Ένα νέο επίτευγμα στην ιατρική τεχνολογία υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα εγκεφαλικά ανευρύσματα. Διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Σαγκάης και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δημιούργησε σφαιρικά νανορομπότ, ελάχιστα μεγαλύτερα από έναν ιό, που μπορούν να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές ετησίως, αντιμετωπίζοντας θανατηφόρες αιμορραγίες σε εγκεφάλους.
Αυτά τα νανορομπότ είναι μαγνητικά ελεγχόμενα και σχεδιάστηκαν για να παραδίδουν ακριβείς δόσεις αιμοστατικών παραγόντων μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία, αποτρέποντας την πιθανότητα ρήξης των ανευρυσμάτων. Σε πειράματα, δισεκατομμύρια από αυτά τα μικροσκοπικά σκευάσματα καθοδηγήθηκαν με επιτυχία σε ζώα δοκιμών, όπου απελευθέρωσαν το φάρμακο και αντιμετώπισαν επιτυχώς ένα μοντέλο ανευρύσματος στην καρωτίδα.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, αν και η τεχνολογία δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη σε ανθρώπους, τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα. Ο Qi Zhou, ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Τα νανορομπότ ανοίγουν νέους δρόμους στην ιατρική, επιτρέποντας μας να εκτελούμε χειρουργικές επισκευές με λιγότερους κινδύνους».
Πράγματι, θα μπορούσαμε να ζούμε 1000 χρόνια, η λύση είναι τα νανορομπότ
Το μέγεθος κάθε νανορομπότ είναι μόλις 300 νανομέτρα, με έναν πυρήνα μαγνητίτη που περιέχει τον αιμοστατικό παράγοντα θρομβίνη. Αυτά τα νανορομπότ καθοδηγούνται μέσω των αιμοφόρων αγγείων με τη βοήθεια μαγνητικών πεδίων και απελευθερώνουν το φάρμακο μόλις φτάσουν στο ανεύρυσμα, αντιμετωπίζοντας τις αιμορραγίες στον εγκέφαλο ή άλλου, που μπορούν να αποβούν θανατηφόρες.
Τα εγκεφαλικά ανευρύσματα πλήττουν περίπου το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού και η ρήξη τους μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Η παραδοσιακή αντιμετώπισή τους περιλαμβάνει χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά η χρήση των νανορομπότ θα μπορούσε να μειώσει τους κινδύνους που σχετίζονται με αυτές.
Αν και απαιτούνται περαιτέρω καινοτομίες για να διασφαλιστεί η κίνηση των νανορομπότ σε βάθος μέσα στο ανθρώπινο σώμα, η ιδέα αυτή προσφέρει ελπίδες για μια ασφαλέστερη και ταχύτερη μέθοδο πρόληψης της ρήξης των ανευρυσμάτων.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.