Η κυρίαρχη τάση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, είναι οι κατασκευαστές να προσθέτουν όλο και περισσότερες κάμερες στα smartphones. Είναι κάτι το οποίο έχουμε δει από την Huawei, Samsung και την OnePlus, με κάθε χρόνο να προσθέτουν όλο και περισσότερες κάμερες. Ωστόσο, η αύξηση αυτή των καμερών δεν σημαίνει απαραίτητα και καλύτερη ποιότητα φωτογραφίας.  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το androidauthority, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν αυτήν την τακτική σαν ευκαιρία marketing.

Οι macro κάμερες και οι depth αισθητήρες είναι δυο από τις πιο δημοφιλείς προσθήκες, ωστόσο δεν προσθέτουν κάτι περισσότερο στη καλύτερη συνολική φωτογραφία. Στην ουσία, η προσθήκη αυτών των καμερών δεν έχει να κάνει απολύτως τίποτα με την καλύτερη ποιότητα εικόνας. Αντίθετα, ο κύριος παράγοντας που βοηθά σε κάτι τέτοιο, είναι η κύρια κάμερα και το image processing software. Είτε πρόκειται για την προσθήκη ενός καλύτερου αισθητήρα κάμερας, ή optical image stabilization για την μείωση της θόλωσης ή καλύτερου software, όλες αυτές οι προσθήκες έχουν σημαντική επίδραση στην συνολική ποιότητα εικόνας.

Μια depth κάμερα, μπορεί να είναι καλή για το portrait mode και για τα depth of field effects, αλλά δίνει depth δεδομένα στην κύρια κάμερα. Πολλά brands αυτές τις ημέρες μπορούν να προβούν στη συλλογή depth δεδομένων μέσων software αλγορίθμων ή μέσω άλλων πιο χρήσιμων καμερών. Την ίδια στιγμή, οι macro κάμερες χρησιμοποιούνται για λήψη close up φωτογραφιών, αλλά στις μέρες μας οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν 2MP sensors, που δεν προσφέρουν τόσο πολύ λεπτομέρεια.

Όταν οι περισσότερες κάμερες είναι καλοδεχούμενες

Άλλη μια από τις πιο συχνές προσθήκες είναι η ultra wide κάμερα. Πρόκειται για κάμερα που είναι ιδανική για λήψη φωτογραφιών κτηρίων, τοπίων, ομαδικών φωτογραφιών και άλλες καταστάσεις όπου θα θέλεις να χωρέσεις όσο περισσότερα θέλεις στο frame. Πολλές ultra wide κάμερες μπορούν επίσης να προβούν στη λήψη macro φωτογραφιών και φυσικά σε υψηλότερη ανάλυση από τους 2MP macro αισθητήρες. Οι Zoom κάμερες όπως οι periscope και οι telephoto φακοί, είναι ακόμη μια σημαντική προσθήκη. Και αυτές προσφέρουν καλύτερη ποιότητα zoom σε σχέση με το ψηφιακό.

Ορισμένα παλαιότερα τηλέφωνα, όπως αυτά της σειρά Huawei P20 και το Nokia 8, προσφέρουν monochrome κάμερες. Αυτού του είδους οι κάμερες μπορούν να έχουν άμεση επίδραση στη συνολική ποιότητα της φωτογραφίας (ειδικά τη νύχτα), καθώς μπορούν να συγκεντρώσουν περισσότερο φως σε σχέση με τις συμβατικές, να χρησιμοποιηθούν για monochrome φωτογραφίες και να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες βάθους.

Με λίγα λόγια  ο μέσος χρήστης θα ενθουσιαστεί από τις πολλές κάμερες, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται καλύτερη φωτογραφία. Τα χρήματα που δαπάνησε σε μια depth κάμερα ή macro θα μπορούσαν να ξοδευτούν στη βελτίωση της κύριας κάμερας, σε καλύτερο processing software. Είναι σημαντικό να θυμάσαι, ότι την επόμενη φορά που θα ακούσεις κάποιον κατασκευαστή να υπερηφανεύεται για τις πολλές κάμερες της συσκευής, θυμήσου ότι ίσως μπορεί να πρόκειται απλά για ακόμη μια περίπτωση ποσότητας αντί για ποιότητας.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.