείδιο του τιτανίου (TiO2) και στο εσωτερικό περιέχει μια καρδιά από αλουμίνιο η οποία μπορεί να αλλάζει σχήμα. Το διοξείδιο του τιτανίου είναι ένας πολύ καλός αγωγός ηλεκτρονίων και σε συνδυασμό με την μαλακότητα του εσωτερικού της μπαταρίας εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια και ταχύτερη φόρτιση.

Η τεχνολογική αυτή ανακάλυψη θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές από τις σύγχρονες συσκευές, καθώς τα υλικά του είναι πολύ πιο φθηνά και έχει καλύτερες επιδόσεις. Ας ελπίσουμε ότι με αυτήν την ανακάλυψη δεν θα χρειαζόμαστε πλέον να φορτίζουμε το κινητό μας κάθε μέρα.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ