Η Qualcomm πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Snapdragon 7 Gen3 που είναι κατασκευασμένος στη διαδικασία 4nm της TSMC. Ωστόσο, οι προδιαγραφές που διέρρευσαν δείχνουν ότι μπορεί να μην ξεπεράσει τον προκάτοχό του, τον Snapdragon 7+ Gen2.

Ο Snapdragon 7 Gen3 έχει σχεδιαστεί με αρχιτεκτονική 1+3+4, παρόμοια με τον προκάτοχό του. Η CPU περιλαμβάνει 1×2.63GHz μεγάλο πυρήνα, 3×2.4GHz και 4×1.8GHz πυρήνες. Αυτή η διαμόρφωση τροφοδοτείται από έναν Arm Cortex-A715 με ενσωματωμένη GPU Adreno 720.

Συγκριτικά, ο Snapdragon 7+ Gen2 διαθέτει CPU με 1×2.91GHz μεγάλο πυρήνα, 3×2.49GHz και 4×1.8GHz πυρήνες, μαζί με ενσωματωμένη GPU Adreno 725. Είναι προφανές ότι οι προδιαγραφές του Snapdragon 7 Gen3 είναι ελαφρώς υποβαθμισμένες όσον αφορά την απόδοση σε σύγκριση με τον Snapdragon 7+ Gen2.

Ο Snapdragon 7+ Gen2 έχει χρησιμοποιηθεί μόνο σε λίγα μοντέλα, όπως το Redmi Note 12 Turbo και το Realme GT Neo5 SE, κυρίως λόγω του υψηλότερου κόστους του. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν βιώσει τις δυνατότητές του πολλοί καταναλωτές.

Για τον Snapdragon 7 Gen3, η Qualcomm φαίνεται να έχει λάβει μια στρατηγική απόφαση να επικεντρωθεί στην αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα σε χαμηλότερες τιμές. Το chip φαίνεται να τοποθετείται ως επεξεργαστής μεσαίας κατηγορίας και όχι ως sub-flagship μοντέλο, καθιστώντας το μια πιο προσιτή επιλογή για τους κατασκευαστές smartphone.

Παρά τις φαινομενικά χαμηλότερες προδιαγραφές του, ο Snapdragon 7 Gen3 έχει το πλεονέκτημα ότι κατασκευάζεται στην προηγμένη διαδικασία 4nm της TSMC. Αυτό πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της συνολικής απόδοσης, ακόμη και αν δεν συγκρίνεται με τον Snapdragon 7+ Gen2 σε καθαρή ισχύ.

Κατασκευαστές όπως η Xiaomi, η vivo και άλλοι, στην Ευρώπη, αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τον Snapdragon 7 Gen3 στις επερχόμενες συσκευές τους. Με την οικονομικά αποδοτική του προσέγγιση, αυτός ο επεξεργαστής θα μπορούσε να βρει ευρύτερη απήχηση στην αγορά, καθιστώντας τον ένα βασικό συστατικό στην επόμενη γενιά smartphones.

Εν κατακλείδι, αν και ο Snapdragon 7 Gen3 μπορεί να μην ξεπεράσει τον προκάτοχό του από πλευράς επιδόσεων, πρόκειται να προσφέρει ένα ισορροπημένο μείγμα αποδοτικότητας και σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα τα πάει απέναντι στον ανταγωνισμό και αν θα γίνει το chip της επιλογής για τα mid-range smartphones το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.