Το φως όπως το βλέπει ο άνθρωπος είναι κάτι σαν ψευδαίσθηση, ακόμα και αν δεν υπολογίσουμε το φάσμα που δεν είναι ορατό από το μάτι μας. Ακόμα και το λευκό φως που βλέπουμε, είναι ένας συνδυασμός άπειρων χρωματισμών, που τους κατηγοριοποιούμε σε 7 βασικά χρώματα. Ορισμένες φορές, λόγω ατμοσφαιρικών φαινομένων, κάποια χρώματα “δραπετεύουν” και είναι αυτά ακριβώς που βάφουν τον ουρανό κόκκινο στο ηλιοβασίλεμα. Σήμερα όμως έχουμε πράσινες λάμψεις στην Αφροδίτη.
Αυτό συνήθως συμβαίνει με το ηλιακό φως, όμως άλλες φορές συμβαίνει και με άλλες πηγές φωτός. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και σε άλλους πλανήτες. Οι φωτογραφίες που έχουμε σήμερα προέρχονται από έναν φωτογράφο, που κατάφερε να πιάσει απίστευτες και περίεργες λάμψεις, ενώ προσπαθούσε να αποθανατίσει την Αφροδίτη.
«Στην πραγματικότητα το σχέδιό μου ήταν να φωτογραφίσω ένα πανόραμα της Αφροδίτης και της Σελήνης που ανατέλλει πάνω από τον ορίζοντα της Στοκχόλμης νωρίς το πρωί της 8ης Ιανουαρίου, οπότε ήμουν έτοιμος με την κάμερά μου πριν από τις 7 π.μ. (τοπική ώρα)», είπε ο Peter Rosén. «Άξιζε τον κόπο καθώς υπήρχε μια όμορφη ημισέληνος που έδειχνε λίγη γήινη λάμψη και ψηλότερα στον ουρανό και στην αριστερή πλευρά, μια πολύ φωτεινή Αφροδίτη».
Η σύνθεση ήταν πραγματικά πολλή όμορφη, όμως η λήψη του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, θα ερχόταν αργότερα. Ο Rosén άλλαξε φακούς και προσπάθησε να τραβήξει διαδοχικές λήψεις της Αφροδίτης, με μεγάλο τηλεφακό. Σε αυτές τις λήψεις πέτυχε την κρυμμένη πράσινη λάμψη της Αφροδίτης.
«Δεν είδα τίποτα απροσδόκητο μέχρι που εξέτασα τις εικόνες στην οθόνη του υπολογιστή και είδα αυτό το πολύ ξεχωριστό πράσινο φλας», είπε ο Rosén. «Ήξερα αμέσως τι ήταν καθώς είχα απαθανατίσει μια πράσινη και ελαφρώς μπλε λάμψη στον Άρη το 2018».
Αν δεν σας αρκούν οι πράσινες λάμψεις της Αφροδίτης, ο Peter έχει τραβήξει αντίστοιχες λάμψεις και στον Ήλιο. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν ο Ήλιος είναι χαμηλά στον ορίζοντα, όμως οι συνθήκες δεν είναι πάντα οι ίδιες.
Η γενική αρχή είναι πως όταν το φως του Ήλιου διαθλάται, διαχωρίζονται τα χρώματα, όπως γίνεται και με το ουράνιο τόξο. Αυτό συμβαίνει πάντα την ημέρα, διαχωρίζοντας το μπλε χρώμα από το λευκό του Ήλιου, βάφοντας τον ουρανό γαλάζιο. Για την πράσινη λάμψη που είδαμε στην Αφροδίτη, χρειάζεται καθαρό αέρα, με την επιφάνεια της Γης να είναι θερμότερη από αυτή της ατμόσφαιρας. Σε άλλες περιπτώσεις χρειάζεται μουντό ουρανό. Είναι αρκετές οι συνθήκες στις οποίες συμβαίνει αυτό.
Μάλιστα μπορεί να δούμε πράσινες λάμψεις, χωρίς καν να τις βλέπουμε στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με έρευνα, αν έχουμε διπλό χτύπημα από υπέρυθρα φωτόνια στον ίδιο αμφιβληστροειδή, τα κύτταρά μας δίνουν την εντύπωση πως βλέπουμε έντονο πράσινο, σαν λάμπα νέον.
Ακολουθήστε το Techmaniacs.gr στο Google News για να διαβάζετε πρώτοι όλα τα τεχνολογικά νέα. Ένας ακόμα τρόπος να μαθαίνετε τα πάντα πρώτοι είναι να προσθέσετε το Techmaniacs.gr στον RSS feeder σας χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: https://techmaniacs.gr/feed/.