Μια τρομακτική προσομοίωση δείχνει τι συμβαίνει στο σώμα μας, αν βρεθεί στα βάθη του ωκεανού, 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσάς. Για τους περισσότερους η κατάδυση μέχρι τα 40 μέτρα θεωρείται σχετικά ασφαλής, αν ξέρουμε τις διαδικασίες. Ακόμα και σε τόσο μικρά βάθη όμως, υπάρχει κίνδυνος.

Ακόμα και αν κατεβούμε μόνο 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, η πίεση του νερού είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την επιφάνεια. Όμως, τι αντιμετώπισαν οι επιβάτες του Ocean Gate, που έφτασαν στον Τιτανικό, στα 3.800 μέτρα;

Για να δοθεί απάντηση, δημιουργήθηκε μία προσομοίωση, ώστε να δούμε τι συμβαίνει στο σώμα μας σε τόσο ακραία βάθη. Οι προσομοίωση δημιουργήθηκε για να μας δείξει τι βίωσαν οι επιβάτες του υποβρυχίου OceanGate, πέρσι. Έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από την πλευρά της φυσικής.

OeanGate Titanic
Ο Τιτάνας της OceanGate όταν ξεκινούσε την αποστολή που οδήγησε σε τραγωδία

Στα 3.500 μέτρα περίπου κάτω από το νερό, το υποβρύχιο έχασε την επαφή με την επιφάνεια. Σε αυτό το σημείο, το σκάφος ήταν τόσο βαθιά που η ποσότητα του νερού πάνω του θα ήταν ισοδύναμη με το βάρος του Πύργου του Άιφελ, ανέφερε το BBC News.

Το υποβρύχιο ήταν κατασκευασμένο για να μπορεί να διαχειριστεί την τεράστια πίεση του νερού, όμως κάποια αστοχία υλικού, έκανε το σκάφος να καταρρεύσει κάτω από την τεράστια πίεση. Ως αποτέλεσμα, το υποβρύχιο και όσοι βρίσκονταν αυτό, έσκασαν.

Η τεράστια πίεση κυριολεκτικά συνθλίβει όμως βρεθεί σε τόσο μεγάλο βάθος. Οι πνεύμονες καταρρέουν και τα αιμοφόρα αγγεία εκρήγνυνται. Οι ιστοί του σώματος συνθλίβονται και όλα αυτά συμβαίνουν ακαριαία και ο θάνατος έρχεται σε δέκατα του δευτερολέπτου.

How A Human Body Implodes at 3800 Metres Below Sea Level
byu/Raged_Barbarian inDamnthatsinteresting

Ο Δρ. Dale Molé, πρώην διευθυντής υποθαλάσσιας ιατρικής και ακτινοβολίας για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, εξήγησε στη Daily Mail πέρυσι: «Θα ήταν τόσο ξαφνικό, που δεν θα ήξεραν καν ότι υπήρχε πρόβλημα ή τι συνέβη σε αυτούς.

Είμαστε συνδεδεμένοι με ένα αντισύμπαν;

“Είναι σαν να βρίσκεσαι εδώ ένα λεπτό, και μετά ο απλά ο διακόπτης σβήνει. Είσαι ζωντανός ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου και το επόμενο χιλιοστό του δευτερολέπτου είσαι νεκρός.”

Ο Μολέ συνέχισε: “Θα είχαν κοπεί σε κομμάτια. Μια εσωτερική κατάρρευση είναι όταν το κύμα πίεσης είναι προς τα μέσα, ενώ μια έκρηξη είναι όταν το κύμα πίεσης ή το ωστικό κύμα βγαίνει προς τα έξω από όποια πηγή κι αν είναι.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.