Κατά τη διάρκεια ενός briefing από την εταιρεία αναλυτών Trendforce, αποκαλύφθηκε ότι οι OEMs πιέζονται από την Microsoft να εγκαταλείψουν τους HDDs σαν πρωταρχικό μέσο αποθήκευσης σε προκατασκευασμένα PCs, με το τρέχον deadline να είναι το 2023.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αυτές οι ενέργειες από τη Microsoft έρχονται χωρίς ο SSD να αναφέρεται στις απαιτήσεις συστήματος για τα Windows 11. Η πιο πρόσφατη λίστα ελάχιστων απαιτήσεων εκ μέρους της Microsoft αναφέρει τα 64GB και άνω ως αποθηκευτικό χώρο για τα Windows 11, επομένως ο SSD δεν αποτελεί απαίτηση.

Η Microsoft μόνο αναφέρει ότι τα δυο χαρακτηριστικά των Windows 11, το DirectStorage και τα Windows Subsystem for Android, απαιτούν έναν SSD, αλλά δεν σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσεις τα εν λόγω features.

Η κίνηση για τον εξαναγκασμό των OEMs να υιοθετήσουν SSDs αντί για HDDs ως boot drives δεν είναι αδικαιολόγητη, αν σκεφθείς τις εξαιρετικές ταχύτητες που προσφέρουν. Ορισμένα PCs ήδη έρχονται με SSDs ως boot drives, ενώ μερικά έρχονται και με σκληρό δίσκο ως δευτερεύον drive για μαζική αποθήκευση αρχείων, όπως εικόνες και videos.

Όπως πάντα, το ζήτημα με τη μετάβαση όλων των συστημάτων σε SSD έγκειται στο κόστος: Ο αντιπρόεδρος της Trendfocus, John Chen, αναφέρει ότι η αντικατάσταση ενός σκληρού δίσκου 1TB απαιτεί τη μετάβαση σε έναν SSD 256 GB χαμηλού κόστους, τον οποίο οι κατασκευαστές ΟΕΜ δεν θεωρούν επαρκή χωρητικότητα για τους περισσότερους χρήστες. Αντίθετα, η αύξηση σε έναν SSD 512GB θα αύξανε το κόστος για μηχανήματα χαμηλότερης κατηγορίας με αυστηρό όριο τιμής.

Η αρχική ημερομηνία κατάργησης των HDDs βάσει των συζητήσεών μας με τους κατασκευαστές ΟΕΜ επρόκειτο να είναι φέτος, αλλά έχει μετατεθεί για κάποια στιγμή του επόμενου έτους (το δεύτερο εξάμηνο, αλλά δεν είναι ξεκάθαρη η ημερομηνία ακόμη)”, δήλωσε ο Chen στο Tom’s Hardware.

Η πλειονότητα των υπολογιστών στις ανεπτυγμένες αγορές έχει ήδη μεταβεί σε SSD ως δίσκους εκκίνησης, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Ο Chen σημειώνει ότι είναι πιθανό η Microsoft να κάνει κάποιες εξαιρέσεις, αλλά η εταιρεία προβλέπει ότι οι επιτραπέζιοι υπολογιστές με δυο δίσκους και οι φορητοί υπολογιστές παιχνιδιών με SSD ως δίσκο εκκίνησης και HDD για μαζική αποθήκευση είναι το μέλλον.

 Η Τράπεζα Πειραιώς επιτέλους στο Google Pay

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.