Εν μέσω της πανδημίας, τα Windows γνωρίζουν μεγάλη αύξηση της δημοτικότητάς τους και η Microsoft παρουσίασε πρόσφατα τα Windows 11, τα οποία δεν σχεδιάστηκαν με γνώμονα την οικονομική ικανότητα των χρηστών, εν μέσω πανδημίας.

Τα Windows 11 διαθέτουν νέα εμφάνιση, θέματα και επιλογές εξατομίκευσης, κεντρικό μενού Έναρξη, και πολλά άλλα που αρέσουν στους χρήστες, σε αντίθεση με τις απαιτήσεις του νέου λειτουργικού σε επίπεδο hardware.

Η εταιρεία δεν έχει επικοινωνήσει σωστά τις απαιτήσεις του OS και ορισμένοι χρήστες δεν είναι σίγουροι αν οι συσκευές τους μπορούν να αναβαθμιστούν στο νέο λειτουργικό σύστημα.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι η απαίτηση για ύπαρξη ενός τελευταίας τεχνολογίας chip, του TPM 2.0, που είναι προεγκατεστημένο στα περισσότερα laptops, αλλά προφανώς δεν υπάρχει στα περισσότερα desktops. Πρόβλημα αποτελεί επίσης το περιορισμένο πλήθος των υποστηριζόμενων επεξεργαστών.

Η Microsoft δημοσίευσε ένα βίντεο που εξηγεί τις νέες απαιτήσεις, τόνισε ότι στοχεύει στην αύξηση της ασφάλειας, και αναφέρθηκε στο εάν οι χρήστες μπορούν να παρακάμψουν αυτούς τους περιορισμούς.

Για όσους δεν γνωρίζουν, τα Windows 11 υποστηρίζουν αυτήν τη στιγμή τους επεξεργαστές 8ης γενιάς της Intel ή νεότερους, AMD Zen 2 ή νεότερους, Qualcomm 7/8 Series.

Η Microsoft είναι πεπεισμένη ότι μόνο οι συσκευές με νεότερους επεξεργαστές θα πληρούν τις προϋποθέσεις της σχετικά με την ασφάλεια και την αξιοπιστία που θέλει να προσφέρει στα Windows 11 και γι’ αυτό οι παλαιότερες συσκευές αποκλείονται από το πλάνο της.

Η εταιρεία σχεδιάζει να ελέγχει τη συμβατότητα χρησιμοποιώντας το Windows Update προτού επιτρέψει την εγκατάσταση των Windows 11 και ένα σφάλμα συμβατότητας θα εμφανιστεί στην οθόνη εάν η συσκευή δεν πληροί τις απαιτήσεις που έχει θέσει η Microsoft.

Εκπρόσωποι της Microsoft εξήγησαν ότι καταλαβαίνουν ότι είναι απογοητευτικό όταν η συσκευή κάποιου δεν είναι κατάλληλη για τα Windows 11, αλλά εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές για να διασφαλίσουν μια ποιοτική εμπειρία.

Η Microsoft σημείωσε ότι τα Windows 11 είναι μια μεγάλη αναβάθμιση με έμφαση στην ασφάλεια και αυτές οι απαιτήσεις εξασφαλίζουν τόσο καλύτερη απόδοση όσο και βελτιωμένη ασφάλεια.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι παράκαμψης δεν θα λειτουργήσουν. Ενώ οι χρήστες μπορούν να καταργήσουν τους περιορισμούς για τις ενημερώσεις στα Windows 11 τροποποιώντας το κατάλληλο Group Policy, οι ελάχιστες απαιτήσεις υλικού του OS δεν μπορούν να παρακαμφθούν μέσω μιας επεξεργασίας στο group policy.

Σύμφωνα με τη Microsoft: “Αυτό το group policy δεν θα επιτρέψει να ξεπεράσετε την επιβολή χρήσης συγκεκριμένου υλικού για τα Windows 11. Θα εξακολουθήσουμε να σας αποκλείουμε από την αναβάθμιση της συσκευής σας που βρίσκεται σε μη υποστηριζόμενη κατάσταση, επειδή θέλουμε πραγματικά να διασφαλίσουμε ότι οι συσκευές σας θα παραμένουν υποστηριζόμενες και ασφαλείς.”

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, οι χρήστες δεν είναι ευχαριστημένοι με την ασαφή εξήγηση της Microsoft. Στα σχόλια του σχετικού βίντεο της Microsoft, οι χρήστες ουσιαστικά ξεκαθαρίζουν στην εταιρεία ότι πρέπει να αντιστρέψει αυτές τις απαιτήσεις.

Ορισμένοι χρήστες είπαν ότι «τα Windows 11 θα είναι τα επόμενα Windows 8», ενώ άλλοι επέκριναν την εξήγηση της Microsoft για τις ελάχιστες απαιτήσεις λέγοντας “Αυτές οι απαιτήσεις είναι απλώς ένα κόλπο μάρκετινγκ”. Τα σχόλια κάτω από αυτό το βίντεο έχουν πλέον απενεργοποιηθεί.

Οι απαιτήσεις των Windows 11 μπορούν ακόμα να παρακαμφθούν… αλλά η διαδικασία δεν θα είναι απλή. Είναι πολύ πιθανό ότι οι προγραμματιστές και οι χρήστες θα βρουν τελικά έναν τρόπο να παρακάμψουν όλες τις απαιτήσεις. Για παράδειγμα, θα ήταν δυνατό να παρακάμψετε τις απαιτήσεις τροποποιώντας το μέσο εγκατάστασης (.ISO). Ωστόσο, οι κλασικοί μέθοδοι με Windows Update, Media Creation Tool, Registry, και Group Policy δεν πρόκειται να λειτουργήσουν.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Jim, μην ξεχνάς όμως πως πρόκειται για beta version και όχι τελική. Στις beta επιτρέπεται η παράκαμψη, καθώς στόχος δεν είναι η εγκατάσταση, αλλά η δοκιμή. Έχω laptop αγορασμένο από τον προηγούμενο Νοέμβριο, που σύμφωνα με τη Microsoft δεν υποστηρίζεται, λόγω επεξεργαστή της AMD που δεν είναι της σειράς zen, παρότι διπυρηνος και χρονισμένος στα 3.7 ghz, με TPM 2.0, 8 GB ram, SSD M.2 256. Παρόλα αυτά μου ήρθε mail πως τα Windows 11 έρχονται. Τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα και είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα.

  2. Λέει “εν μέσω της πανδημίας, τα Windows γνωρίζουν μεγάλη αύξηση της δημοτικότητάς τους”.

    Βρε καλά το ψυλλιάστηκα εγώ πως στην καμπάνια “Μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς” κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Θα έπρεπε να συμπληρωθεί το moto και να λέει “Μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς, και χρησιμοποιούμε τα Windows”.

    Παράλληλα, να βγαίνει pop up, όπως στην ταινία “Ένα αστείο κορίτσι” με την Βουγιουκλάκη, όπου στην τουαλέτα ανάβει στον καθρέφτη η επιγραφή “Ξυρισθήκατε σήμερα”; Ανάλογα το pop up στα “11” θα έπρεπε να λέει “Εμβολιασθήκατε σήμερα”;

    Πέρα από το χιούμορ (δικαιολογημένο και βάσιμο), η απαίτηση για λίστα επεξεργαστών είναι απαράδεκτη. Δικαιολογείται, και καλά από ένα chip, το πως το ονομάζουν, TPM 2, το οποίο (δεν ξέρω τι κάνει ούτε και θα το ψάξω), θα διαθέτει κάποιες λειτουργίες, που χωρίς αυτές το λειτουργικό δεν θα τρέχει. Ανάλογα, οι επεξεργαστές της λίστας που επιτρέπονται, θα ενσωματώνουν τις λειτουργίες αυτού του τύπου.

    Το φαντάζομαι σαν να είναι μια APU, που έχει και ενσωματωμένα γραφικά. Κοιτάξτε, παλιότερα, το έλεγαν για τις κάρτες γραφικών, θα έπρεπε να είναι οι τάδε, να έχουν το Direct X τάδε, αλλιώς δεν έτρεχε το AERO. Windows 7 και άνω.

    Κοιτάξτε, είναι φανερό πως πρόκειται για CPU promotion (κατά τη γνώμη μου πάντα), αυτό όμως είναι ένα δίκοπο μαχαίρι για ένα νέο λειτουργικό, το οποίο θα αποκλείσει μεγάλη μερίδα υπολογιστών γραφείου και φορητών.

    Αργότερα ίσως το ξανασκεφθούν. Βέβαια στο στρατόπεδο του Ubuntu θα χαρούν αφού η εξέλιξη αυτή θα φέρει νέες εγκαταστάσεις και χρήστες. Αλλά και στο MacOS ίσως. Άλλο που δεν ήθελαν δηλαδή.

    Κινήσεις αποκλεισμού τέτοιου τύπου έχουν κόστος, για κάποιο χρονικό διάστημα τουλάχιστον, και εν μέσω παγκόσμιας κρίσης όπου τα desktops δεν αναβαθμίζονται σε υλικό λόγω χρημάτων, είναι μία κακή ιδέα.

    Ρε παιδιά να σας πω και κάτι για τις CPU. Μην τρελλαίνεστε. Μια ισχυρή desktop CPU την αγοράζεις για τα παιχνίδια, και συγκεκριμένα τα FPS.

    Τα περισσότερα παιχνίδια εκμεταλλεύονται 2 πυρήνες, και λιγότερα τους 4 πυρήνες. Πολύ πιο λίγα εκμεταλλεύονται 6 και 8 πυρήνες, και στη συνέχεια ελάχιστα πάνω από 8. Μιλάμε για γκάμα χιλιάδων εξαιρετικών παιχνιδιών που θα παίξουν σε παλιότερες CPU. Τώρα να πάρεις CPU, μητρική, για να τρέξεις τα 11;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.