Η Κίνα, είναι μια χώρα η οποία δεν φημίζεται για την ελευθερία του λόγου την οποία παρέχει στους πολίτες της, κάτι το οποίο κάνει εξαιρετικά δύσκολο στις εταιρείες της Δύσης να κερδίσουν μέρος της αγοράς της Κίνας μέσω των υπηρεσιών και των υλικών αγαθών που παράγουν. Αυτή η πολιτική όμως δεν εμπόδισε τη Microsoft από το να έχει κέρδος ακόμη και σε ένα τέτοιο καθεστώς ανελευθερίας.
Η Microsoft αυτή τη φορά βρήκε ένα τρόπο να εισέλθει στην κινεζική αγορά και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της εθνικής κυβέρνησης. Πως; Δημιουργώντας μια ειδική έκδοση των Windows 10 η οποία δεν έρχεται σε αντίθεση με το καθεστώς κυβερνητικής παρακολούθησης και λογοκρισίας της χώρας. Όπως οι ενέργειές της δείχνουν, η Microsoft δεν έχει τα ίδια ηθικά διλήμματα με την Apple, όπως η δεύτερη αρνήθηκε να ξεκλειδώσει το iPhone αλλά και να δημιουργήσει ένα “GovtOS” για τον έλεγχο των πολιτών.
Ο CEO της Microsoft για την περιοχή της Κίνας, Ralph Haupter, επιβεβαίωσε το γεγονός πως η Microsoft δημιούργησε μια έκδοση των Windows με περισσότερα εργαλεία ασφαλείας και αρκετά λιγότερο bloatware.
Σε συνεργασία με την CETG (China Electronic Technology Group) η αμερικανική εταιρεία δημιούργησε ένα λογισμικό, με τη κωδική ονομασία “Zhuangongban” κάτι το οποίο μεταφράζεται σε “Specialized Class” ή ελληνιστί “Εξειδικευμένη τάξη”(!).
Η απαγόρευση των Windows από τη χώρα είχε επέλθει όταν η Microsoft σταμάτησε την υποστήριξη των Windows XP, και πολύ περισσότερο όταν ανάγκαζε τους χρήστες της να αναβαθμίσουν σε Windows 8. Σύμφωνα μάλιστα, με μια πρόσφατη έρευνα, παρά την απαγόρευση της κυβέρνησης όσον αφορά το αμερικανικό λογισμικό, το 51% των χρηστών βασίζεται ακόμη στα Windows 7 ενώ το 32.9% τρέχει ακόμη το απαρχαιωμένο Windows XP. Έγιναν πολλές προσπάθειες από τη πλευρά της Κίνας ώστε να δημιουργηθεί ένα υποκατάστατο για τα Windows XP, με τη Linux διανομή υπό το όνομα Neo-Kylin αλλά η διάθεσή της στην αγορά απέτυχε καθώς δεν είχε αρκετή τεχνική υποστήριξη.
Τέλος, ο στόχος της Microsoft, δηλαδή να φτάσουν οι χρήστες των Windows 10 στο 1 δισεκατομμύριο, δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση δυνατός, αν δεν εισήγαγε το προϊόν της και στην τεράστια αγορά της Ανατολής.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.