Όπως όλοι γνωρίζουμε, το microG, αποτελεί τη δωρεάν εναλλακτική στα proprietary Google services και μεταξύ άλλων χρησιμοποιείται από τα Vanced και Revanced για να προσφέρουν στους χρήστες μια εμπειρία ανάλογη με του επίσημου app του Youtube, αλλά χωρίς διαφημίσεις.

Το torrentfreak, παρακολουθεί συχνά την ιστοσελίδα LumenDatabase, μια ιστοσελίδα που περιέχει όλα τα DMCA notices που λαμβάνει η Google. Και για να μπορούμε να συνεννοηθούμε για τις ανάγκες του άρθρου, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ένα DMCA notice είναι μια επίσημη διαδικασία που ενημερώνει κάποια διαδικτυακή υπηρεσία, ένα οργανισμό, μια υπηρεσία cloud ή file hosting ότι στους servers της έχει πειρατικό λογισμικό, ή λογισμικό που παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα.

Μια ακριβώς τέτοια διαδικτυακή επίθεση δέχτηκε πριν από μερικές ημέρες το microG project, όπου κάποιοι προσπάθησαν να δείξουν ότι ευθύνεται για πληθώρα dmca notices κατά εκατοντάδων ιστοσελίδων.

microG Project

Το microG Project αποτελεί μια πρωτοβουλία ορισμένων developers που επιτρέπει σε Android εφαρμογές που βασίζονται στο Google Play Services, να τρέξουν χωρίς αυτά. Ένα από τα πολλά projects που βασίζονταν στο microG ήταν το Youtube Vanced, μια εναλλακτική του Youtube app η οποία δυστυχώς σταμάτησε να υποστηρίζεται λόγω νομικών προβλημάτων με την Google. Το Youtube Revanced βασίζεται ακριβώς στο MicroG για να μπορέσει να υποστήριξη σύνδεση λογαριασμού και άλλα χαρακτηριστικά

Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί ένα δωρεάν και open source λογισμικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανέναν περιορισμό. Στις 30 Μαρτίου του 2023, κάποιος που ισχυρίζονταν ότι είναι ο πνευματικός ιδιοκτήτης του MicroG έστειλε ένα DMCA notice στη Google και ανέγραφε μάλιστα στο σχετικό πεδίο ότι τα ακόλουθα sites χρησιμοποιούν το περιεχόμενό μας παράνομα με σημαντικές απώλειες για την εταιρεία μας. Τα Urls που αναφέρει είναι τα εξής:

microg dmca

Στη πλειοψηφία τους οι σύνδεσμοι αφορούν τη χρήση του microG με Vanced projects, ενώ υπάρχει στη λίστα και το επίσημο site του MicroG.

Από την μεριά του, ο developer του microG, Marvin Wißfeld, αναφέρει ότι ποτέ δεν προέβη σε κάτι τέτοιο και δεν σκοπεύει να το κάνει.

Ποιος έστειλε τότε το DMCA notice και για ποιους λόγους;

Όταν κάποιος υποβάλλει ένα DMCA notice στη Google του ζητάει να περιλάβει έναν σύνδεσμο με το original περιεχόμενο που παραβιάζεται. Στη περίπτωση αυτή, το εν λόγω URL παραπέμπει στο Play Tube app του Google Play Store. Όπως καταλαβαίνεις το συμφέρει μέσω των dmca notices η Google να αφαιρέσει τα urls από την αναζήτηση για να είναι πιο δύσκολη η εύρεση του microG και να στραφεί ο κόσμος στο Play Tube app που και αυτό υπόσχεται Youtube χωρίς διαφημίσεις.  Ήδη η Google έχει βγάλει από την αναζήτηση 13 ULRs.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.