Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο λαμπρά αστέρια του νυχτερινού ουρανού θα εξαφανιστεί στιγμιαία καθώς ένας αστεροειδής θα περάσει μπροστά του προκαλώντας ίσως μια από τις πιο μοναδικές και σπάνιες εκλείψεις.

αστεροειδής

Το σπάνιο θέαμα, αργά τη Δευτέρα προς τις αρχές της Τρίτης, θα πρέπει να είναι ορατό σε εκατομμύρια ανθρώπους κατά μήκος μιας στενής διαδρομής που εκτείνεται από το Τατζικιστάν και την Αρμενία, μέσω της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, στο Μαϊάμι και σε τμήματα του Μεξικού.

Ο αστεροειδής είναι ο Leona, ένας αργά περιστρεφόμενος, μακρόστενος διαστημικός βράχος στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία.

Οι αστρονόμοι ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για τον Betelgeuse (αστέρι) και τον αστεροειδή Leona μέσω της έκλειψης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει όχι περισσότερο από 15 δευτερόλεπτα. Σε απόσταση περίπου 700 ετών φωτός, ο Betelgeuse είναι ορατός με γυμνό μάτι αν και η κατάσταση θα βελτιωθεί με κιάλια και μικρά τηλεσκόπια.

Μετά από πλήθος αιώνων διαφορετικής φωτεινότητας, η φωτεινότητα του Betelgeuse εξασθένησε δραματικά το 2019, όταν αρκετό επιφανειακού υλικού εκτινάχθηκε στο διάστημα. Το νέφος σκόνης που προέκυψε μπλόκαρε προσωρινά το φως του άστρου, αν και σύντομα η φωτεινότητά του επανήλθε.

Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.